Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Fine dining i Skåne
Foto: Gunnar Magnusson

Rejsetips

Guide: det gode liv i Skåne

Skøn, skønnere, skåne! Nyd det gode liv i Skåne med en du holder af. Læs med her og find inspiration til jeres næste ferie sammen i underskønne Skåne.

Gourmet og livsglæde

Da New York Times for nyligt kårede de aktuelt mest spændende fødevaredestinationer var Skåne flot repræsenteret på listen, og flere restauranter her i ’Sveriges spisekammer’ har i år fået de prestigefyldte Michelinstjerner. Med et stærkt fokus på lokalt producerede varer og bæredygtig produktion er Skåne blevet eksponent for gourmetoplevelser, slow food og livsglæde. Kort fortalt er det her, foodies søger hen for at opleve den autentiske smag og den tilbagelænede livsstil. Der er masser af inspiration til jeres næste gourmetoplevelse her.

i
Foto: Carolina Romare
Fine dining på Lyran i Malmø.
Foto: Carolina Romare

Specialiteter fra skånske gårdbutikker

I Skåne er det kulinariske spektrum bredt – fra de fineste restauranter til en smagfuld oplevelse direkte ved stalddøren. Når I ser et skilt i vejkanten med fx ’gårdbutik’ eller ’friskfangede sild’, så sæt farten ned og tril ind forbi. I kommer nemlig ikke nærmere de lokalt producerede og økologiske specialiteter end herude ved avlerne: Ost, kød, frugt, marmelader, juicer og bagværk – alt sammen fremstillet med kærlighed til råvarerne, håndværket og lokale traditioner. Find et udvalg af Skånes bedste gårdbutikker her.

i
Foto: Carolina Romare
Gårdbutikken Mossagården.
Foto: Carolina Romare

Smag på den Skånske vin

Trods man normalt ikke forbinder Sverige med vin, har Skåne en perlerække af vingårde. Her bliver der skabt anmelderrost vin, og Skåne er blandt foregangsmændene for at skabe nordiske kvalitetsvine. Hemmeligheden bag de gode vine er at vælge druesorter, der passer godt til det nordiske klima. På mange af vingårdene kan du aflægge dem et besøg, hvor du kan deltage i deres vinsmagninger og høre om hele processen i at fremstille de smagfulde vine. Tag på en herlig smagsrundrejse ved de lokale vinproducenter

i
Foto: Nick Parfitt
Vingården Klagshamn.
Foto: Nick Parfitt

Blomsterhaver og grønne parker

Skåne er et must for havemennesker og alle, der elsker at betragte naturen folde sig ud. Her finder I alt fra duftende rosenhaver, gamle klosterhaver med lægeurter til økologiske gårde. I de skånske byer er der gjort en stor indsats for at bevare grønne oaser, og på landet, er der ikke langt mellem frugtplantager, åbne slotsparker og frilandsmuseer. Besøg fx Mandelmanns have i det sydøstlige Skåne: en familiedrevet, økologisk gård, hvor både dyr, mennesker, insekter, planter, sol og vind udfylder en bæredygtig rolle i det samlede billede. Find roen med en kaffepause eller frokost i det fri.

i
Foto: Carolina Romare
Apotekarns trädgård i Simrishamn.
Foto: Carolina Romare

Det grønne skåne er en lise for sjælen

Naturen i Skåne er gavmild med små oaser, perfekt til at være i nuet og nyde stilheden. Så uendeligt mange vandremuligheder, fredfyldt idyl, storslåede udsigter, dybe kløfter og spændende kulturlandskaber venter på at blive opdaget. Fx i Söderåsens nationalpark, der er en af Nordeuropas største løvskove. Fra den ene lille stjernestund til den næste går det på hesteryg, cykel eller på egne ben. I kan også lade tilfældighederne råde for der er mange ruter at gå ad. Vil I overnatte undervejs, kan I benytte jer af den svenske allemandsret til at slå lejr hvor som helst i vildmarken.

i
Foto: Sven Persson
Udsigt over Söderåsen Nationalpark via vandreruten Skåneleden.
Foto: Sven Persson

Forkælelse i luksuriøse omgivelser

I behøver ikke rejse jorden rundt for at føle jer langt væk hjemmefra. På den anden side af Øresund kan I tjekke ind på de skønneste, fredfyldte steder og tjekke ud af hverdagens pligter for en stund. Forkæl jer selv med et ophold på et af de mange forskellige hoteller med hver sit luksuriøse særpræg: Slotsferie i velgørende omgivelser, spa-ophold med afslappende behandlinger, hoteller med stil og historie midt i den skånske natur – eller i de livlige byer med gode muligheder for at shoppe igennem.

i
Foto: Rusthållargården
Rusthållargården i Arild.
Foto: Rusthållargården

Wanås Konst

Oplev magien når kunst, natur og historie mødes på Wanås Konst i det nordøstlige Skåne. Her finder I en af verdens absolut vigtigste skulpturparker og et af Skånes mest attraktive besøgsmål, uanset om I er kunstinteresserede eller ej. Skulpturparken er en af verdens ypperste med over 70 samtidige værker af internationalt anerkendte kunstnere. Foruden skulpturparken har Wanås Konst indrettet en kunsthal i ombyggede staldbygninger ved Wanås Slot. Og det er også her, I kan nyde et lækkert måltid tilberedt af lokale økologiske råvarer på Wanås Restaurant.

i
Foto: Mattias Givell
Wanås Konst, "Primary Structure" par Jacob Dahlgren.
Vanås |
Foto: Mattias Givell