Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Restaurant Lyran i Malmø
Foto: Carolina Romare

Overblik

Gourmet i Skåne

De sidste ti år har rykket ved grænserne for, hvilken velsmag og dristighed du kan forvente at få, når du spiser ude og går efter gastronomisk kvalitet i Norden. Det gælder i Danmark. Men ikke mindst i Skåne.


En fødevarerevolution med Skåne helt i front

Skåne omtales ofte som Sveriges spisekammer, men hvor regionen tidligere var kendt for fødevareproduktion i traditionel forstand, er det kulinariske Skåne i dag noget ganske andet. 

Ligesom resten af Sverige og de nordiske naboer gennemgår Skåne lige nu en fødevarerevolution med lokale restauranter i forreste geled. Gennem mange år har Stockholm taget den gastronomiske føring i Sverige, men i disse år vinder flere restauranter fra andre steder i landet anerkendelse og haler ind på hovedstaden. 

Med et stærkt fokus på lokalt producerede varer og bæredygtig produktion er Skåne blevet eksponent for slow food og livsglæde. Kort fortalt er det her, foodies søger hen for at opleve den autentiske smag og den tilbagelænede livsstil – klassisk Skåne. Og når man tager den nærmest eksplosive kulinariske udvikling i betragtning, kommer det ikke som nogen overraskelse, at Skåne var med på listen, da New York Times for nyligt kårede de mest spændende fødevaredestinationer lige nu og flere restauranter i Skåne har i år fået de prestigefyldte Michelin stjerner.

Det nordiske køkken

Rent, simpelt og friskt er karakteristiske træk i det nordiske køkken, sammenholdt med en særlig præference for årstidens råvarer og lokale producenter.  De nordiske køkkenchefer tager udgangspunkt i egnens traditionelle fødevarer og mixer dem til nye, sublime madoplevelser. Læs videre herunder, hvor vi tipper dig til ti af de aktuelt mest fremtrædende skånske restauranter.

Restaurang Vollmers

I et gammelt, charmerende byhus midt i Malmø tager Restaurang Vollmers dig med på en kulinarisk rejse fra det traditionelle skånske til det mere elegante køkken, vi kender i dag. 

Afgrøder netop her fra Skåne spiller en vigtig rolle i filosofien bag Restaurang Vollmers, der tryller de rustikke råvarer om til raffinerede og særdeles smagfulde retter. Ved at kombinere ingredienser og teknikker på nye, overraskende måder bringer restauranten Skånes kulinariske arv ind i en moderne tid. I år har Restaurang Vollmers tryllerier resulteret i to stjerner i Michelin guiden. 

Daniel Berlin 

Hos Michelin-kokken Daniel Berlin får du en helt unik kulinarisk oplevelse i en intim atmosfære, når du besøger den lille restaurant. Godt nok ligger restaurant Daniel Berlin langt væk fra alting, men samtidig i de skønneste landlige omgivelser i Østerlen. Uanset beliggenhed har rygtet om denne lille perle i den grad spredt sig, så husk at bestille bord i god tid, når du planlægger et besøg.

Daniel Berlin er passioneret omkring hver en lille del af sin forretning, og han har formentlig selv skudt det vildt, du spiser hos ham. Ligesom han i øvrigt selv dyrker grøntsagerne i sin køkkenhave og har tætte relationer til de andre leverandører af råvarer. Restauranten er i år blevet tildelt hele to stjerner i Michelin guiden. 


Kockeriet 

I et gammelt varehus i Malmø ligger denne fine-dining restaurant, som er drevet af den internationalt berømte kok Tareq Taylor. Alle råvarer på menuen er dyrket i Hvilan i Åkarp, der ligger et stenkast væk fra Malmø. Vælg mellem den 5-retters eller 7-retters menu med tilhørende vin og nyd den perfekte combination af mad, drikke og atmosfære skabt af nogle af de bedste i branchen. Kockeriet har ennda sin egen smørkok, der laver smør med forskellige smagsvarrianter til brødet. 


Bloom in the Park

I den smukke Pildammsparken i Malmø, finder du denne elegante restaurant. De kulinariske oplevelser, der skabes her, rækker langt ud over det sædvanlige. Bloom in The Park har intet menukort, så du kan ikke selv vælge din ret. Faktisk ved du ikke engang, hvad du får serveret. Du skal bare lukke øjnene og glæde dig til en gastronomisk forførelse.


Restaurant SAV

Er du frisk på at lade dig overraske så slå vejen forbi Restaurant SAV i udkanten af Malmø. Levende lys og ild i pejsen sætter stemningen i dette charmerende gårdhus fra det 19. århundrede, hvor restaurantens to unge kokke har formået at skabe nytænkende svensk gastronomi. 

