Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Æbler
Foto: Björn Tesch/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Æbleriget i sydøst Skåne

Sent på foråret fyldes luften med den søde og friske duft fra æbletræernes blomster, der står smukt til den klare blå himmel. Æbleriget i det sydøstlige Skåne bør opleves mindst en gang i livet.


Når tusindvis af æbletræer blomstrer i maj er området omkring byen Kivik i det sydøstlige Skåne et fabelagtigt sted at befinde sig. Nordeuropas største sammenhængende frugtdistrikt findes netop her og byder året igennem på æbleblomstssafari, cidersmagning og naturligvis mulighed for at plukke æbler på egen hånd. Køb friskpresset most, æblemos og lækre marmelader med hjem fra gårdbutikkerne – så har du et herligt smagsminde til vinteren. Find dine favoritter blandt de forskellige æblesorter hos lokale mosterier Kiviks MusteriRörumsro Frukt & MustSövde Musteri

http://www.sovdemusteri.se/

 og PA-Frukt i Kivik

Høstfest og æblemarked i Kivik 

De svenske æbleproducenter har i den grad forstået at gøre æblet til festens midtpunkt. Og du kan være med til at hylde det svenske æble, der har særdeles gode vilkår i Østerlens kystnære og milde klima. I september kan du udforske smagen af Østerlen i et par herlige sensommerdage, hvor det sydøstlige Skåne viser sig fra en af sine allerbedste sider. Under høsten kan du svælge i den friskplukkede frugt og prøvesmage de lækre æbleprodukter fra æbleavlere og mosterier. Hele to markeder byder sig til i weekenden den 29. og 30. september. Det er æblemarkedet i Kivik og det økologiske høstmarked hos Mandelmanns Trädgårdar. 

Æbler i talrige variationer

På æblemarkedet i Kivik kan du se Sveriges største æblerelief, et gigantisk kunstværk af kunstneren Emma Karp Lundström lavet med tonsvis af æbler. På markedet deltager flere end 90 lokale producenter med frisk svensk frugt, æblemost, marmelade og andre spændende produkter. Alt hvad hjertet begærer med æblet som omdrejningspunkt.

Kom og få smagsprøver, forsøg om dine smagsløg kan skelne de forskellige sorter fra hinanden og test din viden om æbler i en æbledyst. Gå på opdagelse i det enorme udvalg af lokale delikatesser og mød de entreprenante producenter bag produkterne. 

Ved Kiviks Musteri ligger Äpplets Hus, hvor du kan følge æblets vej gennem sorterings- og skylleprocesserne i fabrikken. Og i det lille fine museum får du hele historien om, hvordan familien Åkesson gjorde et lille familieforetagende til en stor svensk æbleproducent.

Æblefesten i Kivik fortsætter ind i oktober

Forhandlere og producenter holder æblefesten i gang i endnu to uger efter de to markeder i september. Indtil den 14. oktober er der eftermarked ved havnen i Kivik, hvor du stadig kan nå at opleve det imponerende æblerelief, gå på opdagelse i æbleteltet med fokus på viden om æbler, få smagsprøver og forelæsninger eller deltage i en æblevandring. Caféer, restauranter og gårdbutikker holder åbent i alle dagene, så du kan også få stillet sulten med andre lækkerier end det gode svenske æble. 

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, så slå vejen forbi Kiviks Musteri i det sydlige Kivik. Her venter en oplevelse for alle sanser, og i Musteributikken finder du det bedste fra naturens eget spisekammer.