Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Bjärehalvøens marker, Skåne
Foto: Petter Toremalm

Aktiviteter

Bjärehalvøens skatkammer

Havet er aldrig langt væk på Bjärehalvøen. Her modnes de nye grøntsager tidligt i den frodige muld, og de nænsomt plejede marker er beskyttet af imponerende klipper – det ultimative forrådskammer de mange gårdbutikker og restauranter på øen. Det milde og jævne klima gør også, at glasset kan fyldes af vin, som dyrkes her.


Bjärehalvøen, som skyder ud mellem Laholmsbugten og Skälderviken i en blød bue, er måske mest kendt for de mange slags friske kartofler, som dyrkes her og serveres på Sveriges gode restauranter.

Siden chipsproducenten Bjäre Hembygd begyndte at vaske og sortere friske kartofler i sort og størrelse for 15 år siden, har vi lært navne som Minerva, Marine, Hamlet, Princess og St Thora at kende. Pludselig skulle vi tage stilling til, om vi ville have en helt rund kartoffel med en mild smag og hvid skræl, en perfekt oval kartoffel med gul skræl, en oval kartoffel med lys skræl og gult frugtkød eller en oval kartoffel med rød skræl og gult frugtkød. Eller måske en blå kartoffel?

Friske kartofler – ikke bare på tallerkenen

Man får den bedste smag frem ved at lade kartoflen modnes og vokse i sin helt egen takt – noget, som gør den til en delikatesse og ikke bare et tilbehør på tallerkenen. Og nu er kartoflen er også blevet populær i sprød og flydende form. Bjäre chips fremstilles af friske kartofler, som skæres i skiver med skrællen på for at beholde så meget af kartoffelsmagen som muligt.

Verdens første vintage-vodka, der er fremstillet på friske kartofler, så dagens lys, efter at nogle af de skånske kartoffelbønder rejste sydpå for at lære mere om terroir af de franske vinbønder. Dette fik journalister fra Washington Post og New York Times til at sætte kursen mod ”Cape Bjare” og udtrykke sig lyrisk om det enestående dyrkningsområde, hvor hver gård ofte drives af samme familie i generationer. Nu bliver det mere og mere populært at sippe Karlsson´s Gold på de gode barer i New Yorks og Los Angeles. Vodkaen blev for nogle år siden udråbt som den bedste nye spiritus i USA.


Festligt fejring, når afgrøderne spirer

På Bjärehalvøen begynder sæsonen tidligt, og store dele af året er der et fantastisk udbud af de fineste lokale råvarer på halvøens mange restauranter og gårdbutikker: påskelam, udsøgte asparges, syrlige rabarber, næringsrigt grønkål, sprødt hvidkål, ramsløg, Bjäres egen majskylling, lokale oste, søde jordbær og andre bær fra halvøens småbønder.

Her hyldes afgrøderne med specielle festdage. I omkring 20 år er den lange høstsæson blevet fejret med både Kartoflens og Æblets Dag – sidstnævnte er i de senere år blevet erstattet af et bredere høstmarked. I år falder Kartoflens Dag den 2. juni, og her byder Bjäre-landmændene selvfølgelig på prøvesmagning på årets kartoffelsorter. Omkring Mariatorget i Båstad er der folkefest med madmarked, musik, restauranttelt, øltelt og aktiviteter for børn.

I Båstad og på Bjärehalvøen er lokale landmænd, producenter, restauranter og hoteller gået sammen for at sætte fokus på lokalproducerede madvarer i kombination med gastronomi og velvære i projektet Båstad Bjäre Gourmet, som arrangerer forskellige madfester i løbet af året.

Sæsonen skydes allerede i gang den 11.-13. maj med en fest til ære for de nye grøntsager. Her inviterer de lokale landmænd og restauranter folk til at fejre forårets komme og dermed også de første nye grøntsager. Alle de medvirkende madsteder tilbyder en forretstallerken med kartofler og de nye grøntsager fra Bjäre, som netop er kommet op af jorden. Den øvrige menu varierer alt efter, hvilken restaurant du besøger.

Gourmetmad, gårdbutikker og kaffe i højderne

Mange af gourmetrestauranterne finder man i Båstad og Torekov, men glem ikke at begive dig ud på en skøn tur på de snoede veje på landet derimellem, gennem bølgende marker klædt i et væld af gule og grønne farver, der strækker sig, lige så langt øjet rækker. Her finder du økologiske surdejsbagerier, charcuteributikker og gårdbutikker, som sælger egnens nyslynget honning, koldpressede rapsolier, pølser, kød, krydderier, fyldt chokolade og is.

