Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Selångersån in Sundsvall
Foto: Anders Thorsell/Visit Sweden

Rejsetips

Den storslåede Stenstan i Sundsvall

Som Sundsvalls historiske centrum og et symbol på dens rige industrielle kulturarv er Stenstan et sted, du bare må se.

Sundsvall, som ligger på Sveriges nordøstlige kyst, har en strålende fortid som en af Sveriges mest betydningsfulde industribyer. Dens imponerende Stenstan (stenbyen) er et af landets bedst bevarede bybilleder fra slutningen af det 19. århundrede. Med sine statelige og smukke murstensbygninger tager dette historiske centrum med 51 gader dig tilbage til en tid, hvor tømmer- og bankmagnater herskede i Sundsvall. 

Stenstans historie

Stenstan er blevet til som følge af en ødelæggende brand i 1888, der fik store dele af Sundsvall til at gå op i flammer. Det var fjerde gang, at byen blev genopbygget efter at være brændt ned. For at forhindre, at en lignende katastrofe skulle ske igen, blev det besluttet udelukkende at bruge brandsikre sten i genskabelsen af Sundsvall. 

Ved hjælp af store summer fra sygekasser og penge skudt ind i projektet af de rigeste indbyggere begyndte Stenstan at tage form. Der blev sendt bud efter Sveriges største arkitekter – herunder Knut Gyllencreutz, Gustaf Hermansson, Sven Malm og Hjalmar Kumlien – til at skabe en række paladsinspirerede huse, storslåede hoteller og bankbygninger. 

I dag prydes områderne langs de brede veje og smukke pladser af omkring 600 bygninger, der blev bygget på kun seks år, og som afspejler den stenbaserede kontinentale arkitektur, der blandt andet findes i Wien og Berlin. Når du udforsker Stenstan, vil du se en blanding af de arkitektoniske stilarter, der var på mode dengang – især renæssanceinspirerede stilarter og jugendstil. Ingen andre steder i Sverige, på nær i Stockholm, vil du finde et mere raffineret bybillede fra slutningen af det 19. århundrede. 

Dette rektangulære områdes gitternet af gader blev skabt af den berømte arkitekt og byplanlægger Nicodemus Tessin i midten af det 17. århundrede. 

Bygninger og vartegn ved Stenstan, som skal ses 

Når du bevæger dig rundt i Stenstan, er der utallige bygninger, der kappes om din opmærksomhed. Vängåvan-springvandet, beliggende i parken af samme navn, blev bygget to år før branden i 1888 og blev senere restaureret. Det er en sindrig kreation, der refererer til Sundsvalls naturlige tømmerressourcer og prydes af en række forskellige dyr, blandt andet bjørne, delfiner og løver. De tydeligt ikke-svenske dyr (bortset fra bjørnen) er kraftigt inspireret af renæssancesymbolikken. 

Udførlige arkitektoniske detaljer pryder mange af bygningerne, hvoraf de fleste er opkaldt efter de magnater, der har bestilt og betalt for dem. Hirschka-huset er et af Stenstans mest spektakulære bygninger. Det er bygget i en renæssanceinspireret stil af de ansete arkitekter Johan Laurentz og Hjalmar Kumlien og strækker sig over hele vestsiden af torvet Stora Torget. Se efter den gyldne drage – den symboliserer beskyttelse mod brand. Du kan se den svæve over det hvælvede klokketårn centralt i bygningen, på toppen af et spir. 

Andre bygninger, der skal ses, er Hedbergska, som er bygget som et storslået fransk bypalads, og Granska, en fireetagers bygning, der oprindeligt husede flere beboelseslejligheder, en række butikker og et apotek. Bemærk de store vinduespartier i stueetagen. Før branden fandtes der ikke glaspaneler af denne størrelse, og nogle af dem, der kan ses her, er originaler. 

Et andet vigtigt bygningsværk i Stenstan er Gustav Adolfs kirke, som måler hele 81 meter i højden. Den blev bygget i nygotisk stil af den store arkitekt Gustaf Hermansson og indviet i 1894. 

Kig også ind hos Hotel Knaust – eller overnat der endda omgivet af det berømte vartegns vældige marmortrappe og storslåede spejlkabinet.

Lad teknologien guide dig

Stenstan Visitor Center tilbyder ”oplevelsesrum”, der guider dig gennem byens arkitektur og historie ved hjælp af interaktiv teknologi som digitale tablets og skærme. Her kan du udforske husene, se detaljer om bygningerne og lære mere om historiske begivenheder og kulturelle profiler.