I år blev restauranten for andet år i træk tildelt en stjerne i Michelin guiden, og det er ikke helt tilfældigt. Med håndplukkede friske råvarer og en menu, der altid er en overraskelse, byder Restaurant SAV på spændende og alsidige smagsoplevelser i verdensklasse.


Saltimporten Canteen

Saltimporten Canteen omtales som intet mindre end verdens bedste frokostrestaurant, og er beliggende i rustikke lokaler med langborde i Malmøs havn. Her serveres traditionelt hjemmelavet mad med et moderne tvist. Restauranten, der hurtigt er blevet et af Malmøs mest trendy spisesteder, er åbent to timer om dagen, hvor du kan vælge mellem en regular eller en vegio frokostanretning.

Hörte Brygga

Und dig selv en dejlig madoplevelse i den hyggelige lille restaurant Hörte Brygga ved havet i havnebyen Hörte. Her kan du nyde røgede og syltede råvarer sammen med langtidskogte, bryggede og gærede produkter. Med fokus på gode råvarer fra egnen og på lokale producenter er Hörta Brygga for fjerde år i træk med i den svenske madguide, White Guide 2018, og restauranten er desuden tidligere blevet kåret til Skånes bedste restaurant af Magasinet Skåne.  


Lyran

Hvis du har svært ved at finde vej til Lyran, en lille gåtur væk fra centrum af Malmø, så følg blot din næse. De forførende dufte fra restaurantens køkken leder dig på rette vej. Her arbejder kokkene i et åbent køkken, så gæsterne virkelig mærker pulsen og får en flig af den intense atmosfære. Netop den atmosfære, der opstår i et kompromisløst arbejde med at tilberede en lækker middag til gæsterne. Som tilbehør til maden serveres udvalgte biodynamiske vine – og altid med et smil. Bon appetit.

Bastard Mat & Vin

Et stenkast fra Malmøs hyggelige Lilla Torg ligger Bastard Mat & Vin. Lige fra første åbningsdag er restauranten her blevet et populært mødested og trækker fulde huse nærmest alle dage. Slap af i baren med god ost og naturvin eller bestil en ret fra menukortet, der ligesom selve indretningen forekommer rustik. På dette spisested er der fokus på den gode kødudskæring, og atmosfæren er varm og charmerende. Et perfekt sted at hænge ud med venner og møde nye mennesker over god mad og tilsvarende herlig stemning.

B.A.R naturlig krog & vinbar

En øko-bevidst restaurant i det centrale Malmø. B.A.R. naturlig krog & vinbar står med det ene ben i det nordiske køkken og det andet i det sydeuropæiske. Med andre ord kombinerer køkkenet de udsøgte lokale råvarer med den karakteristiske velsmag fra middelhavskøkkenet. I hyggelige omgivelser kan du glæde dig til at opleve, hvordan innovative teknikker og overraskende - ofte dristige - smagskombinationer vil forkæle dine smagsløg gennem hele menuen.

Villa Strandvägen

I den lille maleriske by, Ystad på Skånes sydlige kyst, finder du denne charmerende villa fra 1899 med den eksklusive fine dining-restaurant. Køkkenet frembringer kulinariske oplevelser i verdensklasse, tilberedt af årstidens lokale råvarer. Villa Strandvägen huser desuden syv smukke hotelværelser, som du kan booke, hvis du ønsker at nyde den afslappende atmosfære i fulde drag og blive en ekstra dag. 


Sofiero Slottsrestaurang – middag i royale omgivelser 

Hvor den svenske kong Oscar II og hans hustru Sofia for over 100 år siden havde deres sommerresidens ved Helsingborg, finder du i dag denne imponerende restaurant. Sofiero Slottsrestaurang serverer både frokost og middage, der er en konge eller dronning værdig. Tro mod de historiske rødder formår køkkenet at være ambitiøs og innovativ i en grad, så du som gæst nærmest føler dig lidt kongelig. 


Far i hatten 

Det charmerende spisested emmer af personlighed, som det finurlige navn ’Far i hatten’ allerede fortæller noget om. Restauranten, der udefra godt kunne ligne et kolonihavehus, ligger i Folkets Park i Malmø. Her serveres seriøst god mad, tilberedt af lokale råvarer med en ret rå kant. Mange gæster kommer hertil for at smage restaurantens pizza, der er umådelig god og populær. Og det forekommer ret oplagt, at Malmøs gastronomiske parnas samles netop her i sommermånederne. For at nyde et robust, vildt og frem for alt lækkert måltid, tilberedt med kærlighed en masse. 

Restaurantscenen i Sverige er som alle andre steder i konstant udvikling, og det er en god ide altid at tjekke den enkelte restaurants website for at være opdateret på åbningstider og andre relevant forhold.