Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Mountain biking i Idre, Dalarna
Foto: Idre Fjäll

Rejsetips

Cykling i Dalarna

Dalarna er et sandt cykelparadis for naturelskere. Når sneen smelter fra de populære skiområder, dukker der mere end 2000 kilometer cykelsti op, perfekte til cross country, downhill og afslappende landevejscykling.

Biking Dalarna – et kvalitetsmærke

Biking Dalarna er et samarbejde mellem destinationerne Säfsen, Siljansnäs, Falun, Malung-Sälen, Rättvik, Mora, Idre og Orsa Grönklitt om at skabe cykeloplevelser af en høj kvalitet. Det sikres ved fælles skiltning og graduering af ruterne samt garanteret god service, mad og overnatning i hvert område. Gennem Dalarna Biking kan du cykle i 19 forskellige områder, på 1100 kilometer tydeligt skiltede mountainbikeruter, 430 kilometer familievenlige cykelruter, 600 kilometer landevejscykling og 240 kilometer downhill spor.

Falun – kuperet terræn og landevejscykling

Falun er Dalarnas største by, hvor indbyggerne har cykelkulturen helt inde på rygraden. Her finder du Sveriges eneste velodrom, og områdets kuperede terræn giver mange dages varierede oplevelser i skove, på marker og langs landevejene. Cykelsportens epicenter finder du ved VM-arenaen Lugnet og ved slalomanlægget Källviken. Udlejning af cykler, overnatningsmuligheder og øvrige servicetilbud ligger ved Lugnet. Men der er naturligvis også muligheder for overnatning i Falun centrum. I Bjursås kombineres herlig cykling med overnatning i sæterhytter – eller fäbodar som vi siger i Sverige – og smukt skovlandskab.

Idre Fjäll – cykling med udsigt

Hvis du vil cykle på Idre Fjäll, har du kun brug for gode sko, badetøj og en god madpakke. Området har seks varierede cykelruter, som egner sig fint til både proffer og småbørnsfamilier. Den letteste rute er markeret med grøn, den blå er en spids mere varieret og bringer dig gennem skovlandskab, og den røde byder på masser af udfordringer. Cykling på Idre Fjäll er først og fremmest socialt – familien kan fx hygge sig i træningsområdet med hop, drop, balanceøvelser og få fart i hjulene på pumptrack. Alle ruterne begynder på torvet i centrum, hvor man også kan leje cykler.

Mora Parken – varierede stier i kuperet terræn

Udgangspunktet for de ni cykelstier i Mora er Mora Parken. Bortset fra Fulåbergsturen, som er tegnet ind på et kort og anlagt på en grusvej, er alle cross country stierne skiltet i terrænet. Landevejscykling og velegnede stier til afslappende ture er også tegnet ind på et kort. Grøn sti er let, den blå lidt sværere, rød stiller højere krav til tekniske færdigheder og kondition, mens de sorte stier er meget krævende og fantastisk udfordrende. På skianlægget Gesundaberget er der både bikepark og cross country. Du kan også tage cyklen med op i liften.

Jarlstugan i Rättvik – perfekt til familieferie

Rättvik er en populær sommerdestination, der foruden cykling byder på sol og bademuligheder plus et stort udvalg af andre friluftsaktiviteter. Cykelruterne begynder ved Jarlstugan, og du kan vælge mellem fem cross country stier og to afslappende cykelruter.

Säfsen Resort – høj komfort for friluftselskere

Säfsen krydres cykelferien på fineste vis med vandring og kano eller kajak. Du kan enten tage alene ud på dit friluftseventyr, eller du kan tage en erfaren guide med, der fører dig til de smukkeste naturområder. I Säfsen overnatter du i træhytter med alle moderne faciliteter, og du kan endda nyde en dejlig spabehandling og spise god mad på restauranten. Stedet har 15 cykelruter, fordelt på cross country, landevejscykling og afslappende turistruter, som du kan vælge mellem afhængigt af lyst og dagsform.

Malung-Sälen – Nordeuropas største turistdestination

Malung-Sälen er der et godt udvalg af udendørsaktiviteter hele sommeren igennem. Foruden stier over fjeldet har Malung-Sälen mange idylliske skovveje, landeveje og en bikepark i Sälen. I Bikeparken er der noget for både nybegyndere og erfarne, der ønsker større udfordringer. Der er desuden et cykelområde for børn. Tip: prøv Rörbäcksnäs MTB, der regnes for en af de allerbedste cross country ruter i Sverige. Som en lille kuriositet kan du også cykle cross country på Vasaløbsløjpen. Her finder du også Öje med rigtig fine grusveje.

Aktivitetsparadis i Orsa Grönklitt 

Vildmarken er lige rundt om hjørnet, når familien tager til Orsa Grönklitt på toppen af Siljansbygden. Her er der otte glimrende cross country ruter, og du kan vælge blandt nemme grusveje, heftige bakker og hæsblæsende nedkørsler på slalombakkerne. Flere af ruterne byder på magiske udsigter over naturområderne, og da Orsa Rovdjurspark ligger lige i nærheden, kan du også få et glimt af Sveriges eneste isbjørne. Sol, vand, restauranter og overnatning? Yes, her finder du med garanti rammerne til en ekstra skøn cykelferie. Inklusive en cykelsti kun for el-cykler.

 

Vis mere