Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Fredriksdal Friluftmuseum i Skåne
Foto: Ralf Ekvall

Aktiviteter

Fredriksdal museer og haver

Oplev livet som det blev levet i generationer før os på Fredriksdals Friluftsmuseum og nyd den skånske flora i den botaniske have.

Levende historiefortælling i inspirerende omgivelser: Frederiksdal museer og trädgårdar ligger blot en kort gåtur fra centrum af Helsingborg, og her åbner der sig en verden af i går som en stærk inspiration til den hverdag vi kender i dag. Med omtanke for mennesker og natur har Fredriksdal etableret sig som en historisk oase i et stort friluftsområde lige uden for byen.

Her er der god plads til at udforske livet, som det er blevet levet i generationer før os. Blandt andet i bykvarteret som giver et indblik i det gamle Helsingborg med sine gårde, smalle brostensbelagte stræder, værksteder og handlende. Det er også her, du finder typer, tryksværte og sættemaskine i Grafiska museet, der er Nordens største levende trykkerimuseum.

Søger man væk fra den gamle by, breder marker og enge sig ud og inviterer museets gæster til at komme tæt på historiske dyr og planter. Alt sammen drevet af en økologisk helhedstanke og ønsket om at bygge bro mellem fortid, nutid og fremtid.

Historiske dyreracer

Som hos tidligere generationer af bønder er køer, får, heste, grise og andre husdyr særdeles vigtige for dyrkningen af jorden og indgår i en naturlig arbejdsdeling mellem mennesker og dyr. Rundt omkring på Fredriksdal møder man derfor en lang række oprindelige svenske husdyrracer. Flere vilde dyr har også fundet vej til det beskyttende område på egen hånd, så hvis du er heldig, får du et glimt af ræven.

Haver og parker

Følg duften gennem rosenhaven, hvor flere hundrede forskellige rosensorter blomstrer, og tag en spadseretur gennem parkerne, der er anlagt i fransk og engelsk stil. I køkkenhaven dyrkes historien i jorden og præsenterer sig med de frugter og grøntsager, som vi i Norden traditionelt har haft nytte af.

Både nytte- og prydhaverne er en sanselig oplevelse at færdes i, og i den unikke Botaniske have har Fredriksdal samlet den vilde skånske flora i en levende opslagsbog. Faktisk kan man høste lidt af Fredriksdals levende historie i butikken Flora Linnéa, der har et stort udvalg af frø og planter.

Fra udedas til herregård

Siden Fredriksdal blev etableret som frilandsmuseum og botanisk have i 1923, er der opført 50 autentiske bygninger fra hele Skåne. Det er altså næsten 100 års nænsomt indsamlede huse og gårde, der er blevet genopført omkring den oprindelige herregård Fredriksdal fra 1787. Alt fra udedas til mølle, smedje og gårde bidrager til et samlet indtryk af de vilkår, der udgjorde en hverdag for generationerne før os. Små forretninger og caféer smelter ind i de forskellige miljøer på Frederiksdal – så der er gode muligheder for at nyde en frokost i idylliske landlige omgivelser.

100 års jubilæum på Frederiksdal i 2018

Da det i år er 100 år siden, at Frederiksdal blev givet som gave til Helsingborg, skal dette naturligvis fejres med manér gennem hele året. Den 17. marts bliver jubilæumsfesten afholdt, hvor alle får fri entré. Ligesom der den 6. juni er folkefest – en kombineret jubilæumsfest med fejring af nationaldagen, hvor alle naturligvis også har fri entré. Løbende vil der blive annonceret nye arrangementer med 100 års teamet som omdrejningspunkt, så hvis du er interesseret i at være med til festen, kan du holde dig opdateret her