Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Ribersborgs Kallbadhus, Malmö
Foto: Werner Nystrand

Rejsetips

Badeanstalter i Sydsverige, som er et must at besøge

Ribersborgs Kallbadhus i Malmø og Kallbadhuset Varberg på vestkysten er to destinationer, der er et must at besøge for dem, der ønsker at opleve det revitaliserende kolde baderitual.

Badeanstalter med adgang til koldt hav- eller ferskvand (kallbadhus) har været en del af svensk kultur siden den sidste fjerdedel af det 19. århundrede, og de har ikke mistet deres tiltrækningskraft. Traditionen med de kolde bade er om noget blevet genoplivet med et yngre publikum, der har opdaget den opløftende effekt af en kølig dukkert efterfulgt af en afslappende tur i saunaen. Imidlertid er det ikke kun forfriskende at nedsænke sig i koldt vand, men har også bevist at have sundhedsmæssige fordele – det kan for eksempel øge din blodcirkulationen, løfte dit humør og forbedre din hukommelse. 

Der findes badeanstalter i mange dele af Sverige – ved havet og langs landets søer og floder – og mange af disse udendørs fristeder findes på den sydvestlige kyst. Kallbadhuset Varberg på vestkysten og Ribersborgs Kallbadhus i Malmø er to af de mest ikoniske. 

Ribersborgs Kallbadhus – Malmøs inkluderende oase for kolde bade 

Ribersborgs Kallbadhus er noget af en institution i Malmø. Den er tilbedt af lokalbefolkningen og har to tilnavne, ”Kallis” og ”Ribban”, hvor sidstnævnte tilnavn også henviser til den strækning af stranden, hvor badeanstalten ligger. Den åbnede dørene i 1898, men blev ødelagt i en voldsom storm kun et par år senere (1902). I løbet af de efterfølgende årtier er den løbende blevet restaureret og forbedret. I 2009 fik den en komplet ansigtsløftning, der blandt andet omfattede opgraderinger som en ny solterrasse og bro ud til badeanstalten.   

Der er åbent året rundt, og de rummelige faciliteter er opdelt i to sektioner – en for mænd og en for kvinder – hvor der er et stort udendørs bassin til hver. Du kan finde fem saunaer på stedet såvel som brændefyrede hot tubs og massagerum. Badeanstalten tilbyder også regelmæssigt ”Aufguss” – en tysk saunatradition, hvor en saunavært hælder duftende æteriske olier på de varme sten og vifter dampen mod gæsterne, hvilket giver et forfriskende boost. 

Ribersborgs Kallbadhus er stolt af at være et inkluderende sted, der tilbyder ”Queer Kallis” den første mandag i hver måned. Alle er velkomne, især LGBTQ-personer, idet det giver ikke-binære og transseksuelle mulighed for at bade uden begrænsning i forhold til de mandlige og kvindelige afdelinger i badeanstalten. 

Når du har nydt en dukkert og en tur i sauna, kan du med fordel styre mod stedets restaurant for at tanke op. Restauranten henvender sig til både kødspisere og vegetarer og serverer alt fra varme retter og sunde salater til snacks og kager.

Hvis du vil have en god nats søvn efter din kolde badeoplevelse, er Ohboy hotel i byens centrum et populært valg med 31 loft-hotelværelser med tekøkken og gratis cykeludlejning. MJ’s hotel er et karakterfuldt, centralt beliggende hotel. Det beskrives som en urban oase indrettet i blomstret vintage-stil og med en afslappet stemning. Hotellets restaurant og bar benyttes af både gæster og lokale. 

Malmø har også et blomstrende restaurantliv med valgmuligheder for enhver smag. Spis på restaurant Lyran, hvis du vil prøve retter, der er tilberedt med årstidens lokale råvarer. Sørg også for at prøve byens street food-specialitet, falafel.


Kallbadhuset Varberg 

Kallbadhuset Varberg, der har til huse i en karakteristisk bygning i orientalsk stil, er en af de bedst kendte badeanstalter i Sverige og har en historie, der strækker sig tilbage til den første halvdel af det 19. århundrede.

Den første udgave af Kallbadhuset Varberg dukkede op i 1820’erne som en slags flydende bassin, der gav mulighed for kolde dukkerter i havnen. Det nuværende anlæg åbnede i 1903 og har saunaer med store vinduer, så du kan varme op, mens du nyder den fantastiske udsigt over havet. Dets karakteristiske design er baseret på den oprindelige badeanstalt, der blev bygget på stedet i 1866. Bygningen, som er lavet i fuldendt maurisk stil med dekorative kupler, buer og fliser, blev oprindeligt skabt af arkitekt Wilhelm Gagner.  

Kallbadhuset Varberg er åbent året rundt og er opdelt i to sektioner – en for mænd og en for kvinder. Der er ingen grund til at medbringe badetøj, da man opfordrer til badning au naturel. 

Efter dit kolde badeeventyr kan du begive dig til caféen og prøve rejemaden eller vaflen, der er lavet efter en hemmelig opskrift og serveres med flødeskum og syltetøj. Der er også et udvalg af sandwich og kager, hvoraf mange er bagt af Lilla Träslövs Finbageri, et håndværksbageri, der blev grundlagt i Varberg i 1939.   

Med sine endeløse sandstrande og stærke vinde er Varberg en populær surferdestination. Den kystnære by er også hjemsted for mange kursteder, herunder Varberg Stadshotell & Asia Spa, der tilbyder en bjergtagende udsigt over havet.


Andre attraktioner er den historiske Varberg Fæstning og det lokale Hallands Kulturhistoriske Museum. Et museums-highlight er den fascinerende Bockstenmand (Bockstensmannen) – en usædvanligt velbevaret middelaldermand, der blev fundet i en lokal mose i 1936. 

På det prisbelønnede resort Stedsans in the Woods kan man få en afsondret og naturnær oplevelse; her serveres lokalt producerede råvarer tilsat lidt indsamlede ingredienser.