Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Hven, Skåne
Foto: Frk. Kræsen

Rejsetips

Frk. Kræsens guide til øen Hven

Øen Hven midt i Øresund er ikke stor, og derfor behøver du ikke bevæge dig mere end et par hundrede meter fra den ene oplevelse til den næste. Det konkluderede bloggeren Linn Grubbström efter et to-dages visit på øen, hvor hun blandt andet besøgte hyggelige og hemmelige strande, lokale spisesteder og prøvede luksuscamping for første gang.

 Linn blogger om hverdagsmad, kager og rejser, og du kender hende nok bedst under navnet Frk. Kræsen. Læs blogindlægget fra Hven på hendes egen side, eller få nogle af højdepunkterne herunder.

Cykeludlejning lige efter færgen

Hven er som skabt til tilbagelænet cykelferie, og der er absolut ingen grund til at køre rundt i bil. Faktisk tager det blot 15 minutter at cykle fra den ene ende af øen til den anden. Det første, Linn gjorde, da hun ankom med færgen, var da også at gå direkte hen til cykeludlejningen, hvor de gule turistcykler findes i alle afskygninger – og også med hundekurv. Valget faldt på en tandem, som hun altid har ønsket sig at prøve.

i
Foto: Frk. Kræsen
Cykling er den bedste transportform på den lille ø Hven, Skåne.
Foto: Frk. Kræsen

Skønne badestrande

Det giver næsten sig selv, at der er gode bademuligheder på Hven. Spørgsmålet er bare, hvilken type strand du foretrækker. Livlig eller privat – og med udsigt til Danmark eller Sverige? Lige ved havnen ligger der fx en fin strand, men når man er på cykel, er det egentlig bare om at komme ud på veje og stier og se, hvad der venter om næste hjørne. Frk. Kræsen fandt flere små, hyggelige strande, der fristede til en dukkert. 


i
Foto: Frk. Kræsen
Afslapning på strand på Hven, Skåne.
Foto: Frk. Kræsen

Friskmalet lokalt mel

På to dage nåede Frk. Kræsen at besøge flere lokale spisesteder. Hun fik masser af inspiration med hjem til sit eget køkken – og blog. Hos det hyggelige fika-sted Hven Durum fik Linn en helt særlig sprød og saftig kardemommesnurre lavet af husets egen durummel, der både er dyrket og malet på Hven. Hven Durum kan naturligvis købes i poser, så du også kan prøve at gøre kunsten efter derhjemme.

i
Foto: Frk. Kræsen
Det lille bageri, Hven Durum, på øen Hven i Skåne.
Foto: Frk. Kræsen

Hos Pumpans Café & Restaurang er det også det friskmalede mel, der gør forskellen. Her serveres vidunderlige kager og ikke mindst pizzaer, der er berømte på hele øen. For Frk. Kræsen kunne det næsten ikke blive mere idyllisk med lækker mad i skyggen af et æbletræ i caféens blomstrende have – og en kølig økologisk sodavand i glasset.

i
Foto: Frk. Kræsen
Pizza på Pumpans café og restaurant på øen Hven i Skåne.
Foto: Frk. Kræsen

Lokale råvarer lokker


Ved havnen ligger nogle røde hytter, og i en af dem finder du Restaurang Ella, hvor kokken tryller med det, fiskerne får på krogen i Øresund – fortrinsvist rundt om Hven. Derfor kan menuerne nemt variere fra dag til dag. Til aftensmad fandt Frk. Kræsen frem til en anden lækker restaurant Bread on Wine, også ved havnen, hvor de lod kokken sammensætte et slags tapas-måltid ud fra menuens for- og hovedretter af lokale råvarer.

i
Foto: Frk. Kræsen
Bread on Wine restaurant på Hven i Skåne.
Foto: Frk. Kræsen

Glamour og camping = glamping

Sommer, cykelferie, mæt af kulturelle og kulinariske oplevelser: Sådan en dag bør afsluttes på den helt rigtige måde. For Frk. Kræsen var det en stor overraskelse, at man kan kombinere luksuriøs overnatning med en lille flig af vildmarksfølelse på Camp Ven. Glamping er en sammentrækning af glamour og camping, og Linn kan bekræfte, at det var en magisk følelse at vågne til fuglesang efter en god nats søvn på rigtige madrasser. 

i
Foto: Frk. Kræsen
Frk. Kræsen boede på Camp Hven, Skåne.
Foto: Frk. Kræsen

Blomsterfade og whisky på fad

Hvis du følger Frk. Kræsens blog, ved du, at hun har en svaghed for fine fade og smukke tallerkener til anretning af hjemmelavede lækkerier. Derfor var det vigtigt at nå forbi Cassiopeia Keramik, hvor keramikeren former og sælger egne værker af brugskunst og skulpturer til pynt ude og inde. Til gengæld nåede Linn ikke denne gang til øens eget whiskydestilleri Spirit of Hven, der blandt andet også tilbyder firestjernet overnatning.  

i
Foto: Frk. Kræsen
Frk. Kræsen besøgte butikken Cassiopeia på Hven, Skåne.
Foto: Frk. Kræsen

Kom til Hven uden bil

Der er forskellige muligheder for at komme til Hven, og du behøver slet ikke tænke på bil og parkering. I sommermånederne er der daglig afgang med færge fra Nyhavn i København. En anden mulighed er at tage toget fra København til Landskrona og her hoppe på en bus, der kører dig til færgen til Hven. Der bor ikke mange fastboende på øen, så du bør være opmærksom på, at der er flest gæster på Hven fra juni til august, hvor butikkerne derfor også holder mest åbent.

i
Foto: Frk. Kræsen
Hven, Skåne.
Foto: Frk. Kræsen