Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Lund Domkirke
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Aktiviteter

Domkirken i Lund

Gå ikke glip af den storslåede katedral fra 1100-tallet med perfekt placering i Lunds hyggelige centrum


Nordens vigtigste kirke

55 meter høj, 90 meter lang, 2.700 kvadratmeter, 760 siddepladser, 5 orgler, 7.074 orgelpiber godt 5 tons klokker. Imposante tal for en på alle måder imponerende kirke. Men mere imponerende end de hårde facts om domkirken i den skånske universitetsby Lund er kirkens historie. Domkirken stod færdig i 1145, og frem til Reformationen i 1536 var Lunds Domkirke sæde for Europas ældste og største ærkebiskopdømme. I middelalderen blev Lund omtalt som Metropolis Dania (Danmarks moderstad) – et vidnesbyrd om, at Lund på den tid har været den absolut vigtigste by i datidens Danmark – og muligvis den vigtigste by i hele Norden.

Hædret af Michelin

Domkirken, som ligger midt i Lunds gamle og idylliske centrum, anses for at være Nordens fornemmeste katedral i romersk stil – og har blandt andet fået tildelt tre stjerner i Michelin Green Guide Book. Domkirken er bygget om flere gange siden den blev opført i 1100-tallet, men er stadig et pragteksempel på byggeteknik og arkitektur gennem tiderne.

Verdensberømt ur og Helligtrekonger

Et af domkirkens største trækplastre er kirkens imponerende og verdensberømte astronomiske ur, som stammer helt tilbage fra 1424. Uret, som bærer det lidet mundrette navn Horologium Mirabile Lundense, består af flere skiver, der blandt andet viser timerne, månens position over Lund og meget andet. Højdepunktet for de fleste besøgende – og især børnene – er når de seks træfigurer, forestillende Helligtrekonger og deres tjenere, passerer kirkens ene skytshelgen Jomfru Maria og Jesus-barnet til tonerne af klokkespil og In dulci jubilo fra kirkens mindste orgel. Uret spiller to gange om dagen, kl. 12 og 15, undtagen om søndagen, hvor det tidlige klokkespil finder sted kl. 13 for ikke at forstyrre højmessen i kirken.

Der er gratisk entré, og kirken har åbent alle dage året rundt

Læs mere om Skåne.