Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

The Ale Stones stand on a field with the ocean in the background.
Ales Stenar i Österlen, Skåne
Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Aktiviteter

En tidsrejse i Østerlen

Få en hilsen fra fortiden og giv forfædrene et anerkendende nik tilbage. Det sydøstlige Skåne inviterer dig med ud til store og små kulturhistoriske oplevelser


I det sydøstlige Skåne kan du gå på opdagelse i historien gennem bymidter fra middelalderen, skibssætninger, borgruiner, specialmuseer, hvidkalkede kirker med trappegavle samt slotte og borge fra dengang, Dannebrog vajede over skåne. 

Ales Stenar – Sveriges største monumentale stensætning

Højt over det gamle fiskerleje Kåseberga med en vidunderlig havudsigt troner den majestætiske skibssætning, Ales Stenar, som er opført omkring bronzealderen. Den anses for Sveriges bedst bevarede oldtidsminde og består af 59 fem tons tunge kampesten. Omhyggeligt sat af målrettede forfædre i en oval, der er 67 meter lang og 19 meter bred. Ales Stenar er et magisk sted både i det blege daggry, hvor fårene fredfyldt græsser i området og i den meditative aftensol.  

Nyd en stille stund ved det monumentale fortidsminde med en god kop kaffe og en bid brød i hånden. Eller gem appetitten til du kommer ned til havnen igen, hvor herlige retter fra havet venter – naturligvis også den klassiske sildemad. En blød landing tilbage i nutiden får du gennem en tur rundt i nærheden til antik- eller retrobutikker og kunsthåndværkere. 

Sveriges største bronzealdergrav

Kiviksgraven er som ingen andre gravhøje i Sverige eller andre steder i verden for den sags skyld. I gravhøjen er der fundet spor fra gravpladser 6000 år tilbage i tiden, men selve gravhøjen menes at være cirka 3500 år gammel. I gravkammeret er der sat stentavler med imponerende helleristninger, som beretter om verdslige og åndelige rejser, ritualer og ceremonier. 

I den stemningsfulde café nær Kiviksgraven og i det lokale museum i Kivik kan du finde mere information om områdets oldtidshistorie. Giv dig selv tid til at runde Kiviks mange kunstnere og arbejdende værksteder. Tag en dukkert i havet og mærk det fine sand mellem tæerne langs stranden nord om byen, før du nyder et herligt skaldyrsmåltid ved havnen, som oldtidsmenneskerne måske også har gjort det gennem tiderne.

Bronzealderen i billeder

Helleristningerne ved Järrestad er med sine 1200 billeder på en 500 m² stor klippevæg et historisk rigt sted i det sydlige Sverige.  De cirka 3000 år gamle helleristninger, der pryder klippevæggen, består blandt andet af det spektakulære billede af en dansende mand. Faktisk har denne danser givet klippevæggen sit tilnavn, Dansaren häll.  De mange helleristninger giver en idé om, hvor billedrig og kulørt bronzealderen må have været. 

Måske har bronzealdermennesket været ligeså kreativ, når det gælder jagt og fiskeri. Det kan du finde ud af på Fiskedragsmuseet i nærheden, hvor der er en helt fantastisk samling af fiskeudstyr – og måske også et levn fra bronzealderen.

På din videre færd ud for at få et glimt ind i fortiden gennem områdets helleristninger kan du holde ind ved Grafmans Goda og købe pølser og charcuteri med kød fra lokale gårde til udflugten.

 Det næste sted, du besøger, er nemlig særdeles velegnet til en spisepause i det fri: Yxornas häll er en anden stor samling af helleristninger med omkring 250 billeder hugget ind i klippen ud mod havet. I gåafstand herfra finder du Jungfrukullen med ni helleristningssteder. Den magiske atmosfære af historiens vingesus så tæt på forfædrenes kunstneriske udfoldelser er noget, der bare skal opleves. 


Ridderromantik på Glimmingehus

Middelalderen vækkes til live på Nordens bedst bevarede middelalderborg, Glimmingehus. Året rundt er der aktiviteter på denne pragtfulde borg, der blev opført som eksklusivt hjem for den danske ridder Jens Holgersen Ulfstand og hans familie. Glimmingehus byder velkommen til kulturhistoriske udstillinger og uhyggelige fortællinger på en rundtur gennem borgens hemmelige steder.  Deltag i de festlige ridderdage som De 10.000 ridderes dag, bueskydningsdag, ridderdyster og andet sjov på borgen. 

