Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Tobias Hamann på Nolbygårds Ekobageri & Kafe i Alingsås
Foto: David Juarez

Overblik

Fika i Vestsverige

Ordet ”fika” betyder en pause med kaffe og kage, og det er et af det svenske sprogs vigtigste ord. Det er nemlig en stor del af den svenske kultur og tradition, at der naturligvis hører en kop kaffe og en lækker kage til, når man skal slappe af og hygge sig. Det er måske ikke så mærkeligt, at svenskerne går så meget op i at fika, for de er om nogen virkelig gode til at lave lækre, velsmagende kager, og hvem kender efterhånden ikke den traditionelle kanelbolle fra Sverige?


Fika-vandring med Tobias fra Bagedysten

Faktisk er fika så stort, at man i den svenske by Alingsås, som kalder sig selv for ”The capital of fika”, er begyndt at holde såkaldte fika-vandringer. Det er en guidet tur, hvor man kommer rundt til forskellige caféer i byen og smager et bredt udvalg af deres bedste kager. Udover kage byder guiden også på små anekdoter og fortællinger om kagerne og byen. Der er ca. 30 caféer i den relativt lille by, og der er en meget stærk fika- og cafékultur.


Den danske kagemester, Tobias Hamann, der er kendt som vinder af Bagedysten og fra tv-programmerne Bag Verden med Tobias og Bag Danmark med Tobias, har i samarbejde med Visit Sweden været i Vestsverige for at opleve kulturen bag fika og fika-vandring. Tobias har prøvet kræfter med at bage nogle af de traditionelle svenske kager, og hans opskrifter på de forskellige kager ligger her på siden.

Den svenske klassiker, Prinsesstårta (prinsesselagkage) er én af de kager som Tobias har lavet. Vil du selv kreere den flotte grønne lagkage, så se opskriften på Prinsesstårta her.

Sammen med Hollanders Glass, skabte Tobias en safranis, find opskriften her.

Vil du selv tage en fika-vandring i Tobias' fodspor, finder du her en liste over Vestsveriges hyggeligste caféer.

Opskrifter

Her får du opskrifterne på klassiske svenske småkager fra Nolbygårds Ekobageri & Kafé.

Chokoladebrød

Ingredienser:

550 g smør
325 g flormelis
650 g speltmel
50 g kakao
12,5 g bagepulver
20 g vaniljepulver

Tænd ovnen på 200°C. Rør smør og flormelis sammen, og sigt herefter de resterende ingredienser i. Bland det hele sammen til dejen er smidig. Del dejen op i stykker af 200 g, og pensl dem derefter med æg og drys perlesukker på. Bag dem i ca. 12-15 minutter, og lad dem derefter køle lidt af, før du skærer dem i mindre stykker.


Kolasnitt

Ingredienser:

500 g smør
425 g sukker
750 g speltmel
150 g sirup
15 g ingefær
10 g vaniljesukker
15 g natron

Tænd ovnen på 175°C. Rør blødt smør og sukker sammen og bland derefter speltmel, ingefær, vaniljesukker og natron sammen og vend det i sukker og smør blandingen. Tilsæt derefter siruppen og arbejd den ind i dejen. Rul dejen og del den i stykker af ca. 30 cm. Tryk herefter hver rulle lidt flad, og læg dem så på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen i 10-12 minutter. Når du tager dem ud af ovnen, skærer du dem i stykker af 3 cm.


Bondkakor

Ingredienser:

500 g smør
825 g speltmel
425 g sukker
40 g lys sirup
2,5 spsk vand
2,5 tsk natron
125 g hakket mandler

Rør blødt smør, sukker og sirup sammen. Rør herefter natron ud i vandet og bland det sammen med smøret, sukkeret og siruppen. Kom herefter resten af ingredienserne i og rør dejen sammen, så den bliver fast og smidig. Del dejen op i klumper á 600 g og rul hver ud, så de bliver ca. 25 cm lange og ca. 5 cm i diameter. Sæt dem herefter på køl i et par timer. Skær dem ud i stykker, der er 0,3-0,5 cm tykke. Kom dem derefter på en bageplade, og bag dem i ovnen i 5-7 minutter ved 200°C.


Sätoftakakor

Ingredienser:

300 g smør
2 dl piskefløde
550 g speltmel
20 g vaniljesukker
1 tsk bagepulver
100 g korinter

Tænd ovnen på 225°C. Bland først de tørre ingredienser sammen og tilsæt herefter smør og piskefløde. Del dejen i fire ruller og skær dem ud i stykker af ca. 2 cm. Tryk herefter hver småkage flad og vend dem i sukker. Bag kagerne i ovnen i ca. 10 minutter.

Mad og drikke i Vestsverige

I Vestsverige er de rigtig gode til at "fika". Faktisk er det den region i hele Sverige, der holder flest kaffepauser - og gerne med et stykke kage til. Det er derfor ikke så mærkeligt, at det er netop her, at du finder et stort udvalg af lækre caféer og bagerier. Er du til de lidt større madoplevelser, kan du i Gøteborg forkæle dine smagsløg med et besøg på en af byens anerkendte Michelin-restauranter. Her finder du noget til enhver smag. Velbekomme!

Hovedside