Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kungsbygget Äventyrspark i Halland
Foto: Mathilda Nilsson

Rejsetips

Aktiv ferie i Sverige med familien

Med Sveriges vilde natur, der bare er som skabt til at kaste hverdagstøjlerne, og som indbyder til action, er der dømt rendyrket ferie for større børn og teenagers. Her lægger man frivilligt al elektronik fra sig! Folk skal have nogle flere vilde oplevelser i naturen, synes initiativtagerne til de mange outdoor-muligheder at have tænkt. Svæv mellem trætoppe, snup MTB-ture i vild natur og fang din egen aftensmad – se mere i denne guide:

MTB med sved på panden

Hallandsåsen er et prima sted at lufte sin mountainbike og give den gas. Fraværet af biler, store smukke bøgeskove med bakker og oceaner af mountainbike-spor inviterer ikke mindst de større børn op på cyklen. Men også Isaberg, mest af alt kendt for ski om vinteren, er om sommeren et vildt MTB-terræn med 12 afmærkede ruter i varierende højdemeter. En helt ny teknikbane, hvor hop og andre tricks øves, er netop åbnet (XC-bane). Der er også andre gode MTB-områder i Sverige.

i
Foto: Patrik Svedberg / Isaberg Mountain Resort
Om sommeren kan skovene i Isaberg udforskes på mountainbike.
Foto: Patrik Svedberg / Isaberg Mountain Resort

Svæv oppe under skyerne, paintball eller kæmp med bue og pil

Little Rock Lake Zipline i Småland er Europas længste svævebane i trætoppe og ikke for sarte sjæle. Du svæver med op til 70 km/t 50 meter over den smålandske natur. Svævebanesystemet ligger dybt inde i de smålandske skove og har tilmed fået grillhytte og badetønde i trætoppene! Der er forskellige niveauer, så alle kan svæve med. Er man mere til at fødderne solidt plantet på jorden, kan man i Battle Tag i Ängelholm gå tusind år tilbage i tid og kæmpe med bue og pil. Der er både god instruktion og sjove konkurrencer! På Hagårds Lagård er der zipline, paintball og skydning og altså alt, hvad et ungt hjerte kan begære. Adventure-gårdens stolthed er den kombinerede zipline- og klatrebane.  

i
Foto: Little Rock Lake Zipline
Du kan vælge mellem ro ruter: den familievenlige eller den mere avancerede sorte bane for vovehalsene.
Foto: Little Rock Lake Zipline

Kast snøren ud og fang!

Vil man fange sin egen aftensmad, er der gode muligheder for det både i søer, elve og ved kyster. Samtidig får man pulsen ned, lægger iPad’en og kan nyde naturen uforstyrret. Sæsonen for fiskeri varierer pga. Sveriges længde og forskelligt klima. I landskabet mod syd kan man fiske lækre fisk og skaldyr fra kysten samt i elve og søer året rundt. Jo længere du når ind i Midtsverige med de tætte skove, går sæsonen normalt fra april til november. Og drager du helt til Lapland, er der fiskesæson fra maj til oktober. 

i
Foto: Ateljé Lena
Fiskeri i Ängelholm.
Foto: Ateljé Lena

Raketfart i Halland

Kungsbygget Äventyrspark har eventyr i raketfart på alle måder. Sommerrodel er en slags sommerkælk i høj hastighed rundt i sommerlandskabet, som var der sne under mederne. På hele 935 meter snoede baner kælker man ned gennem skoven. Du bør også teste katapulten, som skyder en 25 meter op i vejret; Bungee Rocket er navnet! Dette er det ultimative højdespring og ikke for sarte sjæle! Parken har også en livlig zipline, altså en svævebane i trætoppene. 

i
Foto: Mathilda Nilsson
Far og datter i Kungsbygget Äventyrspark.
Foto: Mathilda Nilsson

Brug lårmusklerne! Cykling på gamle jernbanespor

”Gadagung, gadagung, gadagung”. På nedlagte jernbane i både SmålandSkåne og Vestsverige kan lårmusklerne prøve kræfter med dræsinecykling, altså en slags cykling på nedlagte spor. Der er flere forskellige ruter at vælge imellem men fælles for alle er en sjov oplevelse i smuk natur.

i
Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se
Dræsinecykling er en anderledes måde at opleve Sverige på.
Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Klatring på Kullen: wauw!

Store, dramatiske klipper, man kan klatre og fire på. Grotter, der skal udforskes. Natur og højdedrag, der skaber en smuk ramme. Al outdoor er næsten at finde på Kullen! Og så er det et stenkast hjemmefra. Nord for Helsingborg, ved Mölle, finder du det otte kilometer lange bjerg, Kullen (Kullaberg på svensk), og der er naturligvis instruktører til klatring, så både nybegyndere og øvede kan fire sig sikkert ned ad bjergsiderne. Området er gratis at komme ind i og byder på spændende flora og fauna. 

i
Foto: Johan Hammar/skane.com
Klatring på Kullaberg i Skåne er en oplevelse for sig.
Foto: Johan Hammar/skane.com

Oplev jordens indre

Sverige byder på grotter – og dermed grotteudforskning – alle steder i landet. Fra Kullen over Söderåsen og Småland til smukke Gotland. Det er sjovt og en anelse angstfremkaldende at trænge dybere og dybere ind i mørket. Total stilhed, mørke og smukke farvespil i klippeformaterne er noget af det, man kan glæde sig til. ”Silvergrotten” på Kullens nordside er fx en smal, sprækkelignende åbning, der går ca. 25 m. ind i klippen. Og Tykarpsgrotten, kendt fra Ronja Røverdatter, er også et must-see. 

i
Foto: Visit Skåne
Tykarpsgrottan i Hässleholm.
Foto: Visit Skåne