Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kaffestugan Alunbruket.
Foto: Carolina Romare

Overblik

Gode fikasteder i Skåne

Måske kender du udtrykket “fika”, som er en hjørnesten i svensk kultur. Egentlig betyder det blot at tage en pause – men der hører kaffe og kage, eller en bolle til. Fika er blevet så populært, også uden for Sverige, at det efterhånden er på højde med den danske hygge.


For svenskerne er et af de vigtigste ord ”fika” – det betyder nemlig at holde en lille pause med en kop kaffe og eventuelt lidt sødt til. Skåne er især kendt for sine mange fika-steder. Her er der både hyggelige kaffestuer, moderne caféer og fine, gamle gårdcaféer på landet, der serverer en god kop kaffe og lækre, syndige kager til. Vi har valgt nogle af Skånes bedste fika-steder ud her:

Sankt Jakobs stenovnsbageri, Lund

Lund kan prale af hele fire caféer, som er udnævnt af restaurantguiden White Guide. På byens madgade, Klostergatan finder du en af dem - Sankt Jakobs stenugnsbageri. Vinduet lokker med hjemmebagt brød i alverdens tænkelige og utænkelige kunstneriske former, og vel inde på caféen får du serveret eventyrligt bagværk i rustikke og charmerende omgivelser, fx den klassiske og lækre svenske kanelbulle.


Olof Viktors, Österlen

Godt brød kræver tid. Og tiden har gjort Olof Viktors til en prisvindende café. Det hele starter med surdej. Og så kan vi jo godt være mange år tilbage i tiden. Det var der, historien om det gode brød startede. Ved at bruge surdej og en langsom gæringsproces får du et bedre brød med mere smag. Kombiner lang hævetid med høje temperaturer i en brændefyret stenovn, og du har forudsætningerne for at lave et enestående brød. Det er præcis opskriften hos Olof Viktors. Læg dertil en berømt hjemmelavet cheesecake, gode sandwich og lun æbletærte med vaniljesauce.

Top op med hjemmelavet is, der henter sin smag i naturens egne smagsstoffer, marmelade af egen produktion, omhyggelig udvalgt chokolade og caféens egen nymalede kaffeblanding – så har du den opskrift, der gør, at Olof Viktors i Glemmingebro er blevet kåret til årets fikasted og den 3. bedste café i Sverige af White Guide. Du har derfor mulighed for at opleve et sandt fika-paradis i Skåne.

Conditori Duvander, Kristianstad

At holde en tradition i hævd er ofte en måde at forsvare kvaliteten på mod tidens udvanding af hæderkronede principper. Det gælder i hvert fald på Conditori Duvander. Det er tredje generation, der råder i bageriet i form af to brødre, Jens og Jesper. De sværger til at lave alt fra bunden, som man har gjort det, siden konditoriet slog dørene op første gang for 80 år siden. Halvfabrikata, kunstige smagsforstærkere og ’smarte’ tilsætningsstoffer er fuldstændig tabu her. Det er kun smør og 100% ægte råvarer i kager og chokolade i konditoriet. Stemningen er rustik og romantisk. Gennem de sidste ti år har Conditori Duvander ligget i toppen af Sveriges bedste konditorier. Så når du kommer i nærheden af Kristianstad, må du bare forbi på besøg og smage en af de bedste kager i Sverige. Eller to.

Bäckadalens handelsträdgård och café, Båstad

Velkommen til Bäckdalens handelsträdgård och café, Orangeriet. Denne lille oase ligger cirka 20 minutter i bil fra Båstad, og er en del af White Guides bedste caféer i Sverige. Her mødes du af de lækreste svenske kanelbullar, kager og lagkager, som ofte dekoreres med spiselige blomster fra den tilhørende planteshop. Desuden er der delikate smørrebrød og sandwiches med pålæg af lokale delikatesser samt hjemmelavet saftevand og nybrygget økologisk fairtrade kaffe med ”påtår” (en kop til). Med andre ord, en typisk ”svensk fika”. Alt dette kan du nyde i caféens Orangeri.

