Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Sydostleden i Simrishamn
Foto: Mickael Tannus

Rejsetips

Din indre naturelsker

Er du vild med at vandre? Holde du af at udforske naturen og se fortiden titte frem i kulturlandskabet? Kan du li’ at fiske, se fugle eller bruge naturen og dig selv fuldt ud til vands, til lands eller i luften? Så kom til det sydøstlige Skåne og forkæl naturelskeren i dig selv.


Det sydøstlige Skånes afvekslende natur inviterer dig ud på vidstrakte strande, ind i de dybe skove, hen over store hedestrækninger og gennem pittoreske fiskerlandsbyer med hyggelige caféer og restauranter, som byder på en god frokost og kaffe med hjemmebag.

Snør dine vandrestøvler og kom med

Østerlen-ruten er en del af den 1000 km lange vandrerute, Skåneleden, og går gennem den sydøstlige del af Skåne i et herligt varieret og ofte bølgende landskab. Her kommer hele farvepaletten i spil med de hvide strande, grønne skove, gule rapsmarker og den blå himmel, der om morgenen præsenterer sig i forskellige røde nuancer i den østvendte horisont mod Østersøen.

Vandreruten leder dig til forskellige oplevelser, fra de storslåede til de små og tankevækkende. Turen går ad stier og småveje med afstikkere væk fra ruten, der fører dig endnu nærmere naturen. Giv dig selv tid til at få det hele med og opdag spændende flora og fauna samt unikke geologiske og historiske områder i for eksempel Stenshuvuds Nationalpark. Her har du mulighed for at få øje på det store i de små oplevelser på en af de guidede naturvandringer eller få en eksotisk oplevelse i den botaniske have med træer og buske fra hele verden.

Har du friske ben til en længere vandring, bør du give dig selv en udfordring med ruten Østerlens højdepunkter, der er cirka 37 km lang. Belønningen er den fri udsigt til blandt andet Skånes højeste vandfald Hallamölla.

Fra Østerlenruten kommer du også nemt til Christinehofs Ekopark, hvor der siden 2002 blandt andet er foregået et omfattende arbejde med at genoprette Borstakärrs vådområder. Genopretningen er lykkedes med stor succes, så området i dag myldrer af liv med talrige dyrearter fra flagermus til de store rovfugle med kongeørnen som hyppig gæst. I Christinehofs Ekopark er der anlagt stier, så det er nemt at komme rundt i naturen. Tag den lille rute på en god kilometer eller snør skoene og begiv dig ud på den lange tur rundt i parken på 12 kilometer. Alle ruter er med udgangspunkt ved parkeringspladsen ved Christinehofs Slott.

Spis og bo i historiske omgivelser

Bliver du sulten under dit ophold i den oplevelsesrige natur, kan du lægge vejen forbi Skånes ældste café, Kaffestugan Alunbruket. Caféen er indrettet i et hyggeligt bindingsværkshus, smukt beliggende i Verkeåens naturreservat. Huset blev bygget i 1700-tallet som bolig til alunbrugets arbejdere. I området kan du også bo i historiske og hyggelige omgivelser i Alunbrukets B&B, der blandt andet tilbyder vandrer- og cykelpakker med overnatning og mad.

Her kommer hele farvepaletten i spil med de hvide strande, grønne skove, gule rapsmarker og den blå himmel, der om morgenen præsenterer sig i forskellige røde nuancer i den østvendte horisont mod østersøen.


Masser af vand – slaraffenland for fiskere

Backaleden er en af Skåneledens søsterruter, hvor du vandrer i ring omkring Brösarp – op ad bakker til betagende udsigter og ned gennem dale med brusende vandløb. I Brösarp kan du overnatte med stil og få serveret traditionel skånsk mad på Brösarps Gästgiveri eller Talldungens Gårdshotell.

Vandrer du længere ind i landet ad de mindre veje, passerer du flere slotte og herregårde og kommer gennem et område med mange søer med et rigt fugleliv og naturligvis med gode fiskemuligheder. Tag fx til Snogeholmssjön og Gyllebosjön, hvor du blandt andet kan lande aborrer og gedder, eller tag ganske enkelt fiskestangen i hånden på en vandretur langs kysten i jagten på årets fangst – en mindeværdig tur for alle naturelskere.

Tag cyklen ud i naturen

Det sydøstlige Skåne opleves absolut i behagelig stil på cykel. En af de mange fordele er, at de små fiskerlejer langs kysten ligger tæt, ligesom byerne i resten af området gør. Sus afsted på små bugtende cykelvenlige veje. Ruterne er anlagt i nærheden af seværdigheder, caféer og restauranter, men langt fra de tungt trafikerede veje. Du finder nemt dine egne favoritsteder, for der er rigeligt at vælge mellem i det åbne landskab med højt til himlen.

Sydostleden er en af Sveriges nationale cykelruter. Den er cirka 270 kilometer lang og bilfri meget af vejen fra Simrishamn i syd med skiftende indtryk fra det varierende landskab, forbi Stenshuvuds nationalpark, gennem grønne bøgeskove og langs den smukke kyststrækning, Ålakusten, til Växjö. Ruten kan fint deles op i flere dagsetaper med et rigt udbud af kultur- og naturoplevelser over alle dagene. Ønsker du lidt afveksling i benene, kan du prøve en cykeltur på nedlagte jernbaneskinner med en dræsinecykel. Eller kast dig ud i terrænet med en mountainbike mellem benene på en af de guidede ture i området.

Hold ind ved de spændende gårdbutikker på din vej rundt i det sydøstlige skånske landskab og køb proviant til den videre tur. Har du brug for en pause med mere service, end du selv kan frembringe, er der masser af muligheder for at få et lækkert måltid og en god seng at sove i. Du finder fx cykelpakker med mad og logi på Hotell Svea og på Hotell Turistgården i Simrishamn.

Ønsker du at leje en cykel, findes der blandt andet cykeludlejning i Ystad og cykeludlejning i Ravlunda uden for Brösarp.