Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Rauker på Gotland
Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Aktiv ø-ferie på Gotland

Når ferien helst skal være pakket med aktive oplevelser i naturen og indeholde et element af eventyr, rangerer Gotland højt på ønskelisten. Sveriges største ø har et mildt klima, masser af vand, klipper, skove, grotter og rauker, der rejser sig i forunderlige formationer. Gotland giver dig alle muligheder for at dyrke friluftslivet i din ferie, uanset om du vil nyde naturen i slowmotion eller med fart på.


Naturen på Gotland er helt unik og meget varieret, hvilket nærmest får øen til at ligne en gave midt i Østersøen, der venter på at blive pakket ud af friluftsfolk og andre gæster, der vil fylde rygsækken godt op med aktive oplevelser.

Vandreoplevelser

Alene øens 800 km lange kyststrækning kan få det til at krible i fødderne på vandrere, og søger man ind i landet venter der enge, skove, charmerende små veje og ikke mindst hyggelige caféer, der egner sig fortrinligt til en fika-pause. Følg de afmærkede stier på korte eller lange distancer, eller planlæg din egen rute. Hvis du er i tvivl om sværhedsgrader eller vil vandre til bestemte udflugtsmål, kan du få hjælp hos turistbureauet i Visby. Som udgangspunkt kan du forvente skov og frodigt terræn i det sydlige Gotland, mens den nordlige del af øen er præget af stejle klipper, kalkstensbrud og gennemgående eksotisk landskab, der også byder på fascinerende raukeområder, hvor stenformationer står som majestætiske skulpturer. Dem finder du i øvrigt også på Gotlands lille nordlige nabo-ø, Fårø. Her kan du tage en tur rundt i Ingmar Bergmans fodspor med udgangspunkt i Bergmancenteret, der er etableret på øen. 

Cykelture med afstikkere

Vil du lidt hurtigere rundt på Gotland, men stadig have tid til at suge alle naturoplevelserne til dig, kan du hoppe i sadlen og cykle omkring på de mange kystnære veje. Husk at tage en afstikker ad de mange små veje ind på øen, og lad naturen selv vise vej. Der er mulighed for at leje cykler, hvis du ikke har din egen med, og det er en god idé at bede om en cykel med kurv, hvis du skulle falde for nogle lokale varer hos en gårdbutik eller et keramikværksted. På Gotland gælder allemandsretten naturligvis også, så hvorfor ikke tage et telt med og slå lejr for natten, når du finder dit eget lille paradis?

Foruden de fine strækninger til turistcykling er der også mange gode muligheder for at få pulsen op på mountainbike med udfordringer nok på små stier og i det varierede terræn.

Stejle klipper og grotteeventyr

Klippefjeld og grotter kan virke både skræmmende og fascinerende, men med det rette udstyr og en kompetent guide kan du tage det helt roligt. Gotlands stejle kalkstensfjeld indbyder til både klatring og rapelling. Et af de mest populære steder finder du lidt syd for hovedbyen Visby, nemlig Högklint, hvor nybegyndere og erfarne klatrere kan prøve disciplinen af, ligesom der er mulighed for rappelling 50 meter over havet.  

I Lummelunda lidt nord for Visby ligger Lummelundagrottan. Her bliver der hver sommer arrangeret ekspeditioner ind i grotten, hvor vand og trange passager skal forceres, før målet er nået i de store grottesale med drypstensformationer. Ekspeditionen varer cirka tre timer og er en helt speciel – og meget populær – oplevelse. 

Aktiviteter på vand

Når man er omgivet af vand, er det helt oplagt at benytte sig af det med havkajak langs kysterne, eller på mere rolige kanoture på Närsån eller Lojstasöarna. Der er mulighed for at leje kano og kajak flere steder på Gotland, ligesom du kan booke dig ind på en guidet tur hos fx Kajak Gotland.

Ønsker du maksimal fart over feltet, kan du glæde dig over at være kommet til en ø, der regnes for et af Nordeuropas bedste kitesurfing-spots. Her er forholdene ofte nærmest perfekte til at tilbringe dagen på et bræt. Er du nybegynder, kan du melde dig til et kitekursus, inden du lader vinden sætte fart i dit sejl. Foruden kurser tilbyder Gotlands Surfcenter ved Visby også udlejning af udstyr.

I den knapt så hæsblæsende ende af skalaen af sportsaktiviteter ved vandet, er der lystfiskeri, som også har gode vilkår på øen. Uanset om du vil fiske på egen hånd eller tage med på guidede fisketure, er der brugbare informationer at hente hos FishYourDream og Gotland Sport Academy.
 

Gotland

Billedskønne Gotland ligger kun 90 km fra det svenske fastland. Kommer du sejlende med færgen til Gotland fra fastlandet, er noget af det første der møder dig synet af den gamle middelalderby Visby, der er omgivet af en imponerende flot ringmur. Gotland har ca. 800 km. kyststrækning og om sommeren betyder det masser af muligheder for strandliv, solbadning, udflugter og ægte afslapning.

Hovedside