Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

De traditionelle røde huse i Elsborg i Falun, Dalarna
Foto: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

Destination

Dalarnas charmerende byer

Vil du møde svenskerne på deres absolutte hjemmebane, tage del i blå/gule traditioner, opleve kulturen og naturen på tætteste hold, så må du til Dalarna. Vil du zoome endnu længere ind på den svenske folkesjæl, er det bare om at vende snuden mod områdets charmerende og gæstfrie byer, hvor der altid er en lokal, der kan fortælle dig om det helt særlige ved netop denne lille plet på jorden.

Verdensarv i Falun

Mange hundrede års minedrift omkring byen Falun har givet området et særpræget udseende. Men minearbejdet har også sat så dybe spor i samfundets udvikling gennem alle årene, at det industrihistoriske landskab i 2001 blev optaget på Unescos verdensarvsliste. Der er selvsagt mange spændende seværdigheder i byen, men Falun er i høj grad også værd at besøge på grund af sin natur. Byen ligger ved en af Dalarnas største søer Runn med mange idylliske småøer, hvor der er aktiviteter på og ved vandet året rundt.

Mora på verdenskortet

Mellem Siljan og Orsasøen ligger Mora, der for langrendsskiløbere har en helt særlig status, nemlig som målby for det traditionsrige Vasaløb, der præger området året rundt. Besøg bysbarnet, en af Sveriges mest kendte kunstnere, Anders Zorns (1860-1920) berømte kunstnerhjem og atelier Zorngården eller besøg Zornmuseet med verdens største samling af hans værker. Lidt uden for Mora finder du det eventyrlige Tomteland med nisser, trolde og masser af aktiviteter for børn. Måske kender børnene også træfiguren Dalahesten, der snittes her på egnen?

Stjerner i Rättvik

Långbryggan i Rättvik  fra 1894 er ikke blot en meget lang bro i søen Siljan, men formentlig verdens længste af sin slags - i dag en populær badebro med god plads til alle. Byen er kendt i vidde kredse for den fænomenale friluftsarena Dalhalla på bunden af et gammelt stenbrud. Internationale stjerner og gæster i tusindvis kommer for den fænomenale akustik og den spektakulære atmosfære mellem lodrette klippevægge og turkis vand. Pop, rock, og teater: Oplevelsen i Dalhalla kan sidestilles med nogle af de største koncerthuse.

Dalarna er et koncentrat af Sverige

Skal man udpege én egn i Sverige, der er indbegrebet af den svenske folkesjæl, natur og kultur, så må det være Dalarna. Opsøg nogle af de små byer som TällbergLeksand og Säter, hvis du virkelig vil opleve det ægte Dalarna. Måske til den traditionelle midsommerfest med majstang, hvide klæder og blomster i håret. Hvor som helst finder du helt fantastisk natur med både klipper, skove, strande og naturligvis de smukke søområder. Husk endelig at kigge ind til de mange lokale kunsthåndværkere og gårdbutikker, der virkelig er et besøg værd.