Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

På ski i Orsa Grönklitt i Dalarna
Foto: Orsa Grönklitt

Overblik

Ski i Dalarna

Når tusindvis af danskere i vinterperioden tager turen til Sverige for at boltre sig i sneen på de svenske pister, er Dalarna med Idre Fjäll og skiområderne omkring Sälen danskernes ubetingede favorit. Her finder du hyggen og trygheden for familiens mindste, samtidig med at der er udfordringer og aktiviteter nok, for dem der søger vildere oplevelser - med eller uden ski på.


Idylliske Dalarna med store skovområder, Dalahesten og de klassiske svenskrøde træhuse. Den vilde og smukke natur i regionen indbyder til eventyr året rundt. Ja, der er ikke noget at sige til at danskerne har forelsket sig i Dalarna, for det midtsvenske område rummer alle ingredienserne til den perfekte skiferie.

Det største trækplaster er skiområderne omkring Sälen, der udgør Nordeuropas største alpine skiområde og består af destinationerne KläppenStötenLindvallenHögfjälletTandådalen og Hundfjället – de fire sidstnævnte områder er samlet i SkiStar Sälen og har fælles skipass til de mere end 100 pister og 88 lifte.

Hyggelige Kläppen og Stöten

Lidt syd for de fire områder, der udgør SkiStar Sälen, ligger Kläppen, der er mest kendt for sin fantastiske snowpark, som har vundet et hav af priser gennem de seneste 10 år.

Kläppen byder på 34 pister, der ligger rundt om fjeldet, så det er altid muligt at finde sol eller læ for vinden, hvis vejret driller en smule. Hvis fødderne trænger til en eftermiddag uden skistøvler, så er der også masser at foretage sig i Kläppen. Prøv for eksempel en tur med hundeslæde eller en tur ud i vildmarken på snescooter.

Et vigtigt element i skiferien i Kläppen er maskotterne Trolle og Trolla, der laver masser af aktiviteter for børnene gennem hele ugen. Lad børnene tage på Trollsafari, hvor de to maskotter viser de bedste og sjoveste steder i Kläppen.

På den anden side af Sälen ligger Stöten, der i kraft af sin faldhøjde på 370 meter byder på de stejleste og længste pister i Sälen-området. 

Stöten byder på i alt 31 pister, og er du en vovehals, så kast dig over udfordringerne på Älvan, der med sin hældning på 47 grader er Sälens stejleste. Er du mere til store, bløde carvingsving, hvor skiene skærer gennem den velpræparerede sne, som en varm kniv gennem blødt smør, så prøv Mormors Störtlopp, der med sine 2,6 kilometer er områdets længste.

Med ømme ben efter flere ture på Mormors Störtlopp kan dagen passende sluttes af ved foden af fjeldet i aktivitetscentret Vattufjäll, hvor der er badeland, spa, bowling og meget mere.


Idre fjäll chokerer

I det nordligste Dalarna ligger Idre Fjäll, der er en rigtig favoritdestination for hele familien. Et varieret og smukt terræn med pister mod alle fire verdenshjørner. Så blæser det på den ene side, finder man læ på den anden.

Hele 41 pister er der i Idre. Fra de mest venlige til de sorteste sorte. Som Chocken, der er Idre Fjälls vildeste udfordring og den stejleste i hele Dalarna.

Idre Fjäll byder også på herlige børneområder, og stedet blev i 2014 udnævnt til Nordens bedste skidestination for børnefamilier af barnsemester.se. Herudover har stedet også gode snowparks, så der er action for det unge publikum og legebørn i alle aldre. Idre Fjäll har også satset stærkt på Skicross, og har igen i år to skicross-baner i verdensklasse. Og det skal forstås helt bogstaveligt, da Idre Fjäll er blevet Sveriges nationalarena for sporten.

Med sine 82 km langrendsspor er der også masser af mulighed for at kombinere skituren med en vaskeægte naturoplevelse, uanset om man er nybegynder eller rutineret langrendsløber.

Så der er oplevelser nok i sneen i Idre Fjäll. Og selv hvis man skulle behøve en pause fra skiløbet, kan man være sikker på at man aldrig kommer til at kede sig. Uden for pisterne er der nemlig masser af muligheder for aktiviteter som bob- og hundeslæde, kanetur, børnenes afterski, bowling, sportscenter og badeland.


