Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Emilie Lija oplever naturen i Halland (2)
Foto: Emilie Lilja

Rejsetips

Emilie Liljas guide til aktive naturoplevelser i Halland

Selvom Sverige er så tæt på, er der danskere, der aldrig rigtigt har været ovre på den anden side af Øresund på ferie. Det gælder også for DJ og podcastvært Emilie Lilja, der rejste på weekendtur til Halland med en veninde for at få en flig af de oplevelser og aktiviteter, naturen er så gavmild med. Miniferien blev lidt af en øjenåbner til skønheden i skove og søer - og den særlige svenske stemning.

Vandre- eller kanotur?

Emilie Lilja og hendes rejsemakker Sofie har præcis den samme hang til at være aktive, og de havde set frem til at padle et par timer på Hjörneredssøerne ved Laholm.  En stiv kuling gjorde det desværre umuligt at få en kano i vandet. Men der skal mere end kraftigt blæsevejr til at forhindre en vandretur, så det blev dagens første aktivitet, hvilket var absolut OK, for naturen er virkelig gavmild med helt jordnære oplevelser langs søen. Området tiltrækker friluftsfolk i stor stil, som kommer for at fiske og padle, vandre og overnatte i telt.

i
Foto: Emilie Lilja
Emilie Lilja, på vandretur i Hallands skove
Foto: Emilie Lilja

Roen i det enkle liv

Fra den ene lille perle til den næste: Første overnatning var hos Paulsson Paleo i Simlångsdalen uden for Halmstad, hvor Emilie Lilja følte sig hjemme allerede ved ankomsten. Stedet er drevet af en familie, der for nogle år tilbage forlod karriere og hektisk hverdag i London for at leve det simple, selvforsynende liv på landet. Emilie og Sofie tjekkede ind på et hyggeligt værelse, men tilbragte en del tid med blot at nyde den uformelle atmosfære og hilse på gårdens dyr.  Selvom Emilie ikke ser sig selv som typen, der morgenbader i en sø, var der noget ved den nærliggende sø, der fik hende på andre tanker. Lørdag morgen tog hun og Sofie en dukkert, hvilket viste sig at være en vidunderlig oplevelse af ro, der blev siddende i kroppen i lang tid.

i
Foto: Emilie Lilja
Første overnatning var hos Paulsson Paleo
Foto: Emilie Lilja

Varm og familiær stemning

På den anden side af søen i Simlångsdalen ventede en anderledes spiseoplevelse hos Tallhöjdens Värdshus. Eller det vil sige, at middagen var en lækker vildtmenu med et godt glas vin, men selve stedet og betjeningen bragte aftenen op på et højere niveau. Ifølge Emilie Lilja er restauranten intet mindre end formidabel med anekdoter, der sidder på væggene i form af souvenirs fra hele verden, hvor værten har rejst. Et fantastisk sted, hvor endda chokoladedesserten i sig selv er et besøg værd.

Ude med snøren

Med syv fiskedamme og en rindende å er Fiskepuben i Bockalt en oase i skoven med masser af muligheder for at kaste snøren ud og få en fisk med hjem. Emilie og Sofie lærte af en dygtig guide at fluefiske, hvilket var noget anderledes end lystfiskeri. Fiskepuben har et stort område, perfekt til udflugter også for store grupper, der gerne vil være aktive en hel dag med fx at fiske, bade og spise. Der er også en sauna og små hytter med mageløst morgenlys, man kan overnatte i. De to rejsemakkere nøjedes dog med at tilbringe nogle timer med fluefiskeri. Efter en halv dag med masser af frisk luft var frokosten på Kvibille Gästgivaregård ifølge Emilie Lilja det absolut rigtige valg med nogle utroligt lækre svenske kødboller.

i
Foto: Emilie Lilja
Fisketur til Fiskepuben i Bockalt
Foto: Emilie Lilja

Naturnær spaoplevelse

Glem alt, hvad du forestiller dig om spaophold og giv dig selv en eventyrlig og helt anderledes velgørende oplevelse på Ästad Vingård. Hotellet, der også har egne vinmarker, ligger smukt i udkanten af et naturreservat omgivet af klare søer. Faktisk er naturen en stor del af de mange oplevelser her på stedet med blandt andet rå stenvægge, og varme og kolde bade både inde og ude. Den ene af fire saunaer er etableret som en undervandssauna. Ja, nemlig undervandssauna, hvor du kan sidde og betragte livet under vandet. Vingårdens spaafdeling har en ambition om at ligge i Sveriges top 3, og efter Emilie Liljas mening er målet lige om hjørnet. 

i
Foto: Emilie Lilja
Ästad Vingård
Foto: Emilie Lilja

Surfing i Sveriges Hawaii

Fyldt godt op med ny energi tog Emilie og Sofie afsted til Varberg, der er et meget populært surfspot for både wind-, wave- og kitesurfere. Vejrforholdene var perfekte med lidt sol og masser af vind, som skabte skønne bølger. Én ting er lækker strand og bølgende hav, men noget andet er den autentiske surferstemning, der hersker i og omkring byen med masser af små restauranter, surferskole, butikker med kompetent vejledning i salg og udlejning af udstyr. Sveriges Hawaii får uden tvivl besøg af Emilie Lilja igen, ligesom i øvrigt Hjörneredssøerne, der skylder hende en kanotur, som hun ikke vil gå glip af.

i
Foto: Emilie Lilja
Varberg, der er et meget populært surfspot
Foto: Emilie Lilja