Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Skiing in Idre Fjäll, Dalarna
Foto: Emily Salomon

Rejsetips

Emily Salomon på ski i Idre Fjäll

Der var både skiglæde og begejstring over at være ude i den store hvide verden, da livsstilsbloggeren Emily Salomon var på forlænget weekend i Idre Fjäll. Med adskillige kilometer alpin- og langrendski i benene, var der to ting, der kunne lokke hende væk fra pister og spor, nemlig formidabel frokost og fika.

Snesikkert og hyggeligt

Selvom Idre Fjäll er inden for rækkevidde med blot en god dags transport fra Danmark, er det et meget snesikkert område med en lang skisæson fra oktober til april. Omdrejningspunktet for Emily Salomon var netop skiløb, men der kunne fint være plads til nogle af de mange andre oplevelser i snelandskabet, fx kanetur og hundeslæde. Denne gang var der en baby i maven, men hun glædede sig til at tage barnet med, når han eller hun er stor nok til at få ski på fødderne. De hyggelige og familiære omgivelser er efter hendes mening nemlig oplagte at besøge med børn. 

i
Foto: Emily Salomon
Dogs in Idre Fjäll, Dalarna.
Foto: Emily Salomon

Pernilla Wiberg Hotel

Som en af Sveriges bedste skiløbere gennem tiden har Pernilla Wiberg boet på mange hoteller gennem sin karriere. Og hun ved om nogen, hvordan et godt skihotel skal indrettes. Så det har hun gjort på hotellet, der bærer hendes eget navn i Idre Fjäll. Emily Salomon nød de mange detaljer som god plads til skiudstyret, eget rummeligt tørreskab og hotellets hyggelige opholdsrum med åben kamin – for blot at nævne nogle. Naturligvis er der ski-in/ski-out fra Pernilla Wiberg Hotel og en velværeafdeling til afslapning og behandling af ømme ben efter dagens skiløb.

i
Foto: Emily Salomon
Udsigten fra hotellet Idre Fjäll in Dalarna.
Foto: Emily Salomon

Alpine fornøjelser for alle

Er du til vilde sus på den sorte piste, eller vil du strække turen ned til det yderste med lange, rolige sving? Der er rig mulighed for begge dele i det vidunderlige fjeldmiljø, som Idre Fjäll er kendt for. De 40 pister og 26 lifter gav superflot variation i de alpine fornøjelser, Emily Salomon og hendes rejsepartner havde drømt om. Med både actionfyldt skicross og hop og rails i snowparken foruden skiskole og nedfarter i forskellige sværhedsgrader er her uendeligt meget at komme efter for både nybegyndere og erfarne alpine skiløbere.

i
Foto: Emily Salomon
Alpine skiing in Idre Fjäll, Dalarna.
Foto: Emily Salomon

Bidt af langrend

For en entusiastisk skiløber kan det være en overvindelse at prioritere dyrebar skitid på andet, end det man holder af. Emily Salomon elsker fx at løbe alpinski, men i Idre fik hun smag for langrendsski. Idre Fjäll er officielt Vasaløbscenter og har 82 kilometer præparerede spor, hvoraf 30 er oplyste, gennem skoven og rundt på fjeldet. Selvom Emily fik pulsen op på første tur, var det naturens ro undervejs, der gjorde et særligt indtryk. Ruterne varier i både længde og sværhedsgrad, og der er mulighed for at booke privat undervisning i langrendsskiløb. 

i
Foto: Emily Salomon
Langrend i Idre Fjäll, Dalarna.
Foto: Emily Salomon

Lækker mad i hyggelig atmosfære

En vigtig del af en god dag på ski er spisepauserne. Vildmarksnästet er en stemningsfuld pub, der server hjemmelavet svensk mad. Her endte Emily med at spise det samme to gange, fordi kødbollerne af elg med tyttebær og mos var uovertrufne. På Pernilla Wiberg Hotel er restauranten PW kök & bar  åben for alle, og bloggeren giver restauranten sine varmeste anbefalinger efter en middag med hummersalat, svamperisotto og rensdyrkød. Torget Grill och Bar serverer bøf, fritter og burger i en autentisk bistroatmosfære, som Emily var ret vild med.

i
Foto: Emily Salomon
Traditional Swedish meatballs served with mashed potatoes and lingonberry jam at Idre Fjäll, Dalarna.
Foto: Emily Salomon

… og den obligatoriske fika

Sverige uden fika er som ski uden sne: To sider af samme sag. Emily Salomon fremhæver to skønne fikasteder, hvor hun selv og hendes rejsepartner tankede ny energi til mere skiløb. Vaffelhuset  Fäbodcafét, hvor børnene kan klappe geder, kaniner og ponyer efter at have nydt en eller flere lækre, friskbagte vafler med tilbehør. Og Restaurang Utsikten, der ligger lidt oppe i terrænet: Det perfekte sted til en god frokost med udsigt eller en fika med varm kakao og kanelbolle at lune sig med – på den svenske måde.

i
Foto: Emily Salomon
Fika og hygge
Foto: Emily Salomon