Flickorna Lundgren, Skäret

Et godt tip til besøget i Arild by er at køre et kort stykke vej langs kysten, modsat Kullen-retningen, hvor man efter et par kilometer vil finde den kendte café Flickorna Lundgren, som netop er blevet kåret som Sveriges 21. bedste café af White Guide. Stedet, som blev startet i 1930’erne af tre søstre, er kendt for sine fyldte vaniljehjerter. Her kan du nyde de hjemmebagte vaniljehjerter, småkager og lagkager, som bages efter gamle familieopskrifter og serveres i en smuk gammeldags have. Hvis du er mere end lækkersulten, tilbydes også lækre madretter og smørrebrød med dertil passende drikkevarer.

Du kan også besøge Flickorna Lundgren i adventsweekenderne, hvor der er svensk julestemning både i hytten og i det store drivhus. Drik en kop kaffe eller varm chokolade, indånd de liflige juledufte og smag på de dejlige julekager, som du oven i købet kan købe med hjem, så du kan nyde dem hele julen.

Se Flickorna Lundgrens åbningstider her.


Slättarps Gård, Trelleborg

Velkommen til et lille oplevelsescenter opført på landet i solide mursten for mange år siden. Her holder man minimesser, konferencer, bryllupper og andre fester. Her kan du også slappe af og fika i et landligt miljø. Kom og slip ud af byens stress. Shop tøj, indretning og design i den fine gårdbutik. Kommer du uden for caféens åbningstider, skal du vide, at når caféen lukker, så tager Slättarps Gårds restaurant over. Her står Lenzi Fahrner bag gryderne og garanterer for et køkken, der svinger i årstidernes toneklang.

Fricks spettkaksbageri i Billinge

Den pyramideformede kage, spettkaka, er en lokal delikatesse, du ikke kommer udenom, når du besøger Skåne. Og i den White Guide anbefalede café, Fricks spettkaksbageri i Billinge, får du hele historien om denne marengslignende specialitet serveret. Nyd kagen i bageriets smukke have og gå på opdagelse i andre lokale delikatesser i den tilstødende gårdbutik.

Solbackens Café och Wåffelbruk, Båstad

Ved en lille perlende bæk blandt duftende jasminer og kaprifoler, ligger det hundrede år gamle vaffelbageri med en betagende udsigt over Båstads smukke natur. Her serveres de hjemmebagte vafler efter en traditionel opskrift med marmelade og flødeskum eller helt enkelt med sukker. Solbackens Café och Wåffelbruk ligger på Italienska Vägen cirka 1,5 km vest for Båstad kirke. Fra parkeringspladsen følger du bækken op til vaffelbageriet, og heroppe finder du forskellige serveringsterrasser, hvorfra den smukke udsigt kan nydes sammen med en tilsvarende lækker vaffel og en kop kaffe, te eller varm kakao. 

En mindre parkeringsplads forbeholdt gangbesværede findes i øvrigt oppe ved vaffelbageriet.


Hippe kaffebarer

Solde, Malmø

Det er ikke blot kaffen, du vælger selv på White Guide caféen, Solde, i Malmø. Faktisk brygges kaffen ud fra forskellige teknikker afhængigt af dit ønske til den specifikke kaffeoplevelse. Hyg dig i godt selskab med den velbryggede kaffe, en sandwich eller kage. På kaffebaren her midt i byen bliver der udelukkende benyttet kaffebønner, der kan spores helt til den enkelte bonde eller gård. På den måde ved man, at arbejdsforholdene er i orden, og der tages mest muligt hensyn til naturen. Det er lidt dyrere, men meget bedre – både for krop og sjæl. 

Solde har sit eget kafferisteri i Malmø Frihavn, hvor bønnerne ristes nænsomt i en 12-kilos tromlerister. I selve kaffebaren sælges hele Soldes kaffesortiment, så du kan tage noget af den gode smag med hjem.

Lilla kafferosteriet, Malmø

Manden bag Lilla kafferosteriet i Malmø har ikke blot formået at få sin kaffebar i top 10 i den svenske White Guide. Faktisk står han også bag selve VM i kafferistning. 

I det lille kafferisteri centralt i Malmø serveres kaffe med kærlighed og ikke mindst stor viden om processerne, der leder til en fuldendt kop kaffe. Det kræver nemlig både erfaring og kundskab at udvikle kaffens over 800 aromaer. Men det hele begynder med gode råvarer – de gør nemlig hele forskellen.