Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Pippi Langstrømpe på Hoppetossa
Foto: Örjan Karlsson / Region Småland

Rejsetips

Guide: Småland for børn

Småland trækker i små og store børn. En guide til oplevelser for familier med børn i Småland? Den bliver lang, hvis vi skal rundt om hele regionens mangfoldighed af oplevelser. Find inspiration her – og tag så blot afsted – for der venter så meget mere sjov, sus og spændende natur, end I kan forestille jer.

Kosta Safaripark

I foråret 2018 åbnede Kosta Safaripark i Småland. Her får man første parket til store og mægtige dyr såsom bøfler, kronhjorte, bjergfår og vildsvin, da de har deres daglige gøren og laden tæt på de besøgendes ruter. Fra bilen kan du opleve safariparken og se dyrene vandre frit rundt i deres naturlige miljø. Guidede ture med bus tilbydes dagligt, og guiderne ved nøjagtigt, hvor dyrene befinder sig på hvilke tidspunkter. Der er også helt tidlige morgensafariture, hvor du kan iagttage dyrenes morgenritualer til solopgang. Turen gennem parken er 6,5 km lang, og hele parken måler 200 hektar.

i
Foto: Kosta Safaripark
Muflon i Kosta Safaripark.
Foto: Kosta Safaripark

Borgruiner og polkagrise

Tag børnene med til den fortryllende by Gränna ved Vätternsøen og øen Visingsø. I Gränna går I blandt gamle, hyggelige huse på brostensbelagte gader, mens I får sukkertrangen stillet med en polkagris. Søg ud i naturen – I finder vilde oaser af dyre- og planteliv ved både Röttleåens Dalgang og ved Girabækken. Husk gummistøvler eller vandresko, hvis I da ikke foretrækker en vuggende oplevelse i en kano. Efter at have sonderet fastlandet går færgen til Visingsø, som kan opleves på cykel eller i en gammeldags hestevogn, hvorfra landskabet og borgruiner folder sig langsomt ud foran jer.

i
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Polkagris.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Fjeldet for hele familien

Isaberg giver jer mulighed for at opleve naturen på en sjov og anderledes måde. Det maleriske fjeldområde er spækket med oplevelser i børnehøjde og leg i alle afskygninger. Send børnene afsted på skattejagt eller lad dem prøve en svævebane, hvor de mildest talt flyver gennem trætoppene. Lad dem prøve kræfter med mountainbike, eller hvad med en segway, på kringlede og udfordrende baner. I kan også besøge elgparken. Er du nysgerrig efter at vide mere om Isaberg for børn – så se her.

A man wearing a helmet rides a mountain bike through a lush forest.
i
Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se
MTB i Isaberg.
Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Svæv gennem vildmarken

Den svenske vildmark bliver endnu vildere og meget mere farverig, når I oplever den lidt fra oven. Ziplining ved Little Rock Lake får smilet frem og adrenalinen til at bruse, og selv om hastigheden når op på 70 km/t, når I suser gennem trætoppene, er der intet at frygte. Nyd blot udsigten, der med grønne skove og rislende vandløb er en fryd for øjnene – og for sjælen. Svævebanen består af et sammenhængende system på 1,5 kilometer, som begynder ved et af Smålands højeste punkter. De uddannede guider vil sørge for, at alle er godt spændt fast, inden de sender jer ud på en uforglemmelig svævetur.

i
Foto: Alexander Hall
Børn på svævebane i Little Rock Lake i Småland.
Foto: Alexander Hall

Tæt på skarnsungen Emil

Alle børn er før eller siden stødt på skarnsknægten Emil fra Lønneberg, og i Filmbyn i Småland kommer I så tæt på Emil og de andre børn fra Astrid Lindgrens historier, at I nærmest kan høre lussingerne synge. På museet kan I lære om Katholt eller Bullerby, og rigtig sjovt bliver det, når børnene selv klæder sig ud som Emil eller Pippi og tolker Astrid Lindgrens finurlige figurer på ny. Efter besøget kan I køre rundt til forskellige locations, som hele familien husker fra børnetime.

