Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Mor med barn i Orsa Grönklitt i Dalarna
Foto: Grönklittsgruppen

Rejsetips

10 gode råd til skiferie med baby

Cirka 956.000 - så mange resultater dukker der op, når man googler “skiferie med baby”. En stor del af de mange tusinde resultater er spørgsmål fra bekymrede forældre om, hvorvidt det nu kan lade sig gøre at tage på årets bedste ferie med en lille ny.


Og heldigvis er langt de fleste svar til de kommende eller nybagte forældre positive, for selvfølgelig kan det lade sig gøre at tage på skiferie med en lille baby. Men præcis som med så meget andet, når kærligheden blomstrer og to bliver til tre, så forandrer tingene sig, og en skiferie med en baby er noget andet. Men det gør det jo ikke nødvendigvis til en dårligere ferie. Tværtimod.

Vi har her samlet en række gode råd, som forhåbentlig kan give kommende forældre mod på ikke at opgive den ferieform, som en rigtig stor del af danskerne opfatter som årets bedste.

1. Klare aftaler

Det lyder enormt kedeligt og meget voksent, men hvis man er et par, hvor begge parter er lige vilde med skiløbet og den enorme følelse af frihed, som det giver at være i fjeldene, så er det en rigtig god idé, at tale ferien og forventningerne til den igennem, inden man tager afsted. Hvordan skaber vi en ferie på barnets præmisser, hvor begge parter også får mulighed for på skift at dyrke deres store vinterpassion?

2. Bo lige ved pisten

Ski-in-ski-out er en rigtig god idé, når det gælder skiferie med børn, og heldigvis er der masser af indkvarteringsmuligheder lige ved siden af pisten på de svenske skisportssteder. Når mor og far skal skiftes til at stå på ski, så er det en rigtig god idé at kunne komme hurtigt til og fra hytten, lejligheden eller hotellet og samtidig ikke have for langt ned til lift eller restaurant med en barnevogn.

3. Gør noget andet, end I plejer

En skiferie med en baby vil helt automatisk gøre skiferien til noget andet, men prøv at udfordre dine egne vaner, så den anderledes skiferie bliver et aktivt valg og ikke “påtvunget”. Undersøg, hvad der er af muligheder i skisportsområderne, og læg noget andet indhold ind i skiferien end bare skiløb. Tag i svømmehallen, i spa eller på en kanetur, og hvis I eksempelvis udelukkende er alpin-skiløbere, kan I udfordre jer selv ved at leje langrendsski og pulk og tage på tur ud i det vinterhvide landskab – det kræver dog, at barnet er mindst 6 måneder gammelt.


4. Tag bedsteforældrene med – eller lad være

En hjælpende hånd er altid dejlig, når man har børn, og særligt når det drejer sig om aktiv ferie som skiferie, så kan det være uhyre fristende at tage bedsteforældrene med på ski, så man er flere til at dele ikke bare børnepasningen, men også glæden ved sneen. Men som nybagte forældre kan det også være uhyre tilfredsstillende at klare sig på egen hånd - og det kan sagtens lade sig gøre.

5. Lejlighedshotel

Det bedste af to verdener: privatlivet i en lejlighed og hotellets luksus. Skiferie med en helt lille kan være hårdt, og derfor kan et lejlighedshotel, hvor man eksempelvis kan bestille morgenmad hver dag, være en rigtig god idé. Samtidig har man nemlig en lejlighed med god plads til at lege og et lille køkken, hvor man selv kan lave mad nogle aftener eller blot en skål grød til den lille.

6. Påklædningen

Små børn bliver hurtigt kolde, hvis de sidder stille i sneen. Derfor skal man være opmærksom på de smås kropstemperatur og medbringe en masse varmt tøj. Babyer skal faktisk have lige så mange lag på, som de voksne skal – men de skal stadig kunne bevæge sig for ikke at blive kolde. Husk også solbriller og/eller goggles – solen kan være hård ved de små øjne.

7. Pas på huden

Selvom påklædningen dækker det meste af kroppen, så husk også huden. Kombinationen af sol, frost og vind kan være hård mod en babys fine hud, så husk sol- og fedtcreme – begge dele skal være uden vand.

8. Transporten

Bilturen kan være en udfordring i forhold til ferien, men så er det dejligt, at mange af Sveriges vinterdestinationer ligger så tæt på Danmark. Ønsker man at besøge nogle af de mere nordlige destinationer, kan færgen til Oslo fra enten København eller Frederikshavn være en god idé, da den korter mange timer af bilrejsen. En anden mulighed er fly til Sälen-området, hvor Scandinavian Mountains-lufthavnen åbner i 2019, eller Åre. Sidstnævnte kan også nås med direkte tog fra Malmø.

9. Husk en smule legetøj

Som på alle andre ferier er yndlingsbamsen en rigtig god idé på skiferien, men derudover er der nogle ting, der alt afhængig af barnets alder er en god idé at medbringe. Eksempelvis kan strandlegetøj som en skovl og en spand give lige så mange gode stunder i sneen som på stranden. Og så er der selvfølgelig en kælk, som er helt uundværlig.

10. Ferie på barnets præmisser

Hvis ferien skal blive en succes, så er det vigtigt hele tiden at tænke på, at det er børnenes behov, der kommer i første række. Og så er det jo hverken en videnskab eller en sygdom at få børn, så kast jer ud i det – skiferie er verdens bedste ferieform … også med helt små børn!