Middelalderen fremstilles ofte vild og blodig, men her på Glimmingehus tager middelalderen sig altid spændende og fornøjelig ud. På ridderære. Derfor er borgen et populært udflugtsmål for hele familien. Tag med på en guidet tur og få de vilde historier med, når I går gennem borgens sale. Eller besøg museumsbutikken og køb en lille flig af ridderromantikken med hjem. 

På Glimmingehus findes en café, hvor du kan nyde en let frokost eller kaffe og hjemmebag. 

Middelalderen lever på klostret i Ystad

En efterklang fra munkenes rolige sang kan nærmest stadig fornemmes under de smukt buede hvælvinger i klosterkirken. Som om tiden blot er sat på pause – så nyd den rolige atmosfære, mens tiden står stille for et øjeblik. Klostret i Ystad blev grundlagt i 1267 af franciskanermunkene og er det ældste kloster i Sverige. I dag er klostret ramme om et museum og i en høj grad en levende klosterkirke, hvor der arrangeres koncerter og forestillinger. 

Udenfor finder du de obligatoriske velplejede klosterhaver, som her i Ystad omfatter en rosenhave, en pæonhave, en urtehave med en fin samling af krydderurter og lægeplanter samt en klosterdam. Alt sammen elementer i et herligt rekreativt område. I 2017 har klostret i Ystad sit 750-års jubilæum og fejrer det med udstillinger, rundvisninger, koncerter og foredrag blandt meget andet. 

Vil du opleve mere af den middelalderlige købstad Ystad, er du kun en kort spadseretur fra indbydende caféer og hyggelige butikker, hvor lokale kunsthåndværkere arbejder og sælger deres designs.  


Drøm dig hen til et liv med herskab og tjenestefolk

Forestil dig lyden af det grove kjolestof, duften af et tællelys og den svage mumlen af stemmer fra de øvre stuer. I hånden bærer du et lys, der kun svagt lyser de skumle hjørner op, når du går på opdagelse på barokslottet Christinehof. Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig livet, som det har været levet i 1700-tallet her i de historiske og stemningsfulde omgivelser: Smukke originale tapeter og fantastiske egetræsgulve lagt i fine mønstre, såkaldt intarsia. 

Slottet er åbent for specialarrangementer og forskellige aktiviteter i løbet af året. Det er også muligt at tilmelde sig en guidet tur, og som altid er Christinehofs Ekopark åben for alle med overvældende natur i rå mængder.

Livet på landet i 1800-tallet

Det slidsomme arbejde på gården og den hyggelige stund i skumringen, når dyrene har fundet ro for natten. Festlige traditioner og nødvendige gøremål for at holde livet gående. På Kulturens Östarp får du et indblik i almindelige menneskers hverdag på et skånsk landbrug i midten af 1800-tallet. 

I den firelængede bindingsværksgård, Gamlegård, kan du ikke bare se på, men også selv lære nogle af de gamle håndværkstraditioner at kende. Kulturens Östarp er et autentisk bondemiljø med alt, hvad det indebærer af gårde, udhuse, haver og dyr. Du møder fx den store svenske hønserace, skånske blommehöns, linderödgrise, göingegeder, kaniner, gæs og ænder. 

Naturligvis finder du også en gammel vind- og vandmølle i de idylliske omgivelser. Børnene er vilde med at være i denne lille tidslomme af en svunden tid, hvor livet først og fremmest blev levet hjemme på gården.  Kulturens Östarp er altså det perfekte udflugtsmål for hele familien. Pak en madkurv og nyd familietiden på en solrig plet eller tjek ind til frokost på Östarp gästgivaregård, hvor du kan nyde den skånske mad i et autentisk miljø – og naturligvis tilberedt af økologiske råvarer fra lokale avlere. 

Kom tilbage til nutiden - besøg Wallanders Ystad 

Følg Wallanders fodspor på en guidet tur i Ystad. Eller overnat på et af den berømte svenske tv-figurs favorithoteller og køb en kop kaffe med wienerbrød på det verdensberømte Fridolfs konditori. I hvert fald verdensberømt for Wallander-fans, som nok også ved, at serien indspilles i Ystad Studios. 

Fra marts 2018 kan du komme helt tæt på Wallander og andre tv-figurer i det nye Ystad Studios Visitor Centre - et oplevelsescenter for familier, skoler, grupper og andre besøgende. Her kan du opleve filmverdenen både foran og bag kameraet, og blive mødt af en verden fuld af inspirerende filmmiljøer og spændende aktiviteter. Prøv fx rekvisitter i studiet og få hjælp til at lave dine egne kreationer, fordyb dig i Wallanders verden, lad dig underholde i Cirkus Imagos manege eller tag på eventyr i galaksen med Pax og banden fra Mælkevejen. Slut besøget af i centrets souvenirbutik eller med en bid mad i caféen.