Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Børn med grimasser i Liseberg
Foto: Frida Winter

Aktiviteter

Forlystelsesparker i verdensklasse

Uanset om I har planlagt en aktiv ferie eller ren afslapning i Sveriges natur, kan der være brug for et afbræk til et udflugtsmål, hvor I bare lader jer underholde. Og med tre forlystelsesparker i absolut topklasse er der noget at glæde sig til for både små og store.


Et stærkt fokus på sjov for børn behøver ikke udelukke en sand fornøjelse for de voksne. Sådan er tilgangen til familieferie generelt i Sverige – og i udpræget grad i tre af landets mest populære forlystelsesparker.

Liseberg i Gøteborg, Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby og High Chaparral syd for Jönköping er vidt forskellige udflugtsmål. Men de har én ting til fælles, nemlig evnen til at bringe børn og voksne sammen om muntre oplevelser.

De små får store øjne i Astrid Lindgrens verden

Sig ’Villa Villekulla’ og se, hvordan gnisten tændes i øjnene på dine børn. De fleste af os, der har læst Astrid Lindgrens vidunderlige historier igen og igen, kender naturligvis alt til Pippis Langstrømpe og hendes hus, hvor alt er tilladt. Det samme gælder for ’Katholt’, hvor Emil kom til at lave den ene skarnstreg efter den anden. Historien om den uvorne knægt foregår som bekendt i Lønneberg lidt uden for Vimmerby, hvor Astrid Lindgren selv voksede op. I dag er byen hjemsted for oplevelsesparken Astrid Lindgrens Verden, hvor alle de elskede figurer fra bøgerne bor, optræder og leger med gæsterne.

Parken er bygget op i de forskellige miljøer omkring Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe, Ronja Røverdatter, Karlsson på taget, Madicken og Brødrene Løvehjerte. Umiddelbart er det nok blot at gå på opdagelse i de forskellige huse og haver, men faktisk er I velkomne til at lege med det hele. I løbet af dagen opføres der flere teaterforestillinger, og derimellem er kulisserne åbne for gæsterne: Slip legebarnet fri i den skæve Villa Villekulla, og pludselig står Pippi Langstrømpe lyslevende foran jer. Gå på opdagelse i Mattisborgens fangekælder, hjælp Emil med en skarnstreg på Katholt og drøm jer væk i Kirsebærdalens mystik. Kort fortalt får I her en oplevelse, der henrykker flere generationer på én gang, og med fine muligheder for overnatning kan I lege videre dagen efter. Parken er åben fra midt i maj til slutningen af september og igen en uge i oktober.


Hvin af fryd i Liseberg i Gøteborg

Allerede da forlystelsesparken Liseberg i Gøteborg slog portene op i 1923, vakte den opsigt med tidens vildeste rutsjebaner. Og det renommé har parken beholdt alle årene. Grænserne for, hvor meget sus og kildren i maven gæsterne kan holde til, bliver konstant rykket en lille smule med nye attraktioner.

Er det ikke hele familien, der er til de vildeste forlystelser, er et besøg i Liseberg stadig en lystig oplevelse. De mindste hygger sig i Kaninlandet med hyggelige karruseller og fri leg, og har I brug for en pause, er der masser af små oaser, hvor I kan slappe af omgivet af smukke blomster.

Foruden de kørende attraktioner og legeområder er Liseberg kendt for at arrangere forskellige koncerter og teateroplevelser i løbet af hele sæsonen. Parken er åben fra april til slutningen af september og åbner igen til Halloween i oktober og i november og december med et stort julemarked oplyst af millioner af julelys. Med en beliggenhed tæt på centrum af Gøteborg er der gode overnatningsmuligheder omkring Liseberg – på hotel, i hytter eller på vandrerhjem og campingplads.


Westernshows med krudt og cancan i High Chaparral

Bor der en lille, fægtende Zorro i din søn eller datter, eller har du selv en indianerdrøm, du aldrig fik udlevet som barn? I High Chaparral går det vildt for sig: Som gæster i parken er I nemlig en del af showet, hvor Lucky Luke får brug for børnenes hjælp til at fange de lumske Dalton brødre, og hvor Zorro nyder opmærksomheden, når han sikrer retfærdigheden i Old Mexico.

Oplev de hujende cowboys og giv en hånd med, når nybyggerne Ester og Sven-Erik bygger på deres nye hus. På Indianerøen bliver I introduceret for de indfødtes særlige skikke og rituelle danse.

Kort fortalt er High Chaparral et eldorado af vilde western-oplevelser for børn og voksne. I møder så godt som alle de karakterer, I kender fra westernfilm og historier. Hver dag er der forskellige shows, der involverer dueller, røverier og stunts. Blandt de mange forskellige oplevelser er der også mulighed for at tage en svingom på Kate’s Palace Cancan-skole eller lære at kaste med lasso som en ægte cowboy.

High Chaparral har åbent hver dag fra begyndelsen af juni til midt i august. Vil I blive i The Wild Wild West et par dage, er der mulighed for overnatning på hotel, i hytte eller på campingplads lige ved parken.