Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

A group of people are sitting on a bench in Old Town Stockholm, talking and laughing.
Gamla Stan
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Overblik

Gamla Stan i Stockholm

Gamla Stand, Stockholms originale bymidte, ligger på øen Stadsholmen og de tre små holme Riddarholmen, Helgeandsholmen og Strömsborg. Bydelen daterer helt tilbage til højmiddelalderen, og er i dag en vidunderlig labyrint af charmerende brostensbelagte gader, små gyder, gamle købmandsgårde og åbne pladser.


Højdepunkterne i Gamla Stan

Det store torv hedder selvfølgelig ”Stortorget”; det er centrum i Gamla Stan og ligger tæt på de store attraktioner: Kungliga Slottet i barokstil og Storkyrkan lige rundt om hjørnet; her blev kronprinsesse Victoria gift med Daniel Westling i juni 2010.

Gamla Stan – nu om dage

Der bor ca. 3.000 mennesker i nutidens Gamla Stan, der er en kæmpe smeltedigel af caféer, restauranter, turistbutikker, små kunstnerbutikker, gallerier og museer, inkl. Nobel museetPost museet, og Kungliga Myntkabinettet, der ligger i Sverige Ekonomiska Museum.

Der er svært at forestille sig, at Gamla Stan engang blev betragtet som det værste slumkvarter i Stockholm (mellem ca. 1850 og ca. 1950), og er i dag et af de mest eftertragtede områder i hele byen.

Gå ikke glip af…

Vagtskiftet udenfor Kungliga Slottet, der om sommeren udvides til også at omfatte et stort militærorkester og heste. Kik forbi på på Kong Carl XVI Gustavs fødselsdag 30. april, og oplev det helt store show. Men kom i god tid!

En middag på Den Gyldene Freden, der serverer gedigen traditionel svensk mad i Stockholms ældste eksisterende restaurant med uændret møblering og interiør – i hvert fald ifølge Guinness rekordbog.

Stockholm

Herlighederne ved Sveriges hovedstad, som breder sig over 14 øer, smitter af på det meste: restauranter i særklasse, betagende seværdigheder og spændende shopping. Selv Stockholms farverige historie forsøger at matche byens skønhed. Oplev de forskellige bydeles særpræg, nyd byens internationale udsyn og hyg dig med skærgårdsliv lige uden for centrum. Når aftenen falder på, forvandler byen sig mange steder til en festlig scene. Heldigvis har hotellerne i Stockholm en høj standard, hvor du kan hvile ud og lade dig forkæle.

Hovedside