Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Lystfiskeri i Bohusläns skærgård i Vestsverige
Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

Overblik

Fiskeri for enhver

Sæsonen for fiskeri varierer pga. Sveriges længde. Med 2000 kilometer fra den ene ende til den anden dækker landet flere klimazoner. I det lavtliggende, frodige landskab mod syd kan man normalt fiske fra kysten og i elve og søer året rundt. Jo længere du når ind i Midtsverige med de tætte skovstrækninger, varer sæsonen normalt fra april til november, og hvis du drager helt til Lapland, er det fra maj til oktober.

Søfiskeri

Der er søer nok i Sverige. Rundt regnet 100.000. Og hvis du skal være i nærheden af én af dem - og det er du stort set altid i Sverige - kan du enten tage udstyret med hjemmefra eller købe det på stedet.

Sveriges største sø er Vänern med et overfladeareal på ca. 5.600 kvadratkilometer. Den er så stor, at den har sit eget vejrsystem og en skærgård med ca. 20.000 øer. Hvis du får det indtryk, at der nok også er fantastiske fiskemuligheder, har du helt ret – her kan du fange laks og ørred, gedde og sandart.

Sydsveriges lavlandssøer kan du fange gedde, sandart, aborre og andre grovere fiskearter. Efterhånden som du rejser nordpå, skifter landskabet karakter. Det bliver barskere, mere bakket og skovklædt med søer i tusindvis, hvor du kan fange gedde, aborre og karper længst mod syd samt ørred, stalling og sandart.
Når du nærmer dig trægrænsen i det nordlige Sverige, domineres landskabet af gigantiske nåleskove, arktisk tundra, enge, bræer og høje tinder. Heroppe er der masser af ørred, stalling og fjeldørred i søerne.

Der findes også mange put and take-søer i Sverige, dog først og fremmest i Midt- og Sydsverige.

Elvfiskeri

De helt store elvsystemer findes først og fremmest i vildmarken nordpå. Elvene er vilde og voldsomme; de skærer sig gennem vildmarken og former landskabet på deres vej fra fredelige bassiner til vandfald og rivende strømhvirvler. Og fantastiske fiskemuligheder.

Det kan være en rigtigt god ide at hyre en guide, hvis du vil på fisketur nord for polarcirkelen, for området er tyndt befolket, terrænet kan være en udfordring i sig selv, og vejrforholdene kan være ekstreme. Alt dette er dog også med til at give området dets specielle karakter og charme. Her kan du gå efter ørred, fjeldørred og stalling. Men glem ikke at lægge mærke til den smukke, uberørte natur med majestætisk nordlys og midnatssol. Der findes mange andre større elvsystemer ned igennem Midtsverige.

Midtsverige finder du også den 200 kilometer lange sydlige del af Dalälven. Den omgives af et kludetæppe af enge, vådområder og marsklandskab. Og fantastiske fiskemuligheder. Her kan du fange store gedder, aborrer og sandarter. I den sammenhæng bør det siges, at den største ferskvandssandart, der blev fanget i Sverige i 2010, netop blev taget i denne elv.

Er du til laks? Så tag til den legendariske Mörrumsån i Blekinge i Sydsverige. Der er ca. et dusin åer og elve langs østkysten, som strækker sig op mod Midtsverige med godt med laks og havørred.

Kystfiskeri

Sveriges lange U-formede kyst har strækninger mod øst, syd og vest. Mod øst har Sverige grænse mod Finland og den Botniske Bugt, mens vestkysten vender ud mod Norge og Nordsøen.

Sveriges østkyst er kendt for skærgården med de mange øer og skær. Du kan leje en båd eller fiske fra kysten på en af øerne langt ude i skærgården. Der er gode muligheder for at fange en stor havørred eller gedde.

Ud for Sveriges sydkyst er der fantastiske muligheder for at fange laks i Hanöbukten og ud for Simrishamn. Her kan du sagtens være heldig at fange en fisk på over 25 kilo. Og det er ikke engang en lystfiskerskrøne!

Ud for vestkysten er der gode muligheder for rigtigt havfiskeri – det kan også lade sig gøre direkte fra klippekysten. Her kan du fange torsk, makrel, hornfisk og havørred. Vestkysten er kendt for sine fisk og skaldyr, og her kan du endda tage med på en tur med guide efter hummer eller østers.

Sverige har søer, elve, kyst og fisk. Hvad venter du på?