Gå ikke glip af Bäckdalens Handelsträdgård med Café Orangeriet, hvor du kan nyde blomsterpragten og friske krydderurter og vælge mellem masser af forskellige certificerede tomatsorter, eksotiske peber- og chilifrugter og smukke spiselige blomster. Slå dig ned i det grønne, og nyd kaffen i den skønne café, der er omtalt i White Guide!

Gør et stop hos Norrviken Båstad, og snup en frokost i restauranten Orangeriet, som ligger i det vidunderlige parkanlæg, som blev grundlagt af Rudolf Abelin i begyndelsen af 1900-tallet. Og hvorfor ikke tage en skøn spadseretur fra Båstad langs havet hertil? Så smager den veltilberedte mad fra ”Det stedrelaterede køkken” endnu bedre. Hvis du bare gerne vil snuppe en kop kaffe eller et glas vin, anbefaler vi det hyggelige nabosted Salamander café & bar i Villa Abelin.

Tag en afstikker en dag til Solbackens Wåffelbruk på den italienske vej, hvor du kan nyde nylavede vafler i din egen lille grønne hyggekrog med udsigt over Laholmsbukten. En anden udsigtscafé er Café Killeröd på åsen mellem Båstad og Förslöv. Her har du fuldt udsyn over Bjärehalvøen og Kullaberg.

Forsmag på sommeren

På Bjärehalvøen er der tradition for, at restauratørerne byder folk ind til en prisvenlig og spændende forsmag på sommeren. I ti dage, fra den 8.-17. juni, serveres der et udvalg af rige madoplevelser i form af 2-retters menuer inden for samme prisleje. Det svære er at vælge mellem de deltagende mesterlige restauranter. 

Tag en gastronomisk rundtur på Bjärehalvøens mange restauranter som byder på alt fra fansk bistrostemning til klassiske gourmetrestauranter, mange med udsigt til den mageløse solnedgang over vandet. Læs mere om restauranterne i Båstad og se listen over de fem bedste restauranter I Båstad og på Bjärehalvøen. Prøv også en madsafari rundt blandt de lokale producenter, hvor du finder lokalt producerede lækkerier så som honning, øl, chips, pølser og meget mere. 


Delikatesser, øl & vin med et lokalt twist

Høstsæsonen afsluttes med Høstweekenden, fra den 14.-16. september, hvor der afholdes høstmarked på Mariatorget i Båstad om lørdagen. Som noget nyt byder Bjäres landmænd og madproducenter til bords. De deltagende restauranter tilbyder en 3-retters høstmenu. Hver enkelt restaurant skaber deres egen individuelle menu med lokale råvarer og produkter.

Nogle af landets bedste kødprodukter finder man hos Lindegrens i Sinarpsdalen, hvor kvalitet, økologi og håndværk er i fokus. Her driver parret Lindegren en fantastisk delikatessebutik med en del inspiration fra Italien, men med de lokale råvarer i fokus. Her finder man det fineste oksekød fra egen økologiske besætning, samt pølser og postejer, lufttørret kød, salami, oksebacon og bresaola. Parret har desuden fået diplom af Det Gastronomiske Akademi.

Familien Lindegren arrangerer også herlige madvandringer i den smukke Sinarpsdalen.

Et stenkast herfra ligger Båstad Bryggeri, som fremstiller øl i forskellige styrker og smagsvarianter på Bjäre-vandet, som egner sig fantastisk til ølbrygning.

I nogle år har man også nu kunnet se vinranker, som snor sig mod himlen på Bjärehalvøen. Skåne har etableret sig som vindistrikt og har endda sin egen vinvej, en såkaldt "route du vin", som snor sig mellem mere end 20 vingårde.

Længst mod nord, en kilometer fra havet i Vejbystrand, har et dansk-svensk arkitektpar forvandlet en gammel firelænget gård til en vingård. Vision og tradition smelter sammen i Vejby vingård, som har specialiseret sig i rødvin og rosé. Her vokser druer som regent, cabernet- og pinot noir-krydsninger, som får lov til at udvikle sig over lang tid ved hjælp af Bjäres lange sommeraftner og lokal påvirkning fra Hallandsåsen. Gnejs og granit fra åsens urbjerg er lagt ud på vinmarken for at reflektere varmen. Dette forhøjer temperaturen med ca. fem grader, hvilket giver druerne et løft, så de får mere sødme.