Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Crab fishing, West Sweden
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Familieferie i Vestsveriges skærgård

Langs den vestsvenske kyst breder den charmerende skærgård sig med et mylder af hyggelige øer, idylliske havne, skær og bugter. Et vidunderligt sted at samle familien med kurs mod eventyret. Brug dagene på lidt dovent krabbefiskeri, opdag naturens små og store vidundere, tag en dukkert i det klare vand og lad roen sænke sig om aftenbålet, mens I deler dagens oplevelser én gang til. Sverige har en tradition for, at naturen skal være lettilgængelig for alle, og det gælder naturligvis også den smukke skærgård.

Nemt fra ø til ø

Skærgården vrimler med oplevelser, og det kan være svært at vælge en enkelt ø til familiens ferie. Så hvorfor ikke snuppe en hel serie? Tag på øhop og få så mange indtryk ind under vesten som muligt. Fra Gøteborg er det nemt at komme ud til de mange øer med skærgårdsbådene, der sejler i pendulfart fra den ene til den næste. Mange af øerne er som et ekstra plus for børnefamilier fri for biler. Planlæg dit øhop hjemmefra med anbefalinger til indkvartering og udflugter.

i
Foto: Beatrice Törnros
Island hopping in the archipelagos of Gothenburg and Bohuslän.
Foto: Beatrice Törnros

Hönö - en livlig skærgårdsø

Om sommeren kan du stige på en båd i centrum af Gøteborg og nyde den ægte skærgårdsstemning blot en time senere, når du ankommer til Höno Klåva havn. Hönö er den største af øerne i Gøteborgs skærgård og fuld af liv året rundt. Den fabelagtige natur giver masser af muligheder for fx fisketure på havet, at klatre rundt på de solvarme klipper, tage en herlig dukkert og fiske efter krabber fra bryggen. På Hönö kommer du nemt rundt til det hele på cykel, der kan lejes på stedet, og det er oplagt at blive et par dage med overnatning på hotel eller i hytte for at få det hele med.

i
Foto: Jonas Ingman
The island Hönö just outside Gothenburg.
Foto: Jonas Ingman

Historiske Marstrand

Sejle, vandre, bade – lyder det som selve meningen med ferielivet, er Marstrand en velvalgt ø. Den er én af de yderste skærgårdsøer langs Bohusläns kyst og kendt for at være et paradis for sejlere. Men det friske havvand er i den grad også indbydende for badegæster med mange lækre strande og klippebade at hoppe i bølgerne fra. Fra Carlstens Fæstning kan du opleve en flig af Marstrands spændende historie, og tager du på en af de fine vandreture på øen, viser naturen sig fra både smukke og spektakulære sider. Om sommeren kan du visse dage sejle direkte fra Gøteborg, men året rundt er der gode kollektive forbindelser til Koön, hvorfra der sejler en lille færge til den bilfri Marstrand.

i
Foto: Per Pixel
The historic castle in Marstrand, West Sweden, was built in the 17th century.
Foto: Per Pixel

Fika og fornøjelser på Nääs Slot

Tag del i fastlandets glæder uden at slippe skærgårdsfølelsen. Nääs Slot lidt øst for Gøteborg ligger på et næs i søen Sävelången, der er forbundet til Kattegat via Säveån. Her er fine muligheder for at bade og fiske, men faktisk bør du snuse lidt 1800-talshistorie ind, måske med en overnatning eller ved at tage del i en af mange aktiviteter for børnefamilier. Nyd en fika i slottets smukt restaurerede stalde på Nääs Slottskafé & Restaurang, der serverer mad og drikke i høj kvalitet – økologisk og lokalt produceret. 

i
Foto: Beatrice Hjort
Nääs Slott is a castle dating back to the Bronze age, it is located in West Sweden.
Foto: Beatrice Hjort

Liseberg – forlystelser for hele familien

Ingen tur til Vestsverige med børn uden at besøge Liseberg. Forlystelsesparken, der trækker i både små og store børn – og deres forældre. Liseberg giver sus i maven på hæsblæsende rutsjebaner, brede smil efter en snurretur i karruseller og plads til bare at nyde de smukke blomster og kulørte lamper. Parken ligger midt i Gøteborg, og hvis du ikke har fået nok af vandsprøjt og gyngende sejlads i skærgårdens idyl, er der mulighed for at tage en tur i familieforlystelsen Kållerado gennem vandfald, skove og lumske klippeskær. 

i
Foto: Anna Hållams
Family fun at theme park Liseberg in Gothenburg.
Foto: Anna Hållams