Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Designer handbags at the Form & Design Center in Malmö. People can be seen in the background.
Form og Design Centeret i Malmø
Foto: Carolina Romare

Overblik

Boligindretning i Skåne

Lyst træ, funktionelt design og underspillet elegance. Uanset om du ønsker at opfriske dit hjem med en ny sofa eller bare et par nye kaffekopper, så går du aldrig forgæves efter indretningsidéer med skandinavisk design.


Skandinavisk design i Skåne

Lyst træ, funktionelt design og underspillet elegance. Uanset om du ønsker at opfriske dit hjem med en ny sofa eller bare et par nye kaffekopper, så går du aldrig forgæves efter indretningsidéer med skandinavisk design. Den klassiske minimalisme, som i høj grad kendetegner det nordiske look, finder du i rigt mål i Skånes mange indretningsbutikker - fra de små lokale designere til de store designbrands fra de skandinaviske nabolande.

Herunder har vi listet et lille udvalg af inspiration til designelskere på opdagelse i Skåne. De fleste forretninger finder du i Malmø, men gør også dig selv den tjeneste at tage ud i det skånske landskab, for her finder du ofte nogle af de eftertragtede skjulte perler. 

Formargruppen 

I Malmøs centrum ved det hyggelige Lilla Torg finder du dette smukke sted, der er både en butik og et galleri. Formargruppen er ejet og drevet af lokale kunsthåndværkere og kunstnere, der udstiller og sælger deres egne designs. Udstillingerne skifter løbende, men fokus er altid på høj kvalitet og håndlavet kunst og brugskunst. Her er alt fra håndlavet tekstiltryk og keramik til glaskunst og sølvsmykker -  alle dele skabt af den enkelte kunstners egen stil. Fælles er dog det skandinaviske udtryk, som tydeligt træder frem i alle designs.

Blå Station 

På Skånes østkyst, i den lille pittoreske by Åhus med de små brostensbelagte stræder, ligger showroomet for det svenske møbelbrand Blå Station. Den familieejede virksomhed blev etableret i 1986 af Börge Lindau, og navnet Blå Station kommer af forbogstaverne i Börge Lindau, Åhus. Hans ønske med denne virksomhed var at sætte de møbler i produktion, som han selv holdt af. Og resultatet ser vi stadig her i 2017 med serier af moderne møbler, ofte med udgangspunkt i birketræ og rustfrit stål.

Virksomheden drives med egne ord af nysgerrighed og er placeret netop her på østkysten af Skåne, hvor ’havet er ligeså rastløs, som vi er.’ Blå Station har gennem alle årene været eksponent for møbler af højeste kvalitet med fødderne solidt plantet i den skandinaviske designtradition.

Blå Stations showroom i Åhus ligger i en gammel fabriksbygning, der tidligere husede en systue og var Blå Stations oprindelige ’station’. Alle møbler fremstilles stadig i Sverige og ud fra bæredygtige principper. 


Form/Design Center 

I et gammel bindingsværkshus tæt på Lilla Torg midt i Malmø ligger Form/Design Center, som er et samlingspunkt for skandinavisk design i alle afskygninger. Her kan du opleve forskellige udstillinger af idéer og projekter inden for design og arkitektur, der spænder fra byplanlægning og indretning til kunsthåndværk, mode og illustrationer. Designcenteret tilbyder desuden foredrag, workshops og seminarer og stiler efter at være et regulært mødested for designere, akademikere, forretningsfolk og offentligheden.  I den hyggelige café finder du et varieret udvalg af svenske og internationale designmagasiner – og naturligvis te, kaffe, lækre kager og sandwich. Går du en tur i designcenterets tilhørende butik, bliver du præsenteret for noget af det allerbedste inden for moderne skandinavisk design – ligesom du også kan være heldig at opdage en ny favorit blandt en række lokale kunstnere og designere. 

Marimekko

De farverige grafiske tekstiler fra finske Marimekko har et skær af retro over sig, men har samtidig beholdt en gennemført klassisk og moderne stil siden virksomheden blev grundlagt i 1951. I centrum af Malmø finder du en lys og inspirerende Marimekko-butik med både modetøj og de karakteristiske grafiske mønstre på stof i metermål. Er du til finsk fashion, går du ikke tomhændet fra denne butik, hvor du bliver mødt af et sandt bombardement af inspirerende farver, print og mønstre. God shopping. 

