Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Fiskehytter på Smögen i Vestsverige
Foto: Emil Walter

Rejsetips

Gastromands kulinariske tour de force i Vestsverige

Det store spisekammer i den vestsvenske skærgård frister med hummere, muslinger, fisk – og tang. Vi har inviteret Gastromand, der udgøres af fire mad- og vinbloggere, på et par dages rundrejse i Vestsverige, hvor de gastronomiske bølger gik højt.

Altid plads til en enkelt ret

Det er nok kendetegnende for et hold madører, at de liige mener at kunne nå en frokost, inden dagens planlagte udflugt. Og hvad er mere oplagt end at begynde med traditionel svensk husmandskost på restaurant Telegrafen i Grebbestad? I den ombyggede telegrafstation fik Gastromand en forsmag på, hvad der ventede de næste dage med en stor portion cremet fiskesuppe toppet rigeligt med fisk, muslinger og rejer. Lokal øl i glassene og god frokoststemning i den fyldte restaurant gjorde Gastromand helt klar til dagens program.

i
Foto: Emil Walter
Restaurant Telegrafen.
Foto: Emil Walter

Passioneret tanghøster

Det, der først vakte en vis skepsis hos Gastromand, viste sig at blive en af de helt store oplevelser og samtaleemne på resten af turen. Seaweed Safari (tangsafari) med Jonas fra Catxalot var nemlig en interessant og sanselig anbefaling værd. Ikke mindst på grund af Jonas’ passionerede forhold til tang i alle afskygninger. Gastromanden fulgte efter Jonas ned i det kolde og klare Kattegat og dukkede op til overfladen med næverne fulde af den friske tang, der blot skulle tørres eller tilberedes for at opnå den fulde duft og umamismag. 

i
Foto: Emil Walter
Gourmet med tang.
Foto: Emil Walter

Everts Sjöbod – unik beliggenhed

Gastromand ankom med sine rejsekammerater til hotellet Everts Sjöbod i Grönemad sidst på eftermiddagen. Hotellet er nærmest bygget på vandet og tilbyder overordentligt fine muligheder for fiskeri efter østers, hummer, krabber og makrel. Denne dag gjaldt det dog om at lære eller forædle kunsten at åbne østers. Gastromand hæftede sig ved den lidt mere salte smag i de pivfriske østers, end han var vant til hjemmefra – og det var bestemt et plus.

i
Foto: Emil Walter
Østers på Everts Sjöbad.
Foto: Emil Walter

Tiden flyver på Grebys

Efter en eftermiddag fyldt med smagsprøver var det endelig blevet tid til et rigtigt måltid. Gastromand havde hørt om en hotelrestaurant i nabobyen med endnu flere friske skaldyr på menuen og masser af stemning ved bordene. Så rejsekammeraterne lånte cykler på Everts Sjöbod og trillede gennem sensommernatten til Grebys med høje forventninger. Skaldyrsretten skuffede bestemt ikke. Selvom Gastromand & co var mætte, bestilte de flere retter for at smage så meget som muligt, og pludselig var de aftenens sidste gæster.

i
Foto: Emil Walter
Skaldyrsret på Grebys.
Foto: Emil Walter

Verdens bedste jomfruhummere

De rejsende gastromænd blev dagen efter mødt af jomfruhummerfiskeren Ingmar på kajen i Fjällbacka. Med fiskekutteren Mira sejlede de ud på havet, hvor de fik verdens bedste brunch, nemlig søkogte jomfruhummere. Faktisk bruger Gastromand de store bogstaver for at understrege, at han aldrig har fået jomfruhummere, som dem på Mira. Også selvom de blev ledsaget af lunkent kildevand og ikke kølig Bourgogne. Hemmeligheden ifølge Ingmar er det kølige vand og indfangningen i ruser, så hummeren holdes i live og friske.

i
Foto: Emil Walter
Jomfruhummere.
Foto: Emil Walter

Hike og frokost

For at samle ekstra appetit til frokost tog gastromændene på hike gennem Kungsklyftan, som vi måske bedre kender som Helvedesgabet fra filmen om Ronja Røverdatter. Videre oppe på Vetteberget ventede dem en fænomenal udsigt over skærgården og Fjällbacka, men den bliver man jo ikke mæt af: Tilbage på havnen fandt de et andet sted med god udsigt, nemlig på Bryggan Café & Bistro. Her kunne de have valgt endnu en lokal ret, men endte med pizza og burger fordi intet alligevel kunne måle sig med jomfruhummerne ombord på Mira tidligere på dagen.

i
Foto: Emil Walter
Udsigt over Fjällbacka.
Foto: Emil Walter

Afslapning på klassisk badehotel

Det ikoniske hotel Smögens Hafvsbad på Sveriges vestkyst var efter en dag med hike og hummerfiskeri præcist det, der skulle til for at lade op til aftenens store finale: middag på Skäret. Smögen er i sig selv en omvej værd og et af den slags hoteller, som bare indbyder til afslapning i ægte badehotelstil. Her fik Gastromændene i den grad gearet ned ovenpå dagens strabadser i det lækre spaområde. Med en flaske god vin styrede de mod den store terrasse for at nyde udsigten over vandet – og udsigten til den forestående middag. 

i
Foto: Emil Walter
Smögens Hafvsbad.
Foto: Emil Walter

Stjernefrø på Skäret

Aftenen skulle vise sig at blive en noget nær fuldkommen oplevelse på Skäret. Køkkenchefen, det unge stjernefrø Thomas Sjögren, tog imod med champagne og kaviar og overgik flere gange i løbet af aftenen sig selv med den ene perfekt tilberedte ret efter den anden. Fx pilgrimsmussla (grillet kammusling) i den lækreste hollandaisesauce og dashi på røget makrel efterfulgt af en himmelsk tatar og torskeryg til hovedret. Pludselig var gourmetrestauranten omdannet til pianobar, hvilket ifølge Gastromand var en helt rigtig afslutning på aftenen.

i
Foto: Emil Walter
Piano i Skäret.
Foto: Emil Walter

Specialister i muslingeretter

På den modsatte side af den lange havnekaj i Smögen ligger et vaskeægte sommerhit på grund af den lækre terrasse, og indenfor er Musselbaren indrettet, så selv en berejst Gastromand kunne blive imponeret. Som restaurantens navn fortæller, er omdrejningspunktet muslinger, nærmere bestemt blåmuslinger. Gastromands favorit var Musseltaco, som røg direkte i gemmebogen for retter, der skal prøves af med egen hånd. Med den i bagagen vendte Gastromand mod Danmark efter en tour de force af kulinariske oplevelser i Vestsverige.

i
Foto: Emil Walter
Fiskeretter på Musselbaren.
Foto: Emil Walter