Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Göta kanalen i Vestsverige
Foto: Roger Borgelid

Aktiviteter

Göta kanal

Götakanalen er skabt af den berømte svenske officer og ingeniør Baltzar von Platen tilbage i årene 1810 – 1832, og så er den ét af de største byggeprojekter, der nogensinde er foregået i Sverige.


Hvor ligger Götakanalen?

Götakanalen strækker sig fra Sjötorp på Vänerns østside til Mem, Slätbaken. Den er 190 km. lang og omfatter i alt 58 sluser. Kanalen er opkaldt efter området den ligger i, Götaland. På Götakanalen kan du sejle i en båd, men du kan også cykle ved siden af. Følg med gennem sluserne og det afvekslende naturlandskab til charmerende små byer som Sjötorp og Töreboda.

Kanalmuseer

Der er hele 2 museer langs kanalen, hvor man kan lære mere om kanalen og dens historie. I Motala kan I besøge Götakanal udstillingen, en udstilling hvor kanalens historie er i fokus, og på Sjötorp kanalmuseum beretter man om trafikken på kanalen.

I 1800-tallet havde kanalen stor betydning som transportvej, men i dag er den snarere en af Sveriges mest besøgte turistattraktioner. Sammen med Trollhätte Kanal, som strækker sig fra Vänern til Göteborg, udgør Götakanalen en vandvej tværs gennem hele Sverige fra kyst til kyst.

Sociale havne

1 eller 21. Vælg selv. Læg til i eller kom forbi en af de i alt 21 lystbådehavne langs kanalen. De er ikke bare havne, men så afgjort også sociale mødesteder for sejlere og bolværksmatroser. Fortøjning eller opankring er inkluderet i kanalafgiften.

Til fods, på cykel eller med båd

I kan leje både, kanoer og kajakker mange steder langs kanalen. Den gamle pramdragersti langs med kanalen er en af Sveriges mest populære cykelruter, og der er også mange attraktive vandreruter langs den gamle søvej på tværs af Sverige. Læs meget mere om kanalen her.

Dét skal I bare se

Et af højdepunkterne – i mere end en forstand! – er kæden af sluser i Berg, hvor syv forbundne sluser løfter bådene over 18 meter op fra søen Roxen.

Tips?

I bør give jer selv 6-7 dage til en behagelig bådtur mellem Mem og Sjötorp i den absolutte sommersæson. Der er gratis computernetværk i havnene i Söderköping, Berg, Motala og ved skibsværftet i Sjötorp.

Hvornår kan man sejle på Götakanalen?

Kanal og sluser er generelt åben gennem hele sæsonen fra 4. maj til 30. september. Check med Götakanalens hjemmeside, før I tager planlægger jeres tur.

Vis mere

Vestsverige

Vestsverige er rig på steder, hvor du kan finde ro og lade op. Tag på kajaktur til en af de mange små skærgårdsøer og nyd roen. Du kan også tage cyklen med på bådrundfart og hoppe fra den ene ø til den anden. Mulighederne er mange, hvis du er vil med aktiv ferie. Er du mere til storbypulsen, lækker mad og shopping, så tag et smut til Gøteborg. Her finder du flere Michelin-restauranter, spændende kultur og ikke mindst Nordens største forlystelsespark Liseberg!

Hovedside