Skiferie med bjørne og tigre

Det lyder som en røverhistorie, at man i Sverige kan stå på ski ned ad skønne pister, og at man lige ved siden af pisten – kun adskilt af et trådhegn – kan se sneleoparder og andre rovdyr løbe legende om kap med skiløberne. Men det er ikke en røverhistorie; det er Orsa Grönklitt, hvor Orsa Björnpark ligger. Parken er en af Europas største naturparker, og den ligger midt på fjeldsiden, som danner naturlige og autentiske omgivelser for de vilde dyr. Ved siden af indhegningen snor børnenes favoritpiste Blåbær-pisten sig.

Orsa Grönklitt, der ligger cirka 80 kilometer øst for Sälen, har 23 pister. Langt de fleste i den lettere ende af skalaen. For området er primært henvendt til de mindste skiløbere. For dem er her masser af tryghed, men samtidig udfordringer nok. Alt er overskueligt og tæt på. Og sådan er det generelt med Dalarna, og det er den nærhed og tryghed, der hvert eneste år får tusindevis af danske skiløbere til at søge mod det midtsvenske vintersportsmekka.


Säfsen og Romme Alpin i syd

I det sydlige Dalarna finder man Romme Alpin, nær Borlänge, der lokker med 30 pister fra to toppe. Længere mod sydvest ligger Säfsen, der har en bred vifte af 16 flotte og familievenlige pister. Bedst af alt er, at de alle ender det samme sted. Her har børnene deres helt eget skiland, hvor de kan møde elgen Filurius og alle hans venner.

Mere end bare alpinski

Har man lyst til at kaste sig ud i langrendsskiløb, kunne man næppe havne et bedre sted end i Dalarna, som må siges at være Sveriges langrendshøjborg. De fleste destinationer har fantastiske muligheder for langrendsoplevelser i smuk natur for såvel den nysgerrige nybegynder som den rutinerede eliteudøver. Læs mere om langrend i Dalarna her.

Dalarna byder også på et væld af vinteraktiviteter uden ski, som tilbydes rundt omkring på de forskellige skidestinationer. En tur på snescooter er en sjov fartoplevelse for både børn og voksne, og det er en fantastisk måde at opleve den storslåede natur. I det nordlige Dalarna har Grövelsjön, Idre, Särna og Älvdalen tilsammen Sveriges måske bedste scooterture med over 2400 km præparerede spor. Man kan vælge at prøvekøre en scooter, få et kursus eller tage på en kort eller længere tur. 

Flere steder tilbyder man også både udflugter ud i naturen med hundeslæde, heriblandt Idre FjällOrsa GrönklittKläppenStöten og de øvrige destinationer i Sälen. I Orsa Grönklitt og Idre Fjäll kan man desuden tage en hyggelig kanetur i mere moderat tempo bag hest.

Når det gælder skøjteløb er det heller ingen overdrivelse at kalde Dalarna for et sandt eldorado. Her er nemlig fantastiske muligheder for at stå på skøjter og prøve kræfter med længere distancer, hvor du kan du nyde et frisk pust i naturen, mens du glider henover kilometervis af spejlblank is. Skating Dalarna er et netværk mellem destinationerne i det sydlige Dalarna, og alle destinationerne tilbyder mindst ét ryddet spor på naturlig is, når temperaturerne er tilstrækkeligt lave. Startområdet har parkering, information og israpporter. Destinationerne omfatter den legendariske Runn Falun/Borlänge, hvor du skøjter i skærgården med mulighed for pause på øerne, samt Dala-Floda-sporet, hvor skøjteturen kan kombineres med en tur i sauna og et forfriskende gys i det iskolde vand.

Læs mere om det store udbud af vinteraktiviteter i Dalarna her.

Samekultur i Dalarna

I grænselandet mellem Sverige og Norge finder man et område med mere end 2000 km2 fantastisk og uberørt fjeldnatur. Her er indgangen til Sveriges del af samelandet Sapmi, hvor der er mulighed for at opleve den ægte samekultur. Peter Andersson, som er rensdyrpasser i Idre Sameby, Sveriges sydligste sameby, driver sammen med familien stedet Renbiten, som tilbyder forskellige udflugter. Her kan du gå på sneskotur med familiens tamme rener og høre historier om samekulturen. Her findes også en lille gårdsbutik med horn og skind fra rener, rensdyrkød og samisk kunsthåndværk i træ. Man kan også prøve samisk kaffe som serveres med et stykke tørret rensdyrkød i koppen.

Vis mere