Norrgavel

I det centrale Malmø ligger Norrgavel, der er en svensk designbutik med møbler og interiør med et stærkt fokus på bæredygtighed og økologisk produktion. Alene på grund af den harmoniske atmosfære er butikken med de elegante og klassiske møbler et besøg værd. De unikke designs bærer præg af en enkel og funktionel tilgang til design, som på en elegant måde indfanger selve essensen af skandinavisk design.

Norrgavel beskriver sig som humanistisk, eksistentiel og økologisk og ønsker gennem disse kerneværdier at ændre den måde, vi opfatter møbler på. Alle møbler er fremstillet af naturlige, økologiske materialer.

Olsson & Gerthel 

Leder du efter en stilfuld interiørbutik med håndplukkede designs, så gå en tur fra Lilla Torg mod Gustav Adolfs Torg i Malmø. Her i mellem ligger nemlig Olsson & Gerthel med alt fra eksklusive sofaer og borde til små indretningsitems og fine gaveartikler. Uanset hvad, du ender med i din shoppingbag, kan du være sikker på, at design og kvalitet er i den ypperste klasse.

Klippans Yllefabrik

Svensk design kombineret med en lang tradition og ekspertise for tekstilhåndværk er grundlaget for Klippans Yllefabrik, Klippans uldfabrik, i det nordvestlige Skåne. Virksomheden sælger sine produkter gennem flere end 200 forhandlere i Sverige og eksporterer til over 30 lande. I Klippan ligger virksomhedens egen butik, hvor hylderne bugner med de blødeste plaider, puder og tekstiler til børneværelset. Stærke farver og naturlige materialer som uld og bomuld kendetegner udvalget fra ende til anden. Da en del af butikken er et fabriksudsalg, kan du her være heldig at gøre et vaskeægte kup.


Designtorget

Opdagelse af talentfulde designere er i fokus for butikskæden Designtorget, der har flere concept stores i Sverige. Butikkerne tilbyder nye designere en platform, hvor de kan vise og sælge deres produkter til designinteresserede kunder. Du finder derfor en masse interessant interiør med en særlig vægt på mindre items og gaver. I Malmø finder du Designtorget i centrum på byens primære gågade. 

Svenssons i Lammhult - klassisk design midt i Malmø

Tusindvis af kvadratmeter fyldt med cremen af skandinavisk design: Et besøg i Svenssons i Lammhult vil gøre selv den mest kræsne feinschmecker varm om hjertet. Svenssons i Lammhult er med over 100 år bag sig en af de ældste svenske møbelproducenter. I dag er virksomheden mest kendt for sine store butikker, fyldt med anerkendte designklassikere og en kærlighed til skandinavisk design. I Malmø finder du Svenssons i Lammhult på byens gågade i en gammel biograf, der nu er indrettet med møbler i tre etager.

Nivå125 Båstad 

Ved Båstad på Hallandsåsens skråninger – 125 meter over havets overflade – hvor Skånes højder møder Hallands vidde kyster, der har Nivå125 skabt et inspirerende mødested for dig, som virkelig holder af design. I løbet af sæsonen møder du her designere og kunsthåndværkere, der udstiller sammen under varierede temaer eller separat. Nivå125s designbutik byder på et udvalg af både unika design og industriel design, og i caféen kan du nyde en god kop kaffe.

Fakta om skandinavisk design

Skandinavisk design er kendetegnet ved det enkle og lyse, minimalistiske og funktionelle. Den skandinaviske designbevægelse, der opstod i 1950’erne har rod i alle de fem nordiske lande og har spredt sig til hele verden. Skandinavisk design opfattes i dag som tidløst, hvor vintage møbler og genstande er meget eftertragtede varer.

Mange af de originale mærker fra 1950’erne er stadig i produktion, og efterspørgslen ser ud til at være konstant stigende. Tanken om, at smukke og funktionelle genstande i dagligdagen ikke blot bør være forbeholdt de meget velhavende, er selve kernen i denne bevægelse. Den ideologiske baggrund for dette nye paradigme var indførelsen af de forskellige nordiske velfærdssamfund. Idéen om demokratisk design tog fart i takt med, at nye og billigere materialer blev tilgængelige og gjorde en ny form for masseproduktion mulig.