Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Cykling på Øland
Foto: Alexander Hall

Rejsetips

Aktiv ferie på Øland

Nærmest som en gave til familier, venner og par, der går efter en ferie med aktivt indhold, ligger øen Øland ud for Smålands kyst. Den aflange, flade ø indbyder til cykling, vandring, golf og udflugter i naturen i det forunderlige landskab. Og med smukke badestrande, et cool surfermiljø og fantastiske muligheder for dykning holder vandet omkring Øland sig heller ikke tilbage med tilbud om aktive oplevelser i ferien.


Cykelferie lige ud ad landevejen

På Øland er landskabet fladt, og kommer du som cykelturist, er det vel egentlig helt OK. Faktisk er cyklen et fremragende transportmiddel her på øen, hvor der er så mange små og store seværdigheder at dvæle ved. Nyd det hele fra sadlen eller stig af og se nærmere på vilde orkidéer, gamle møller, græssende køer eller bare en ualmindelig fin udsigt over vandet. De mange kringlede småveje og stier gennem skov, slette, ager og langs vandet på den 140 km lange og 16 km brede ø tegner sig som et idyllisk postkort. Du kan cykle øen rundt på må og få for at se, hvad der byder sig til af oplevelser, men du kan også vælge at følge en eller flere strækninger på cykelruten Ølandsleden, der fører dig rundt på hele herligheden.

Øland er kendetegnet ved sine mere end 200 landsbyer, hvor huse og gårde ligger traditionelt placeret ud til den gennemgående vej. Det er ikke bare hyggeligt at cykle forbi, men også praktisk hvis du føler sulten melde sig, for der er ofte gårdbutikker og små kroer ved vejsiden, hvor du kan tanke proviant til den videre tur. Du kan leje en cykel på øen, hvis du ikke har din egen med, og der er også mulighed for at booke cykelpakker med overnatning. Øland har mange campingpladser, men også stor variation i mulighederne for indkvartering i fx pensionater og på hoteller.


Populær surf spot

Øland er det sted i Sverige, der har flest solskinstimer, men det er også et sted med meget vind, og på grund af øens form og placering tæt på fastlandet, er den blevet et særdeles attraktivt sted for wind- og kitesurfere. Lægger man de brede sandstrande og mange solskinstimer oven i de gunstige vindforhold, kan Øland godt karakteriseres som et af Sveriges bedste surf spots. Stranden ved Haga Park på Ølands sydvestlige kyst er et mekka for både nybegyndere og rutinerede surfere. Du kan leje udstyr, lære at surfe – både wind- og kitesurfing – hos blandt andre Surfers Center Øland


Badestrande og undervandseventyr

Vil du hellere bare bade fra en af de lækre strande, kan du fx glæde dig til at drysse rundt på Böda Sand med kridhvidt sand mellem tæerne, inden du kaster dig ud i de blå bølger. Beliggenheden i et historisk travlt søfartsområde her i Østersøen har desuden medført et meget stort antal vrag i havet omkring Øland. Dykkeforholdene er rigtig gode, og derfor tiltrækker øen en hel del vragdykkere. Dykker du på absolut hobbyniveau kan du sagtens få denne undervandsoplevelse med, men det kan være en god idé at hægte sig på en guidet tur hos en af områdets dykkercentre. 

Øland

Øland er lang og ekstremt smal. Næsten 140 kilometer på langs og knap 15 kilometer i bredden. En herlig og overraskende ø i Østersøen, blot et smut over den flotte bro fra Kalmar. Trods den korte afstand fra fastlandet byder Øland på sit helt eget univers. Her møder I ikke de vældige, mørke nåleskove, som ellers er indbegrebet af Sverige. Og ingen højder, som bringer pulsen op hos jer, når I sidder på cykelsadlen og træder i pedalerne. Til gengæld er her masser af hav og lækre badestrande. Og så en svenskerrekord: flest solskinstimer noget sted i Sverige.

Hovedside