Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Fredriksdal Friluftmuseum i Skåne
Foto: Ralf Ekvall

Aktiviteter

Fredriksdal museer og haver

Oplev livet som det blev levet i generationer før os på Fredriksdals Friluftsmuseum og nyd den skånske flora i den botaniske have.


Levende historiefortælling i inspirerende omgivelser: Frederiksdal museer og trädgårdar ligger blot en kort gåtur fra centrum af Helsingborg, og her åbner der sig en verden af i går som en stærk inspiration til den hverdag vi kender i dag. Med omtanke for mennesker og natur har Fredriksdal etableret sig som en historisk oase i et stort friluftsområde lige uden for byen.

Her er der god plads til at udforske livet, som det er blevet levet i generationer før os. Blandt andet i bykvarteret som giver et indblik i det gamle Helsingborg med sine gårde, smalle brostensbelagte stræder, værksteder og handlende. Det er også her, du finder typer, tryksværte og sættemaskine i Grafiska museet, der er Nordens største levende trykkerimuseum.

Søger man væk fra den gamle by, breder marker og enge sig ud og inviterer museets gæster til at komme tæt på historiske dyr og planter. Alt sammen drevet af en økologisk helhedstanke og ønsket om at bygge bro mellem fortid, nutid og fremtid.


Historiske dyreracer

Som hos tidligere generationer af bønder er køer, får, heste, grise og andre husdyr særdeles vigtige for dyrkningen af jorden og indgår i en naturlig arbejdsdeling mellem mennesker og dyr. Rundt omkring på Fredriksdal møder man derfor en lang række oprindelige svenske husdyrracer. Flere vilde dyr har også fundet vej til det beskyttende område på egen hånd, så hvis du er heldig, får du et glimt af ræven.

Haver og parker

Følg duften gennem rosenhaven, hvor flere hundrede forskellige rosensorter blomstrer, og tag en spadseretur gennem parkerne, der er anlagt i fransk og engelsk stil. I køkkenhaven dyrkes historien i jorden og præsenterer sig med de frugter og grøntsager, som vi i Norden traditionelt har haft nytte af.

Både nytte- og prydhaverne er en sanselig oplevelse at færdes i, og i den unikke Botaniske have har Fredriksdal samlet den vilde skånske flora i en levende opslagsbog. Faktisk kan man høste lidt af Fredriksdals levende historie i butikken Flora Linnéa, der har et stort udvalg af frø og planter.

Fra udedas til herregård

Siden Fredriksdal blev etableret som frilandsmuseum og botanisk have i 1923, er der opført 50 autentiske bygninger fra hele Skåne. Det er altså næsten 100 års nænsomt indsamlede huse og gårde, der er blevet genopført omkring den oprindelige herregård Fredriksdal fra 1787. Alt fra udedas til mølle, smedje og gårde bidrager til et samlet indtryk af de vilkår, der udgjorde en hverdag for generationerne før os. Små forretninger og caféer smelter ind i de forskellige miljøer på Frederiksdal – så der er gode muligheder for at nyde en frokost i idylliske landlige omgivelser.

100 års jubilæum på Frederiksdal i 2018

2018 er Fredriksdal og Helsingborgs år. Men som alle gode historier, begynder vi fra begyndelsen. I dette tilfælde vil det sige for 100 år siden. For det var der at Fredriksdal byttede ejere og Helsingborg by begyndte arbejdet med at forvandle familien Trapps private have til et af Sveriges største friluftsmuseer.

Jubilæumsåret byder på sjove aktiviteter og forestillinger, interessante udstillinger og arrangementer med 100 års temaet. Dette gælder ikke kun Fredriksdal, for Fredriksdal er mere end de bygninger og historier som findes bag de velklippede hække. Helsingborg by og historie er tæt knyttet til friluftsmuseet og i løbet af året bliver disse historier levendegjort på blandt andet byvandringer i city. 2018 bliver et mindeværdigt år på Fredriksdal samt starten på 100 nye år som Helsingborgs mest folkekære museeum.