Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Glimmingehus, Skåne
Foto: Leif Gustavsson

Aktiviteter

Glimmingehus

Glimmingehus ved Simrishamn er Nordens bedst bevarede borg fra middelalderen. En ægte ridderborg danner rammen om herlige oplevelser for voksne og børn. Naturligvis med datidens tøj, mad, udfordringer og festligheder i fokus.


Hvordan ser din families våbenskjold ud? Hvem skyder bedst med bue og pil, og hvordan tager man egentlig en rustning på?  Det og meget mere finder du ud af på Glimmingehus – en rigtig ridderborg i det sydøstlige Skåne. 

Ved Simrishamn fandt den danske ridder Jens Holgersen Ulfstand i slutningen af 1400-tallet det perfekte sted at bo med sin familie og beskytte sig mod fjender. Her lod han sit hjem bygge sten for sten til det, vi kender som Glimmingehus. Borgen er særdeles godt bevaret til glæde for børn og voksne her i nutiden. 

Bag de metertykke mure

På guidede rundvisninger på ridderborgen får fantasien vinger. En tur gennem Glimmingehus tager dig med rundt i alle hjørner af middelalderlivet, som det har taget sig ud for en mægtig mand og hans familie. Fra den komfortable indretning med varmesystem i borgen til listige dødsfælder, der skulle skærme beboerne bag de 2,5 meter tykke mure mod angreb. De guidede ture byder på spændende fortællinger fra en kulørt periode – med både grin, gys og gru – tilpasset gruppens alderssammensætning.

I 2018 arrangeres to guidede rundvisninger på dansk. De to ture finder sted d. 11. juli kl 13.30 og i efterårsferien d. 20. oktober kl 13.00, og begge indgår naturligvis i entréprisen. Herudover tilbyder Glimmingehus guidede rundvisninger på dansk til grupper. Er I interesserede, kan I til en hver tid kontakte administrationen per mail eller telefon for at høre mere om booking. 


Gå ind i middelalderen

I højsæsonen fra den 1. juli til den 12. august kan du deltage i de daglige sysler på en ridderborg, hvor et solidt håndværk var afgørende for at klare sig godt. Fremstilling af redskaber til dyrkning af jorden, våben og skjolde og tilberedelse af mad helt fra melet bliver malet til brødet er bagt og smørret er kærnet. Du kan også prøve at klæde dig, som de gjorde i middelalderen med det grove hverdagstøj af hør og skind og de finere kjoler af mere behagelig karakter. Eller hvad med at hoppe i en rustning og finde ud af hvad det har krævet at gå i kamp med sådan et monstrum på. 

Tag en bid af historien

Glimmingehus tilbyder oplevelser for både børn og voksne. I museet på borggården finder du den nye udstilling ’Borgfolk’ om menneskene, der boede og arbejdede på Glimmingehus fra middelalderen og frem. Udstillingen er netop opdateret med endnu flere aktiviteter og udstillingstekster på dansk. 

Bliver du sulten, kan du tag en bid mad på caféen, og i museumsbutikken kan du købe ting og sager, der fortæller en lille bid af historien fra middelalderen og fra Østerlen.

Fra påske til november arrangeres der forskellige aktiviteter, hvor man for eksempel kan prøve at dyste med hinanden på riddermaner eller deltage i de festlige ridderdage. 

Læs mere om Glimmingehus.