Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Cykeltur på Hven i Skåne
Foto: Mickael Tannus

Aktiviteter

Cykelferie i Skåne

Med lange snoede landeveje og en betagende natur er Skåne et slaraffenland af cykeloplevelser. Her er noget for alle: for familien, der vil have en rolig cykeltur gennem det smukke landskab og for cykelentusiasten, der med fuld udrustning vil slå sin egen personlige hastighedsrekord.


Uden for byerne finder du et fintmasket rutenet, hvor du mange steder kun sjældent møder biler, og naturligvis også en masse cykelstier helt fri for biler. Her kan du kombinere den tilbagelænede cykeltur med marker og enge på begge sider op og ned ad de udfordrende bakker langs kysten - og den intense naturoplevelse i de dybe skove og nationalparker. Skåne har i den grad noget for enhver smag og ambitionsniveau. Læs med her og få inspiration til nogle af de bedste cykelruter i regionen.
 

Sydkustleden: ny rute – flere oplevelser

290 smukke kilometer langs kysten fra Simrishamn i sydøst til Helsingborg i vest: Sydkustleden er den tredje i rækken af Sveriges nationale cykelruter og det skånske bindeled mellem de to andre ruter Kattegattleden og Sydostleden. Her kan du tilbagelægge en eller flere af seks etaper med vild og tæmmet natur, lokal gastronomi og seværdigheder, vidunderlige udsigter og en forfriskende dukkert overalt, hvor du kommer frem. 

Oplev kontrasten mellem idylliske småbyer og storbyens puls i Malmø og Helsingborg. Fra den ene yderlighed til den anden passerer du blandt andet Sveriges måske bedste sandstrand, Sandhammaren, vikingeborgen Trelleborgen, et rigt dyre- og fugleliv – og tager måske en lille afstikker til den idylliske ø Hven. Husk at give dig tid til en fika med fødderne i vandkanten og et besøg på et lokalt spisested, inden du finder ly for natten på hotel, i telt eller B&B.   

Kattegattleden – cykelruten langs sveriges vestkyst

Denne kystnære rute er Sveriges første officielle nationalrute til cykelturister. Ruten strækker sig langs vestkysten fra Helsingborg til Gøteborg, en 370 kilometer lang rute gennem uforstyrrede og smukke naturlandskaber.

Det meste af Kattegattleden er fri for biler, og du cykler gennem et varieret landskab af dramatiske klipper, sandstrande og maleriske landsbyer. Men læg tid ind i planlægningen til at lave stop undervejs, for der er meget at se, opleve og dvæle ved. Som for eksempel det smukke Sofiero Slot, nationalparken Kullaberg og oplevelsesparken Upzone.

Med de mange gode cafeer og restauranter undervejs er der aldrig langt til en kop kaffe eller et måltid mad. Overnat som det passer dig bedst: på campingplads, hotel, bed & breakfast eller i det fri. Følger du de røde/hvide skilte med nummer 1, bliver du hele tiden guidet videre i den rigtige retning.

Sydostleden – cykelruten mod sydøst

Sydostleden – den sydøstlige rute – er en af Sveriges officielle nationale cykelruter og strækker sig over næsten 300 kilometer med en masse oplevelser for cykelturister.

Ruten begynder – eller ender – i den sydøstlige del af Skåne i den maleriske by Simrishamn og tager dig gennem et foranderligt landskab hele vejen op til Växjö i Småland. I den skånske del af ruten passerer du æbleplantagerne i Kivik, hvor du kan holde pause og prøve den forfriskende Kivik æblecider, inden du triller videre gennem de hyggelige landområder med enge og skove.

Den ene smukke udsigt og kulturelle landskab afløser den anden, og har du brug for endnu en forfriskende pause, kan du stoppe ved vandfaldene ved Hallamölla med den velbevarede mølle: Skånes højeste med et lodret fald på 23 meter. Bakkerne og sandstrandene i Skåne efterfulgt af øgruppen i Blekinge og de dybe skove i Småland gør denne cykelrute ganske unik og mindeværdig.

Sydostleden er trafiksikker og nem at komme til. Det meste af ruten er bilfri – og markeret med nummer 2 på de røde/hvide skilte.


