Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Gåtur langs Skåneleden i nærheden af Trelleborg
Foto: Jenny Brandt

Aktiviteter

Friluftsliv i Trelleborg

Området omkring Trelleborg i det sydvestlige Skåne har det hele – uanset om du er vild med vandreture, gerne vil opleve historiens vingesus eller elsker at kigge på fugle. Den historiske vandrerute Skåneleden er balsam for sjælen og byder på smukke slotte, museer, et rigt dyreliv og storslået natur.


Langs Sveriges sydkyst venter der et væld af oplevelser. I området omkring Trelleborg møder du et smukt og varieret landskab, der byder på åbent hav, lange kyster og åbne vidder til store bøgeskove, søer og frodige bakker. Her finder du mange kulturminder, idylliske perler og intet mindre end 29 naturreservater. Hvis du gerne vil vandre i et gammelt kulturlandskab, fører Skåneleden dig gennem troldeagtige skove med et rigt dyreliv til smukke, frodige marker med køer og forbi slotte og kirker, som sætter fantasien i sving. 

Pilgrimsvandring til middelhavet

Fra byen Trelleborg kan du vandre på en del af pilgrimsruten, der forbinder Santiago de Compostela i Spanien og Nidaros i Norge. Den hedder Mariavägen og er en vandring fra det ene kloster til det næste. De fleste af klosterbygningerne er væk, men med lidt fantasi kan man ane sporene fra alle de fødder, der har vandret her gennem århundreder. Ruten går gennem skønne bøgeskove, bølgende marker og passerer pilgrimskirken Fru Alstad. Du kan holde en velfortjent og hyggelig pause hos Ulla Hills magasin eller gå på opdagelse blandt spændende middelhavsplanter hos Livex.


Strandtur og havneliv

Tag en tur til én af de mange vidunderlige strande langs Skånes sydlige kyst. Mange steder er der gode parkeringsforhold, servering og fine badebroer – så hop ud i det klare vand og nyd en dejlig svømmetur. Er du til kite- og windsurfing, lokker kysterne med udfordrende bølger og god vind – se efter skiltning med de anbefalede surfzoner. På havnene fristes du af nyfangede og røgede havdelikatesser, og hører du til det sejlende folk, finder du den største gæstehavn i Skanör, men også Skåre, Gislöv, Abbekås og Hörte er bestemt et besøg værd. Er du på disse kanter, må du ikke gå glip af den kendte restaurant Hörte Brygga og sydkystens perle Smygehuk!

Kig efter fugle - eller rav

Sydskånes kyster og søer er et slaraffenland for fugleinteresserede. Her finder du bl.a. Sveriges ældste naturreservat, Måkläppen, som engang var en ø, men i dag er en paradisisk sandtange, der strækker sig ud fra Falsterbonæsset. Fra november til januar kan du besøge dette fantastiske område, hvor du kan se et væld af kystfugle, og hvor både grå og spættede sæler stortrives. 

Mange ynder at gå på jagt efter rav – ’havets guld’– langs Sydskånes kyster, hvor der er rig mulighed for at gøre gode fund. Hvis du skal på ravjagt, er det en god idé at lede i tangen, som er blæst ind efter en heftig storm. Er du ekstra heldig, finder du måske et eksemplar med fx plantedele eller insekter i? Vil du vide mere om rav, kan du besøge Bärnstensmuseet (Ravmuseet) ved stranden i Kämpinge. Her er der både museum, værksted, ravsliberi og butik.