Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

MTB i Delsjön i Vestsverige
Foto: Frida Winter / Göteborg & Co

Overblik

Guide til cykelferie i Sverige

Der er ingen tvivl om, at Sverige har uendeligt meget at byde på for besøgende turister i alle henseender. Men måske især som cykelferie-destination skiller Sverige sig ud og byder på uanede muligheder og oplevelser helt i særklasse.

Cykelferie og pedalkraft i Sverige

Sverige har speciale i naturskønne cykelruter ikke langt fra Danmark. Hvad enten man ønsker en cykelferie langs kysten, hvor man kan overnatte på hyggelige bed and breakfast steder eller hoteller langs ruten eller om man vil længere ud i naturen og overnatte under åben himmel eller måske udfordre sig selv i et udfordrende MTB terræn, så har Sverige meget at byde på.

Der findes mange ruter og cykeloplevelser i Sverige og en af dem er i det grønne Värmland på den 210 kilometer lange, gamle – og bestemt slingrende - Klarälvsbane, eller følg stierne langs Göta Kanal; ganske enkelt perfekt til en hyggelig cykelferie. I kan også opleve turen langs vestkysten. Eller hvad siger I til en cykelferie oppe i fascinerende og anderledes Lapland?

Cykling i smukke omgivelser

Sydostleden ved pedalkraft og med æstetik

På Sydostleden, som åbnede i 2016, er mere end 80 % af ruten asfalteret og så godt som bilfri. Sydostleden snor sig fra Växjö i Småland til Simrishamn. Ruten går fra Växjö mod søen Åsnen, som står for at blive udpeget til Sveriges næste nationalpark. Herefter cykler I ad små landeveje i Småland og igennem dybe skove og forbi de traditionelle, røde gårde. Vil I fiske i en af de bedste fiskesøer i Sverige, kan snøren kastes ud i Mörrum Kronolaxfiske.

Kattegattleden

I 2015 åbnede Kattegattleden, en 370 kilometer lang cykelrute mellem Helsingborg og Göteborg med størsteparten af ruten asfalteret. Første parket til et fantastisk kystlandskab med saltvand i næsen og storslåede udsigtspunkter. I et godt tråd passerer I igennem maleriske, små, gamle fiskerlandsbyer, og I runder også flere historiske steder. Kattegattleden var Sveriges første nationale cykelrute.

Hven til cykling - og whisky

Hven, som ligger i Øresund midt mellem Skåne og Danmark, indbyder til idyllisk cykelferie. Her kan du nyde en skøn udsigt over Skåne på den ene side og Danmark på den anden – og på en klar dag kan man se Øresundsbroen i syd.

For mange er cykling på Hven en optimal feriekombination. Udover at øen giver god motion er det nemt at stoppe op og nyde udsigten og øens frodige grønne landskab. Eller måske tage en badetur ved én af de mange fine strande. Hven har også et blomstrende kunsthåndværkermiljø, der er værd at udforske - og naturligvis må du også besøge de mange caféer og restauranter, der er på øen. Til voksne: Man bør næsten også aflægge Spirit of Hven, som er et fantastisk whiskydestilleri, et besøg. Der er rundvisning på både destilleri og lager!

Find information om cykeludlejning og seværdigheder.

Mtb i høj kurs

Hallandsåsen med sved på panden

Hallandsåsen er et godt sted at give den gas i pedalerne – uanset årstid. Der er ingen biltrafik, og man cykler igennem store bøgeskove med bakker og højt til himlen. Hallandsåsen har oceaner af mountainbike-spor, både til dig, som er en garvet mountainbiker og til dig, som er en mere moderat cykelrytter på jagt efter sjove udfordringer. Undervejs passerer man – hvis man vælger en hård rute - bl.a. det gamle Dagshög, som er Skånes største gravhøj.

