Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Karlskrona skærgård i Blekinge
Foto: Visit Karlskrona

Aktiviteter

Blekinges smukke skærgård

At sidde på et solvarmt klippestykke og lade tanker og øjne vandre hen over skærgården, det må være indgrebet af ferielykke. Blekinges skærgård består af 800 øer og tusind små holme og skær drysset ud langs Sveriges sydøstlige kyst. Sejl ud, slå lejr – nyd livet: Det er helt enkelt. Og hvis du ønsker lidt mere komfort, kan du booke dig ind på hotel, i en hytte eller på vandrehjem og tage skærgårdsbådene rundt på øhop.


I Blekinge er der et ord for kærligheden til skærgården, nemlig skærlighed. Og det er da også nemt at blive betaget af det enkle liv, der kan udfolde sig netop her. Har du ikke egen båd, kan leje både kano, kajak og små både langs kysten, men du kan også nå en stor del af dem med offentlig transport og tage cyklen med. Blekingetrafiken sejler flere gange dagligt, dog hyppigere og flere ruter om sommeren, så det er bare at stige ombord og lade ø-livets eventyr komme til dig. En anden mulighed er at tage en privat skærgårdsbus på guidede ture til udvalgte øer, på rutefart eller i en chartret båd. 

Skattejagt på Tärnö

Fra Karlshamn kan du sejle ud til Tärnö, den yderste ø i dette område og et populært udflugtssted. Tärnö har tidligere været fint beboet, men i dag bruges husene mest af gæster og som sommerhuse. Vil du sejle i egen båd, er der flere bådpladser til gæster, men du kan også tage skærgårdsbåden fra Karlshamn eller Matvik.  Fra øens højeste punkt Drakaberget kan du se over halvdelen af hele Blekinges kystlinje, og der knytter sig forskellige røverhistorier til øen. Blandt andet siges det, at der er begravet en gammel skat på øen, og i gamle tider troede man, der boede en drage i skærgården, og det var den, der havde sat mærker i klipperne.


Dragens fald på Hanö

Det siges, at dragen fløj mellem Tärnö og Hanö om natten, og selvom der er cirka 20 km, kunne den klare det på to vingeslag. Når lyset i fyret blev tændt, blev den dog blændet og styrtede i havet, hvorved mærket i klippen blev sat. Hanö ligger ud for halvøen Listerlandet, hvor der sejler færge til øen fra Nogersund. Du kan ikke tage bil med over, for Hanö er bilfri, hvilket nok har været med til at gøre denne lille ø så populær. Havnen er øens hjerte med butikker og en restaurant, men snyd ikke dig selv for skønne vandreture i flot natur. Der knytter sig også et sagn til den lille odde på Hanös nordlige side, men den kan du få fortalt, når du besøger denne lille perle af en ø. Har du brug for et sted at overnatte, kan du booke dig ind på den gamle skole, der nu er omdannet til vandrerhjem.

Karön og Harön - bilfri og øde

Fra den gamle kurby Ronneby kan du komme rundt i skærgården på forskellige guidede ture til fx Karön, der er en rigtig ferieø om sommeren. Denne ø er også bilfri, og du kan leje hytter eller slå telt op på campingpladsen. Der er to restauranter på Karön, Villa Vassen og Schweizeriet, som er Blekinges ældste restaurant. Begge holder fokus på lokale råvarer fra havet og fra Blekinges eget spisekammer. Vil du derimod have oplevelsen af en øde ø, kan du fortsætte med skærgårdsbåden ud til Harön – det perfekte sted til en picnic under solen og en dukkert i havet.

Hop-on hop-off i Karlskrona

Det er en ganske særlig oplevelse at besøge Karlskrona, den historiske by i Blekinge, der er anlagt på mange små øer i skærgården. Her får du altså byliv og skærgårdsstemning på et og samme sted. Om sommeren kan du blive guidet rundt til byens centrale steder og seværdigheder med hop-on hop-off både. Princippet er enkelt: du stiger af, når du vil ud og se lidt mere af et bestemt sted, vandre eller bade, og du stiger på og fortsætter turen, når du er klar. På denne rute kan du fx gå en tur på Brändaholm, der er som taget ud af et postkort og indbegrebet af det, vi kender som Sverige: Et kolonihaveområde med røde træhuse, hvidmalede vinduer og blomstrende haver. Det idylliske område blev anlagt i 1920’erne, og gæster er velkomne til at gå rundt på stierne og nyde det prægtige syn af svensk sommer.

Blekinge

I det lille sydøstlige hjørne af Sverige samler Blekinge det bedste af naturen fra sine naboer - Småland og Skåne – som skabt til både aktive oplevelser og daseferie. Selv skærgård har Blekinge i rå mængder med hele 1650 hyggelige øer og små skær spredt ud i Østersøen. Hovedbyen Karlskrona er rig på kulturhistorie og breder sig over 33 af øerne. Du kommer nemt rundt via broer og skærgårdsbåde, så du kan kombinere skærgårdsstemning og byliv med fascinerende vildmarksoplevelser.

Hovedside