Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Familie på vandretur i Lofsdalen i Jämtland
Foto: Martin Olson

Overblik

Aktiv ferie i Sverige med familien

Med Sveriges vilde natur, der bare er som skabt til at kaste hverdagstøjlerne, og som indbyder til action, er der dømt rendyrket ferie for større børn og teenagere. Her lægger man frivilligt al elektronik fra sig! Folk skal have nogle flere vilde oplevelser i naturen, synes initiativtagerne til de mange outdoor-muligheder at have tænkt. Svæv mellem trætoppe, snup MTB-ture i vild natur og fang din egen aftensmad – se mere i denne guide:

MTB med sved på panden

Hallandsåsen er et prima sted at lufte sin mountainbike og give den gas. Fraværet af biler, store smukke bøgeskove med bakker og oceaner af mountainbike-spor inviterer ikke mindst de større børn op på cyklen. Men også Isaberg, mest af alt kendt for ski om vinteren, er om sommeren et vildt MTB-terræn med 12 afmærkede ruter i varierende højdemeter. En helt ny teknikbane, hvor hop og andre tricks øves, er netop åbnet (XC-bane). Der er også andre gode MTB-områder i Sverige.

i
Foto: Patrik Svedberg / Isaberg Mountain Resort
Om sommeren kan skovene i Isaberg udforskes på mountainbike.
Foto: Patrik Svedberg / Isaberg Mountain Resort

Vilde aktion-eventyr for vovehalse

Little Rock Lake Zipline i Småland er Europas længste svævebane i trætoppe og ikke for sarte sjæle. Du svæver med op til 70 km/t 50 meter over den smålandske natur. Svævebanesystemet ligger dybt inde i de smålandske skove og har tilmed fået grillhytte og badetønde i trætoppene! Der er forskellige niveauer, så alle kan svæve med. Vil du hellere beholde fødderne solidt plantet på jorden så prøv Combat Archery Tag i Upzone Äventyrspark. Eller hvad med zipline, paintball og skydning i Hagårds Lagård? Her er alt, hvad et ungt hjerte kan begære. 

i
Foto: Little Rock Lake Zipline
Du kan vælge mellem ro ruter: den familievenlige eller den mere avancerede sorte bane for vovehalsene.
Foto: Little Rock Lake Zipline

Kast snøren ud og fang!

Vil man fange sin egen aftensmad, er der gode fiskerimuligheder i både i søer, elve og ved kyster. Samtidig får man pulsen ned, lægger iPad’en og kan nyde naturen uforstyrret. Sæsonen for fiskeri varierer pga. Sveriges længde og forskelligt klima. I landskabet mod syd kan man fiske lækre fisk og skaldyr fra kysten samt i elve og søer året rundt. Jo længere du når ind i Midtsverige med de tætte skove, går sæsonen normalt fra april til november. Og drager du helt til Lapland, er der fiskesæson fra maj til oktober. 

i
Foto: Ateljé Lena
Fiskeri i Ängelholm.
Foto: Ateljé Lena

Raketfart i Halland

Kungsbygget Äventyrspark har eventyr i raketfart på alle måder. Sommerrodel er en slags sommerkælk i høj hastighed rundt i sommerlandskabet, som var der sne under mederne. På hele 935 meter snoede baner kælker man ned gennem skoven. Du bør også teste katapulten, som skyder en 25 meter op i vejret; Bungee Rocket er navnet! Dette er det ultimative højdespring og ikke for sarte sjæle! Parken har også en livlig zipline, altså en svævebane i trætoppene, og et klatretårn. 

i
Foto: Anders Andersson
Sommerkælkebane i Kungsbygget Äventyrspark.
Foto: Anders Andersson

Brug lårmusklerne på gamle jernbanespor

”Gadagung, gadagung, gadagung”. På nedlagte jernbaner kan lårmusklerne prøve kræfter med dræsinecykling, altså en slags cykling på gamle spor. Der er flere forskellige ruter at vælge imellem. I Vestsverige finder du en 50 km. lang banestrækning mellem Bengtfors og Årjäng. Du kan enten cykle hele ruten eller kombinere turen med skønne kanooplevelser. Du finder også flere banestrækninger i Skåne og Småland i det sydlige Sverige. Fælles for dem alle er en sjov og unik oplevelse i smuk natur. 

i
Foto: Mickael Tannus
Familie på dræsinecykel i Skåne.
Foto: Mickael Tannus

Klatring på Kullen: wauw!

Store, dramatiske klipper, man kan klatre og fire på. Grotter, der skal udforskes. Natur og højdedrag, der skaber en smuk ramme. Al outdoor er næsten at finde på Kullen! Og så er det et stenkast hjemmefra. Nord for Helsingborg, ved Mölle, finder du det otte kilometer lange bjerg, Kullen (Kullaberg på svensk), og der er naturligvis instruktører til klatring, så både nybegyndere og øvede kan fire sig sikkert ned ad bjergsiderne. Området er gratis at komme ind i og byder på spændende flora og fauna. 

i
Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se
Klatring på Kullen.
Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Oplev jordens indre

Sverige byder på grotter – og dermed grotteudforskning – alle steder i landet. Fra Kullen over Söderåsen og Småland til smukke Gotland. Det er sjovt og en anelse angstfremkaldende at trænge dybere og dybere ind i mørket. Total stilhed, mørke og smukke farvespil i klippeformaterne er noget af det, man kan glæde sig til. ”Silvergrotten” på Kullens nordside er fx en smal, sprækkelignende åbning, der går ca. 25 m. ind i klippen. Og Tykarpsgrotten, kendt fra Ronja Røverdatter, er også et must-see. 

i
Foto: Visit Skåne
Tykarpsgrottan i Hässleholm.
Foto: Visit Skåne