Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Langrend i Billingen i Skövde.
Foto: Tuana Aziz

Rejsetips

10 gode råd til langrendsløberen

Det er helt fantastisk, når vi får lov til at løbe ud i den dejlige hvide sne, og mærke den kolde luft i lungerne – men før du kan det, er der nogle vigtige ting du skal overveje og have klar. Herunder følger 10 råd til dig der vil i gang med langrend.

1 Langrendsudstyr til børn og voksne

Når vi løber langrend, er det rigtig vigtigt at udstyret passer til dig, og især skiene. Gør de ikke det, vil du opleve dårligt glid og dårlig fæste – hvilket giver dig en dårlig oplevelse. Få derfor hjælp fra specialister og få målt den rigtige ski til dig, din vægt og din teknik. Det er en proces der tager ca. 20 minutter, og vil give dig mange timers oplevelse igen. Her skal du også være klar over hvilken type langrend du vil løbe, for der er forskel på klassisk, skate og touring/fjeld.

Ud over skiene skal passe dig, så er det vigtigt du får stave i den rigtige højde – om de er 100 % carbon eller i aluminium er ikke det vigtige fra start, men højden på dem skal være din højde minus 30 cm når vi taler den klassiske stil (det er ca. lige over armhulen) og til skøjteteknik skal du regne med ca. 20 cm kortere end din egen højde. Når du vælger din stav, så mærk efter på kontrolremmen, den skal sidde godt i din hånd og kunne spændes ordentlig til.

Dine støvler skal naturligvis passer til din binding og her tales der om SNS og NNN bindinger, om det er det ene eller andet gør ikke noget for dig som nybegynder – blot skal de passe sammen. Når du skal mærke om din støvle passer dig, så er det vigtigt du først mærker efter i hælen, der må ikke være for meget slup. Du kan med fordel lade den rigtige støvle – altså den der passer dig bedst – bestemmer hvilken type binding du skal bruge. Gør dig selv en tjeneste fra start, og køb en ordentlig støvle.

Find dit langrendsudstyr på Nordic Sport

2 Langrendstøj

Når vi bevæger os i langrend, har vi nogle helt særlige bevægelser, der sætter krav til det tøj vi benytter. Derfor er det en rigtig god ide at klæde sig på ifølge 3 lags princippet og benytte langrendstøj til det. Du skal have noget tøj inderst, der fjerner sved fra din krop, et mellemlag der holder dig varm og et ydre lag der kan beskytte imod vind og vejr samtidigt med at det ventilerer. Her skal man huske, at langrendstøj sagtens kan bruges til andre typer af sportsaktiviteter, eller den daglige cykeltur på jobbet. En god hue og handsker skal naturligvis ikke glemmes, de findes i mange forskellige typer, og det er meget individuelt hvad man er til.
Et ekstra lille trick er at have fokus på dine strømper. De skal ikke være for tykke for hele skifornemmelsen sidder via foden, og hvis sokken er for tyk, mister du fornemmelse. Er det lidt koldt kan et støvleovertræk bruges.

3 Løjpekort

Når du bevæger dig ud i naturen er det altid vigtigt at have et løjpekort med. Så hold dig opdateret med kort – spørg der hvor du lejer hytte/eller udstyr, du kan måske endda se det online inden du tager hjemmefra.

Find alle svenske langrendsspor her.

4 Skismørring

Når du har de rigtige ski, er det en rigtig god ide at arbejde med skismøring, for så vil du hurtigt opleve at din tur i sporet bliver meget sjovere og lettere. Gør du ikke det, kan du risikere at din skioplevelse bliver forringet og at du intet fæste har ude i sporet.

5 Langrendsteknik

Det er en rigtig god ide at få noget instruktion i langrendsteknik, så får du en god start – og her kan det godt betale sig at se efter en destination der tilbyder det. Planlæg et par timers undervisning den første dag, og nyd de resterende mens du arbejder med teknikkerne. Alternativt findes der mange danske klubber, du kan melde dig ind i og få undervisning.

6 Distance

Byg dine distancer op efter hvad du kan klare – du skal ikke springe på en 90 km lang vasaløbsstrækning når du er helt nybegynder. Start med at tage 5 km, og nyd dem.

7 Proviant

Når du er ude i kulden og hygger dig i sporet, er det vigtigt at have væske og evt. lidt at spise med. Du mister hurtig energi uden at lægge mærke til det. Her vil et drikkebælte eller en lille rygsæk med proviant være god at have med.

8 Rulleski

Vedligehold din træning og din teknik med rulleski. Det kan løbes året rundt og gør at du får mere ud af din langrendsferie.

9 Venner & familie

Løb sammen med venner og familie. Langrend er en fantastisk social aktivitet, der kan dyrkes af unge som ældre.

10 Vejr

Opdater dig på de seneste vejrmeldinger og giv dine venner/familie besked om længde/tid på din løbetur, hvis du tager afsted alene.