Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Glashytte på Henriksholm i Vestsverige
Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Overnatning

Overnat i et glashus midt i vildmarken - 72 Hour Cabin

Hvis ikke du allerede har hørt om Sveriges 72 Hour Cabin i Vestsverige, så har du nu chancen for at opleve den enestående naturoplevelse på egen krop. Forestil dig at gå i seng med frit udsyn til stjernerne midt i den svenske vildmark. Når du vågner, ligger du midt i den svenske natur i en hotelseng alene, eller med en du holder af. Du lader blikket vandre ud over den blanke sø, mens du tager naturen ind. Midt i vildmarken kan du tjekke ud af hverdagen for en stund – og ind i naturen i en eventyrlig hytte bygget af glas.

I Dalsland cirka to timers kørsel fra Gøteborg venter der et eventyr, du vil få svært ved at slippe igen.  Her kan du overnatte i en glashytte omgivet af naturen, hvor de eneste lyde kommer fra vinden i træerne bølgeskvulp eller fugle i det fri. Der er opført i alt otte glashuse spredt over et vidunderligt landskab med både bjerge, dybe skove, grønne enge og vand, hvor end du vender blikket hen.

Afkobling i den svenske natur

I vores naboland har de et helt særligt forhold til naturen, og dens effekter på mennesker. Mange svenskere tager ud og lader sig omslutte af ødemarken, ved hver en lejlighed der byder sig. Glashytterne i Dalsland er netop bygget til at give alle mulighed for at opleve naturen, – med lidt ekstra luksus i en blød seng med lokale råvare.

Glashusene i Dalsland blev etableret gennem projektet The 72 Hour Cabin med fem deltagere fra forskellige lande, der hver især levede et stressfyldt liv. Ideen var at undersøge, hvad der skete, når de fik mulighed for at leve side om side med naturen. De brugte dagtimerne på at vandre i skoven, bade i søen, læse en bog, og holde picnic på øen. Resultatet viste ikke overraskende, at alle deltagere fik målt lavere blodtryk og mere velvære i løbet af tre dage.

Henriksholm

På den privatejede ø Henriksholm ud for Ånimskog i det sydøstlige Dalsland er der placeret i alt fem ud otte glashuse. Naturen er her så varieret, at man siger, det er Sverige i miniatureformat. Øen er ubeboet bortset fra gæsterne i glashytterne, men der findes en herregård, hvor ejerne af og til opholder sig. Glashusene ligger alle med udsigt over søen Ånimmen eller direkte ved bredden. Gæster bliver hentet i en båd og sejlet over til Henriksholm, hvor værterne giver en kort introduktion til området, Paviljongen, der ligger i gåafstand fra hytterne. Opholdet inkluderer alle måltider. Du bestemmer selv, om du vil hente morgenmaden i Paviljongen, eller om du vil spise den der. Hvor og hvornår middagen serveres aftales med værterne - mange synes, det er hyggeligt at lære eventuelle andre af øens glashusgæster at kende over en middag på herregården. 

Baldersnäs Herregård

På en smuk, grøn halvø ud i Laxsjön ved Dals Långed breder herregården Baldersnäs sig over et stort område. Her er endnu to glashytter placeret på hvert sit højdepunkt i en lidt afsides del af herregårdens engelske park med formidabel udsigt over søen. Selve Baldersnäs består af en hovedbygning, flere sidebygninger og små feriehuse. Her kan du ligesom herregårdens øvrige gæster nyde den luksuriøse atmosfære og samtidig trække dig tilbage til din egen glashytte, når du blot vil dyrke roen i de smukke omgivelser. Ved søen findes en sauna, som du kan bruge efter en herlig dukkert, og derudover kan du glæde dig til udsøgte middage i herregården. Morgenmad og frokost er også inkluderet i dit ophold, men vil du selv fange en fisk og grille den over åben ild, kan du sagtens snige det ind som et herligt mellemmåltid.

Dalslands Aktiviteter

Glashytten med den formentlig mest spektakulære udsigt ligger ved Dalslands Aktiviteter, nemlig på en klippe, der hæver sig op fra søen Iväg. Selvom følelsen af ødemark indfinder sig i den smukt placerede glashytte, kan du også booke dig ind på aktiviteter, der udbydes af Dalslands Aktiviteter i oplevelsescenteret en lille kilometer væk. Stedet er altså perfekt for dig, der på én gang gerne vil have en afsondret base i naturen og samtidig ønsker at deltage i fx rideture, guidede udflugter til lands eller til vands og måske tage et minikursus i vildmarksoverlevelse. Det sidste gør dig blandt andet i stand til at lave ild uden tændstikker, så hvis du vil endnu tættere på ødemarksoplevelsen, kan du selv lave bål og grille din egen aftensmad ved glashytten, mens aftensroen sænker sig. Alle måltider kan i øvrigt tages med eller nydes i spisesalen ved oplevelsescenteret.

Unik overnatning i Vestsverige

Der er ikke mangel på oplevelser langs Sveriges vestkyst. Men hvorfor ikke lade overnatningen være en oplevelse i sig selv? Vi præsenterer her otte unikke måder, du kan overnatte på i Vestsverige.

Hovedside