Sydsveriges bedste mountainbike-arena

Isaberg er om sommeren et sandt eldorado for mountainbike-fans med 12 gode afmærkede ruter i varierende højdemeter. Her er med andre ord cykelruter til alle. I, der søger fart og spænding, kan få det, fx ved at tage et cykelkapløb ned ad bjerget. Og skal man have det ekstra hårdt, kan man forcere et par bjergpas med høj puls. Men der er også mere moderate ruter, så alle kan være med. En helt ny teknikbane, hvor hop og andre tricks kan øves, er netop åbnet (XC-bane).

Cykling på Idre Fjäll

Hvem skulle have troet det? Men på det populære skisportssted, Idrefjäll, er der gode cykelruter, der passer til alle! Der er grønne, flade stier, som er lette at angribe fra sadlen, og så er der de sværere trail-stier, hvor man skal træde godt i pedalerne og cykle op og ned, nærmest som i en rutsjebane. Og igennem smukke skove omkring Idrefjäll. Der er også cykeludlejning, og ruterne er skiltet med farvekoder, så I nemt kan styre efter jeres niveau.

Säfsen med cykling for hele familien

I dette smukke område er der også gode MTB-muligheder med mange cykelruter af varierende sværhedsgrad. Alle kan finde sin favoritrute. Nyt er, at der er en teknikbane til MTB-entusiaster, hvor man kan øve sin balance, stabilitet, sit fokus etc. Her kan du, som er en erfaren cykelrytter udfordre dig selv til den næste sværhedsgrad, mens små poder kan øve den vigtige balance. Der er også instruktører til at hjælpe. Säfsen har ydermere en sjov BMX-bane.

Downhill MTB i Lofsdalen

Lofsdalen har de mange forskellige, sjove sommeraktiviteter. Her kan man blandt andet give sig i kast med downhill MTB, der med sin høje fart og spænding får adrenalinet til at pumpe. Der er 16 km i alt fordelt på 8 forskellige ruter med niveauer fra grøn til sort, der gør, at alle kan være med både nybegynderne og de mere garvede, og det er derfor en oplagt aktivitet for hele familien. Det åbner den 26. juni og kører frem til den 9. september, og der er selvfølgelig mulighed for at leje alt det udstyr, man har brug for. 


Cykelløb: de hårde og de mindre hårde

Vätternrundan

Vätternrundan er det største motionscykelløb i verden. Arrangementet finder sted rundt om den lange sø, Vättern i Midtsverige. Og har du mod på en lidt hårdere “hardcore” cykelferie, så er Vätternrundan en ret sej udfordring – og ganske smuk på samme tid. Den ultimative ”Vätternrundan” er på hele 300 kilometer. Sammen med 23.000 andre cykel-entusiaster kommer du til at opleve en ægte cykel-event, og efter de 300 kilometer har du god grund til at være stolt af din bedrift. I 2015 fejredes 50-års jubilæum for løbet. Men der er også kortere varianter:

”Tjejvättern” (dame-udgaven) tilbyder en cykeloplevelse på 100 kilometer. Her deltager både motionister og elite-cykelryttere – og altid med herlig stemning.

”Halv-Vättern” er også et godt alternativ til de hardcore 300 kilometer. De 150 kilometer vil absolut byde på udfordringer for alle. Se mere information om løbene her.

Cykelvasan

CykelVasan er et mountainbike-løb fra Sälen til Mora, som faktisk følger helt den samme rute som det verdensberømte langrendsløb, Vasaloppet. Altså bortset fra, at det er på mountainbike. Så tag cyklen med jer – og fyld depoterne med udholdenhed.

Overnatning på cykelturen

Mange siger at Sverige er blandt verdens bedste cykellande, bl.a. på grund af det store udbud af STF vandrerhjem. Men også camping-mulighederne er mange. Der er masser af campingpladser, hvor I både kan slå jeres eget telt op eller leje campinghytter. Og glem ikke Allemandsretten, når I skal på cykelferie i Sverige. Og husk så endelig, at det i Sverige er lov, at alle børn under 15 år skal køre med cykelhjelm. Og det tages alvorligt!

Vis mere