Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Tartar på Madame Brasserie i Småland
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Rejsetips

Gastromand opdager Småland

Livsnydelse og gastronomiske tanker i stort og småt er vigtige elementer i Småland. Vi har inviteret Gastromand, der er et team af mad- og vinbloggere, med til denne svenske region på et par dages gastro-getaway, hvor de fik indblik i en god blanding af smålandsk gourmet og lokale spisesteder. På denne tur er det bloggeren, der går under navnet Familiefaren, der er afsted med en rejsemakker.

Mr. Brownbutter på Madame Brasserie

Gastromand-teamets smålandske madrejse begyndte i byen Värnamo, hvor de skulle mødes med kokken Edin Dzemat, der tidligere i sin karriere har rundet Noma. I dag fusionerer han det franske og svenske køkken til en smålandsk variant på Madame Brasserie, hvor inspirationen hentes i det franske, men råvarer findes så vidt muligt i lokalområdet. Gastromand blev sendt i himmelen med først en tatar, så en krebinet, der fik bloggeren til at udnævne kokken som Mr. Brownbutter, og til dessert en rabarbermarengs – med karse.

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Madame Brasserie.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

8 retter med saft, kraft og fylde

Selvom Gastromand følte sig fortabt i Smålands geografi, ledte hans gastronomiske sans ham videre til Den Småländska Kolonin i Jönköping, som han beskriver som et must at besøge, hvis du interesserer dig det mindste for gourmet. Som en lille bonus fandt Familiefaren ud af, at det er pænt billigt at spise klasse-mad i Sverige. Denne aften bød blandt andet på jordskokker, smeltende mørt flæsk, torsk, jomfruhummer og østers med æbler. Den gennemgående fornemmelse i alle retter var, at de var tilberedt med rund hånd af fylde og smag. 

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Grillet skaldyr på Den Småländska Kolonin.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Frugtsafari hos Rudenstams

En gastrorejse er naturligvis mere end smukt anrettet og uhyrligt veltilberedte serveringer i fine omgivelser. Gastromand fik også mulighed for at køre med traktor ud i Rudenstams frugtplantage. Plantagen ligger i det frodige Växjö og her laves most af høj kvalitet af mennesker, der har en brændende passion for deres produkter. Rudenstams har nået en klasse, hvor de leverer most til Nobels prisuddeling, og denne dag også til Gastromands rejsesjak på en lille bakketop i plantagen, hvor de nød den friske smag og fine udsigt. 

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Udsigt over Rudenstams.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Tab kæben i vinkælderen

Er der noget, der kan tænde gløden i en livsnyder, så er det gennemført luksus som hos PM & Vänner i Växjö. Om det var den imponerende vinkælder eller den eminente menu i restauranten, der gjorde udslaget for Gastromand, vides ikke. Men i hvert fald fik vores gastrogæster noget at tale og skrive om, da de havde besøgt stedets vinkøler med vine for millioner af kroner. PM & Vänner har i dag deres eget bageri, som er et tilløbsstykke i sig selv, fordi bageren i køkkenet havde ambitioner om også at lade brødet spille en hovedrolle.

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Vinkælderen i PM & Vänner.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Frokostrestaurant og cocktailbar

Natteliv eller frokost? Gastromand valgte frokost bestående af pulled beef med chimichurri og kål med øl til, selvom Kafe De Luxe også er et populært sted at feste ud på de små timer, hvor der arrangeres cocktailbar og DJ. Caféen drives af Emil, der fortæller, at stedets ældre publikum ikke aner, at der også er åbent om natten og omvendt. Gastromand fandt det ret charmerende med de to generationer, der samles det samme sted uden at møde hinanden. 

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Pulled beef på Kafe de Luxe.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Fin kombination af burger og kultur

Efter Växjö er gastroeventyret i Småland kommet til Kalmar, hvor den første spiseoplevelse består sin prøve. Hos Park Hermina lige ved siden af Kalmarslottet, får Gastromand nemlig en burger af en anden verden, der er så meget mere saftig, end navnet på restauranten skulle give fingerpeg om. Familiefaren kunne efterfølgende ikke dy sig for lige at svinge ind forbi slottet til en ekstra kulturel oplevelse, da den mageløse burger var blevet forceret. 

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Kalmar slottet.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Enestående match på Restaurant Postgatan

Hmmm Gastromand troede, han skulle spise svensk husmandskost den sidste aften i Sverige, men sandheden gik langsomt op for ham, da tjeneren serverede en skøn huschampagne ved ankomsten, og da den første lille ret, kalvetatar med svampe og porre, kom på bordet: Han havde taget fejl af to restauranter. Restaurant Postgatan er alt andet end ordinær, hvilket fx viste sig ved en enestående sammensætning af vin og mad. For Gastromand var besøget en overraskelse, ja. Men en særdeles god en af slagsen.

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Gourmet på Restaurant Postgatan.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Øl og ost på Øland

Når man nu alligevel er i Småland, skulle man så ikke lige tage et smut til den særegne ø, Øland? I hvert fald var det netop den sidste destination på Gastromands madrejse. På Kackelstugan, der egentlig kommer af ordet kagle, da man tidligere holdt høns på stedet, brygges der nu øl med masser af kærlighed, og Gastromand fik desuden mulighed for at smage et ret stort udvalg af oste fra Ölandskoksmejeri. Begge dele bliver varmt anbefalet videre, hvis du er på eller i nærheden af Øland.

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Oste fra Øland.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Overnatning i Småland

Vil du træde i Gastromands fodspor og overnatte på de samme steder, får du her de tre hoteller. John Bauer Hotel ligger centralt i Jönköping og tilbyder faciliteter som sauna og dampbad. Det andet hotel, PM & Vänner var ved at blæse gastro-teamet bagover med både mad- og vinoplevelser, men faktisk er hotellet her i Växjö en helstøbt oplevelse at spise og bo på. Om det sidste hotel, kan man sige, at skinnet bedrager, for udefra gør Hotel Hilda intet væsen af sig, men indenfor venter et hipster-hotel med originalt interiør – retro og fedt spicet op.

i
Foto: Mads Schytte, Gastromand
Cykler på PM & Vänner.
Foto: Mads Schytte, Gastromand

Se hele ruten på kort her, og læs mere om Gastromands kulinariske oplevelser på deres egen blog.