Three children playing by an old fashioned desk at an exhibition at Filmbyn.
i
Foto: Filmbyn
Filmbyn i Småland.
Småland |
Foto: Filmbyn

Forlystelser i fuldt flor

1, 2, 3 – bang! lyder det, og børnene bliver med ét suget ind i en verden af Det Vilde Vest, når I besøger forlystelsesparken High Chaparral, en temapark om 1870’ernes Amerika. Her er grusomme skurke om hvert et gadehjørne, mørke saloner og festlige shows, hvor både børn og voksne bliver en del af legen. I Astrid Lindgrens Verden er der også skarn og lømler på spil. Her kan I imellem forestillingerne besøge Pippi i Villa Villekulla, gå på opdagelse i Mattisborgen eller se, hvordan Emil snitter sine træfigurer.

i
Foto: Patrik Svedberg / High Chaparral
High Chaparral.
Foto: Patrik Svedberg / High Chaparral

På eventyr i skærgården

På Västervik Resort Lysingsbadet vågner I op til bølgernes klukken og træernes susen. Vandhundene kan boltre sig i poolen, få et sug i maven på turen ned ad rutsjebanerne i vandlandet eller måske endda gå på opdagelse med dykkermaske under Østersøens overflade. Selve byen Västervik indbyder til afslapning eller leg på klipperne – og glem ikke at besøge den skønne ø, Hasselø, hvor den autentiske skærgårdsstemning hersker. Overalt på Västervik indfinder sig en eventyrlig stemning.

i
Foto: Västervik Resort Lysningsbadet
Familie ved Lysningsbadet.
Foto: Västervik Resort Lysningsbadet

Nye venner på Øland og Böda sand

Øland er rig på børnevenlige sandstrande, og historisk set må den have haft en betydelig rolle, da der er flere borgruiner at gå på opdagelse i. Besøg for eksempel Eketorps Borg eller bliv ridder for en dag på Borgholms slotsruin. Har I brug for en dag i lidt roligere tempo, kan I besøge det farverige sommerfuglemuseum. Lidt mere hvin og jubel, skrig og skrål er der, når vandkanonerne sprøjter læssevis af vand ud over vandparken på Böda Sand, som ligger på Øland og er Sveriges største campingplads.

i
Foto: Jonas Kullman
Böda Sand Strand Resort på Øland.
Foto: Jonas Kullman

Bliv slottets helt

Det er ikke svært at forestille sig, hvordan eventyrlige prinsesser har danset eller mægtige konger har kæmpet og levet på Kalmars prægtige slot. Når solen står højest over Sverige, åbner Kalmar Slot portene for alle børn, der drømmer om at gå på opdagelse i historien. Her venter den gruopvækkende oplevelse med spøgelsesdamen i fangehullet, og hofnarren farer rundt i de mørke gange og beder måske om hjælp til at finde en skat. Uden for portene lurer fjenden, og her må de større børn hoppe i væbnerdragten og beskytte slottet.

i
Foto: Marcus Funke
Børn i kostumer på Kalmar Slot.
Foto: Marcus Funke

A World of Dinosaurs

Har børnene helt styr på Stegosaurus, T-Rex og Parasaurolophus, så må I ikke gå glip af dinosaurusmuseet i Kalmar. Hvis navnene ovenfor ikke siger jer noget, så kom og se dem alle i A World of Dinosaurs. De imponerende forhistoriske dyr træder næsten lyslevende frem i udstillinger, der rummer alt fra de små dinosaurer på en meter til den enorme 40 meter høje og 15 meter lange Mamenchisaurus. Forestil jer hvilket fascinerende dyreliv, der har været på Jorden for 65 millioner år siden - og husk at forevige øjeblikket til dit fotoalbum, når dit barn klækker ud af et dinosaurus-æg.

i
Foto: Albin Rylander
A World of Dinosaurs.
Foto: Albin Rylander

Klap en elg

Rundt omkring i Småland findes 12 elgparker, hvor I møder dette prægtige dyr. I Smålandet Elgsafari i Markaryd kan I hoppe på et safaritog gennem skoven. Foretrækker I at tage turen i eget tempo og stoppe for at se en elg drikke af en lille sø, så kan I også køre i egen bil. På safaritur i Virum elgpark ved Vimmerby er der foruden elge og hjorte også dådyr. Tænker du Bambi, så er den god nok: I juni får hinderne dåkalve med de karakteristiske, fine prikker på ryggen. I Skullaryds elgpark mellem Vimmerby og Jönköping kommer I med på traktorsafari ud til parkens vilde dyr. Følg elg-sporet her.

i
Foto: Destination Småland
Oplev elge i Småland.
Foto: Destination Småland

Sagomuseet - det er ganske vist

Stedet, hvor børn får spidse ører og store øjne: Sagomuseet i Ljungby ligger blandt utallige sagnomspundne steder. Det syder af aktivitet og fortællelyst om nisser, trolde, jætter, prinsesser for blot at nævne nogle af de eventyrlige væsner, der berettes om. Send børnene ud på en eventyrskattejagt rundt om museet eller gå alene rundt blandt spøgelser og genfærd – måske foretrækker du at have en guide med? Fortid og nutid knyttes sammen på fineste vis, når I selv går ud og finder de sagnomspundne steder, der fortælles.

i
Foto: Destination Småland
Sagomuseet er en eventyrlig oplevelse for hele familien.
Foto: Destination Småland