Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Langrend i Vålådalen in Jämtland/Härjedalen
Foto: Anette Andersson

Aktiviteter

Langrend i lavt gear

Med huen godt nede om ørerne, varm kakao i termoflasken og frisk luft i lungerne glider I på lange, smalle ski gennem det smukke vinterlandskab på fjeldet. Tilbage i hytten putter I jer foran den knitrende pejs: Intet slår følelsen af at være udmattet efter en oplevelsesrig dag i sneen.


De over 3800 km langrendsspor i Sverige viser lidt om denne type skiløbs placering i svenskernes hjerter. Tusindvis af kilometer med præparerede løjper fører jer på smukkeste vis ind i denne verden af motion, hygge og naturoplevelser, der fejer skiene væk under enhver. Her i nogle af verdens bedste langrendsspor er der noget for alle – også børn og nybegyndere. Selv de allermindste kan hygge sig trygt og varmt i en pulk efter mor eller far.

Der er masser af steder at vælge mellem. Går turen til Nordsverige, finder I fx de velkendte steder som Åre, FunäsfjällenVemdalenLofsdalen og Bruksvallarna. Især Bruksvallarna er et langrendsparadis, for uanset hvor I bor, er der altid en langredsløjpe lige uden for døren. Ønsker I ikke at køre helt så langt, venter der også glimrende langrend i Idre FjällKläppenStöten og Långberget.


Turen er målet i sig selv

Langrend er sjovt og udfordrende og ikke mindst en rigtig god anledning til at tilbringe timer sammen i de smukke vinterskove. Lad øjnene hvile på sneen, der hænger tungt på træerne og nyd den særegne natur på kalfjället, det nøgne fjeld højt oppe med fantastisk udsigt. Tag det stille og roligt, mærk hvordan rytmen kommer ind i kroppen, og skiene glider ubesværet i sporene. Men glem ikke pauserne undervejs – en solid madpakke og varme drikke i termoflasken er indbegrebet af lykke på en strabadserende tur over fjeldet.

Vil I ud på en lidt længere udflugt og opleve de øde dele af Sverige, kræver det blot lidt ekstra planlægning og udstyr. Med base på en af fjeldstationerne tager I ud på fjeldet i planlagte dagsetaper og overnatter i primitive hytter undervejs. Den krævende, men oplevelsesrige natur-tur slutter tilbage ved fjeldstationen, hvor der venter jer en blød seng og et velgørende glas vin til maden.


Stemningsfuld aftenski

Men en langrendstur behøver ikke betyde, at I skal tilbagelægge kilometervis af spor og bevæge jer langt væk fra hytten. Flere af de svenske skidestinationer har korte langrendsruter på eksempelvis 5 kilometer, og der er flere oplyste spor, så I kan køre en stemningsfuld aftentur.

Efter en lang dag på ski kan I med udmattelse i kroppen og glæde i sindet læne jer tilbage foran ilden i pejsen, mens de røde kinder fortæller alt om en herlig dag sammen.