Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Street food i Gøteborg
Foto: Frida Winter

Rejsetips

Det svenske køkken

I Sverige kan du spise dig mæt i velsmagende gourmetoplevelser på anerkendte Michelin-restauranter, snuppe en hurtig bid i storbyernes berømte street food-trucks eller bare slappe af på en hyggelig café med en kop kaffe og kage.


Det svenske køkken er i en international liga og Michelin stjernerne har kastet deres stjernestøv over mange af Sveriges gourmet restauranter. Tradition for et køkken baseret på råvarer af høj kvalitet har dannet et grundlag for udviklingen af det svenske køkken. Over de seneste 10-15 år har Sverige nærmest gennemgået en gastronomisk revolution. Især er brugen af friske lokale råvarer og lokalt producerede fødevarer eksploderet, og har sikret store smagsoplevelser. De svenske restaurationsgæster har også i stigende grad fået interesse for kulinariske gourmet-oplevelser og udvalget af restauranter der byder på oplevelser til ganen er vokset i takt hermed.

Gourmét-mad i Malmø og Skåne

I Skåne – hele Sveriges spisekammer – kommer tænderne med garanti til at løbe i vand. Mange restauranter baserer typisk deres menuer på årstidens lokale råvarer, og det er imponerende, hvad Skånes marker og skove kan frembringe. Masser af friske grøntsager i foråret, ikke mindst asparges, frugt og bær om sommeren, svampe, vildt og æbler om efteråret. I Malmö har Vollmers fået hele to Michelin stjerner for deres innovative køkken. Vollmers har som mission at tage den skånske gastronomi til nye højder og her kan du opleve kreative kulinariske tryllerier baseret på årstidens lokale skånske råvarer. Hos Bloom in the Park  i Malmø, kan du forkæle dine smagsløg hos endnu en Michelin restaurant og opleve at få serveret appetizers på birkestubbe og mos. Bloom in the Park serverer efter konceptet ”No Menu”, hvor årstiden, råvarernes tilgængelighed og kokkens humør bestemmer hvad der serveres. Sture, med den centrale beliggenhed i Adelgatan 13 i Malmø, kokkererer menuer fra det finere franske køkken. Denne Michelin restaurant i de smukt dekorerede lokaler, byder også på en velassorteret vinkælder. Michelin stjernerne er også drysset ned over Daniel Berlin, som ligger ved Tomelilla i Skåne. Restauranten har fået en Michelin stjerne for sit køkken der inspireres af omgivelserne.


Stockholms prisbelønnede køkkener

I den svenske hovedstad er sublim gastronomi i høj kurs og der er generelt stort fokus på sæsonens friske råvarer og økologi. I Stockholm kan man finde flere restauranter med internationalt ry og det er ikke tilfældigt, at Stockholm er blevet kaldt Europas kulinariske 'rising star'. Hos den tostjernede Michelin-restaurant Oaxen Krog skabes menuen ud fra både moderne bearbejdning af råvarer og traditionelle teknikker. 

Stockholm byder også på flere restauranter med en Michelin-stjerne. De prisbelønnede køkkener kan du prøve hos Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Imouto, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren, Sushi Sho og Volt.

Gøteborgs unikke madoplevelser

Gøteborgs unikke placering på den svenske vestkyst sikrer året rundt adgang til fersk fisk og skaldyr af udsøgt kvalitet og smag, i havet ud for Gøteborg og Bohuslän. Kokkene i Gøteborg påskønner råvarer af højeste kvalitet, der er lokalt producerede. Dette er stærkt medvirkende til, at storbyen nu har flere Michelin-restauranter

Gastrohotel i Växjo

I Växjo byder PM & Vänner på en gastronomisk helhedsoplevelse, med et køkken der er inspireret af skov, eng og sø. Hos PM & Vänner kan du desuden overnatte på deres stilrene hotel, som er indrettet efter samme filosofi som restauranten, med lokalt produceret interiør i sten, glas og træ. 

To stjerner i Järpen

Hos Fävirken Magasinet kan man opleve et passioneret køkken som har modtaget to Michelin stjerner. Menuen følger årstidernes tradition og variation og tilberedes ud fra den rige madlavningstradition i området.