Humleslingan

På denne rute rundt om Ivøsøen i den nordlige del af Skåne folder den smukke natur sig ud foran dig gennem marker, enge og frodige bøgeskove. Den 50 kilometer lange Humleslingan er pakket med muligheder for sightseeing, og der er en god chance for, at du stiger af cyklen undervejs mere end én gang: Små gårdbutikker, kunstgallerier, museer og historiske mindesmærker tilbyder forskellige oplevelser for hele familien, og du skal ikke lede længe for at spise og overnatte godt undervejs.

Hven – en paradis-ø for cyklister

Den lille, smukke ø Hven ligger midt i Øresund og har i årtier været en klassisk cykeldestination, ikke mindst på grund af de familievenlige omgivelser. Øen er et perfekt udflugtsmål takket være de hyggelige landsbyer, maleriske huse, bakker, enge og dramatiske klipper, der går lodret ned mod vandet. Du behøver ikke engang have din egen cykel med. Hvis du ankommer med båd fra Landskrona, kan du nemlig følge strømmen af folk op ad bakken, indtil du får øje på en cykeludlejning med de karakteristiske gule cykler. Du kan enten leje en almindelig cykel, en tandem eller hvad med en praktisk cykel med anhænger? Inden du begiver dig ud på denne lille perle af en ø, så husk at stoppe for at få en is ved isfabrikken lige ovre på den anden side af vejen.
 

Ringsøen – med stenalderhistorie

Lige midt i Skåne ligger Ringsøen, der også er navnet på en af de mest populære cykelruter i Skåne. Ringsøen danner ramme om det årlige cykelløb Ringsjön Runt, som finder sted hvert år i begyndelsen af juni. Følg søbredden rundt og bliv ledt gennem skove, enge og marker med en masse interessante stop undervejs.

Denne del af Skåne har været beboet siden stenalderen, og der er adskillige spor fra fortiden i området. Hotel Ringsjöstrand er oplagt til overnatning, og hotellet er især velegnet til cykelturister med en altid fin service og afslappende spa-pakker.
 

Den nordlige vildmarksrute – cykeltur på historiske slagmarker

I de tætte skove i det nordlige Skåne ligger denne 28 kilometer lange rute. Omgivet af vild natur og fortidsminder er den et fremragende valg for et familieeventyr på to hjul. Skovområderne ved Göinge har historisk set været slagmark for kampe mellem svenskerne og den danske Snapphane-guerilla, der kæmpede for at bevare Skåne under dansk herredømme. Atmosfæren i disse dybe og uberørte skove er nærmest magisk, og du behøver ikke engang være særligt heldig for at få øje på elge og hjorte på din vej. Læs mere om overnatning i Göinge.

Vombsøen – med et årligt cykelløb

20 kilometer øst for Lund ligger Vombsøen med tre forskellige cykelruter at vælge mellem: 35, 65 eller 110 kilometer. Vombsøen er den største sø i området, og vandet her er meget rent – det er herfra mange af nabobyerne får deres drikkevand. Hvert år i august er der et cykelløb rundt om søen, forbi græssende dyr på engene, ligesom der ofte ses hjorte i de smukke skove.


Malmø – en by for cyklister

Malmø er den største by i Skåne, men meget cykelvenlig. At Malmø blev valgt som verdens 6. bedste cykelby i 2016 viser, at her tager man cyklisterne alvorligt, og der er adskillige velholdte cykelstier i byen. Du finder flere selvbetjente luft-stationer, så du kan få pumpet dine dæk, og hvis du ikke har din egen cykel med, kan du leje en bycykel til en billig penge. Med over 500 kilometer cykelsti i et mangfoldigt og tillokkende byliv er der alt fra kystnære stier til lange ruter gennem byen og de spændende boligkvarterer. I Malmø er det sjovt og nemt at komme rundt på cykel - Læs mere om Malmø som cykelby her.

Her kan du se et cykelkort over Skåne.

På cykelrundan kan du se en liste over de mest populære cykelruter med tilhørende kort. Kortene kan downloades, og mange af dem er gratis.