Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Middag på Restaurant Riket i Malmø
Foto: Gastromand

Rejsetips

Gastromands guide til Malmø

Det er egentlig ret imponerende, hvor mange nye madoplevelser man kan nå at få på blot en enkelt dag. Her er madbloggen Gastromand eksperter, og denne gang har vi inviteret dem til Malmø for at prøve byens spændende madscene af. Her tager de dig med på vegansk byguide og omkring nye gastronomiske perler.

Livligt hotel

Det helt rette sted at overnatte for Gastromand på madrejse må være det på alle måder kulørte hotel MJ’s centralt placeret i Malmø, der i øvrigt er nyrenoveret og har samme ejere som Ystad Saltsjöbad. Et livligt mødested i byen med lækre hotelværelser, god mad og en populær bar i stueetagen, som Fynboen gerne ville have prøvet af. Men der var simpelthen for mange mennesker til en hurtig cocktail før middagen ude i byen, så den måtte gemmes til en anden god gang.

i
Foto: MJ´s
Restauranten i hotel MJ´s.
Foto: MJ´s

Vegansk food tour

I Malmø kan man tage på en guidet tur med forskellige madtemaer gennem Matkaravan, og Gastromand blev ført rundt til veganske spisesteder af guiden Lena. På vej mellem den ene kødfri servering efter den anden fortalte hun blandt andet, at vegansk og vegetarisk mad er hastigt på vej frem i hele Sverige. Faktisk i højere hastighed end i Danmark, så her bliver der virkelig eksperimenteret med smagene på højt niveau. Fx har dessertkokken på turens første spisested været omkring Noma, hvilket sendte Gastromands forventninger i vejret.

i
Foto: Gastromand
Pizzasmagning på food tour i Malmø.
Foto: Gastromand

Harmonisk sødt, salt og surt

Det første besøg blev lagt hos Mat- & Chokladstudion, der hovedsageligt serverer vegansk og vegetarisk mad med fokus på det søde køkken. Fynboen var som udgangspunkt lidt skeptisk over for at indtage dagens første måltider uden kød, men en af de få salte retter på menuen med pærer, kål og løg fik ham omvendt. Til dessert kom en brownie med karamel og chokolademousse, som var præcist lige så lækker, som den så ud, og det var svært for ham at forestille sig, at moussen var lavet uden flødeskum.

i
Foto: Gastromand
Dessert på Mat- och Chokladstudion.
Foto: Gastromand

Supermarked fri for emballage

Madkaravanen gik videre mod Sankt Knuts torg, som Gastromand udpegede til at være et område værd at holde et gastronomisk øje på lige for tiden. Målet var supermarkedet Gram, som udelukkende sælger varer i løsvægt uden emballage, så opbevaringsbøtter skal man altså selv have med her. Bæredygtighedstanken omfatter også produktionen af de fødevarer, der sælges i Gram, hvoraf langt de fleste er økologiske – faktisk hele 95 pct. 

i
Foto: Gastromand
Supermarkedet Gram sælger udelukkende varer i løsvægt.
Foto: Gastromand

Kold kaffe med ny karakter

I området omkring Sankt Knuts torg lå også næste destination for Gastromand denne dag. På Cafe no. 6 fik han en særlig kaffeoplevelse, nemlig cold drip coffee, der er brygget i op til 12 timer på koldt vand, som navnet fortæller. Den første smagsprøve var med isterninger og smagte lakridsagtigt, men med tonic i fik kaffen en helt anden karakter med mere sødme. Det var klart en kaffetonic, som en gastromand sagtens kunne forestille sig at nyde som alkoholfri sommerdrink. 

i
Foto: Gastromand
Cold drip coffee på Cafe No. 6.
Foto: Gastromand

Festligt i Folkets Park

Food touren fortsatte til Folkets Park, et populært mødested, uanset man kommer for at lege, hænge ud eller feste. Fynboen blev her præsenteret for det lidt spøjse koncept Far i hatten – et spisested, der kan sit kulinariske kram, og samtidig et værtshus med udeservering, som han gerne ville vende tilbage til en dag bare for den festlige atmosfæres skyld. Denne gang var det dog et par lækre vegetarretter med henholdsvis broccoli og svampe som omdrejningspunkt, der løftede stemningen sammen med en stenovnsbagt pizza. 

i
Foto: Gastromand
Middag på Far i hatten.
Foto: Gastromand

Frokost i madglad selskab

Den guidede food tour sluttede i Folkets Park, men Gastromand og rejseteamet fortsatte med sen frokost hos Julie, der indebar brød, ost, charcuteri – og vin naturligvis. Fynboen skulle ikke bruge mange minutter for at konstatere, at der her hos Julie hersker enorm kærlighed til mad og drikke. I køkkenet kunne han følge kyllinger og selleri dreje rundt i en rotisseriovn, der spredte en vidunderlig duft, og kombinationen af skønne vine i glassene og lækkerier på tallerkenerne gjorde eftermiddagen mere og mere munter.

i
Foto: Gastromand
Osteservering på Julie.
Foto: Gastromand

Delikate appetitvækkere

Inden middagen kunne der lige klemmes en ekstra oplevelse ind på Mutantur, hvor indehaveren Alexander Sjögrens har et ret flot CV. Gastromand tog plads i baren og fik hurtigt vin og snacks på bordet. Konceptet er, at man bestiller små retter, som fx knækbrødssnack med kålrabi og lidt fiskeæg, der gav Fynboen en wow-oplevelse og stedets signaturret: falafel med sommertrøffel og champignon. De delikate retter var alt i alt så spændende, at man ifølge Fynboen burde tage sig tid til en hel middag for at opleve resten af menukortet folde sig ud.   

i
Foto: Gastromand
Gourmet på Mutantur.
Foto: Gastromand

Seks enkle retter går i hjertet

Riket er en ny restaurant, der allerede har fået medvind pga. de velkomponerede retter og den hyggelige atmosfære. Gastromanden var begejstret allerede efter første servering med rå ko, som der stod på kortet, og den blev fulgt smukt op af en svamperet med masser af umami. Spisekortet skifter hyppigt i takt med sæsonerne, og Fynboen kom denne aften igennem seks af de otte retter, ledsaget af både en helt jordnær Tuborg og lækre vine. Det tårnhøje niveau holdt hele vejen til og med desserten med hindbær, hvid chokolade og rødbeder. 

i
Foto: Gastromand
Middag på Riket.
Foto: Gastromand