Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Gamla Stan - Stockholms originale bymidte
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Overblik

Gamla Stan i Stockholm

Gamla Stan er Stockholms originale bymidte, der ligger på øen Stadsholmen og de tre små holme Riddarholmen, Helgeandsholmen og Strömsborg. Gamla Stan daterer sig helt tilbage til højmiddelalderen i 1200-tallet, men de fleste bygninger er fra 1700 og 1800-årene. Bydelen er en vidunderlig labyrint af charmerende brostensbelagte gader, små gyder, senneps-rust gule huse, gamle købmandsgårde og åbne pladser. Alt sammen i den karakteristiske gamle Hansastad arkitektur.

Højdepunkterne i Gamla Stan

Det store torv hedder selvfølgelig ”Stortorget”; det er centrum i Gamla Stan og ligger tæt på de store attraktioner: Kungliga Slottet i barokstil og Storkyrkan lige rundt om hjørnet; her blev kronprinsesse Victoria gift med Daniel Westling i juni 2010.

Gamla Stan – nu om dage

Der bor ca. 3.000 mennesker i nutidens Gamla Stan, der er en kæmpe smeltedigel af caféer, restauranter, turistbutikker, små kunstnerbutikker, gallerier og museer, inkl. Nobel museetPost museet, og Kungliga Myntkabinettet, der ligger i Sverige Ekonomiska Museum.

Der er svært at forestille sig, at Gamla Stan engang blev betragtet som det værste slumkvarter i Stockholm (mellem ca. 1850 og ca. 1950), og er et af de mest eftertragtede områder i hele byen.

Gå ikke glip af…

Vagtskiftet udenfor Kungliga Slottet, der om sommeren udvides til også at omfatte et stort militærorkester og heste. Kik forbi på på Kong Carl XVI Gustavs fødselsdag 30. april, og oplev det helt store show. Men kom i god tid….

En middag på Den Gyldene Freden, der serverer gedigen traditionel svensk mad i Stockholms ældste eksisterend restaurant med uændret møblering og interiør – i hvert fald ifølge Guinness rekordbog.