Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Kajak til søs, Stockholm skærgård
Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Aktiviteter

Guide til kajak og kanotur i Sverige

Fra syd til nord – og fra vest til øst! Lige meget hvor du tager på kano- eller kajaktur i Sverige, venter der fine oplevelser på vandet. Der er noget smukt og beroligende over at befinde sig i det våde element, og både kajak og kano gør, at man får følelsen af at bevæge båden og sig selv. Og så kan man slå lejr på ukendte lejrpladser undervejs, midt i naturen!


Kajak- og kanoferie i Skåne

Sverige er et langstrakt land med masser af vand. Faktisk behøver man ikke tage længere væk end til Skåne for at finde eventyrlige kanoruter. Rönne å løber fx mellem Västra Ringsjön (syd for Höör midt i Skåne) og Ängelholm ved Kattegat. Det er en afvekslende rute med både stille etaper, fosser og sjove løft (løft af kanoen/kajakken). Man sejler igennem et afvekslende landskab med ådale, skov og åbent land. Turen er let til middelsvær men absolut overkommelig for familier med større børn. Læs mere om mulighederne for kajak og kano i Skåne.

Ivösjön med padle- og fiskemuligheder

Ivösjön er Skånes største, dybeste og mange vil også sige; smukkeste sø. Der er gode muligheder for at fiske i Ivösjön, og måske man kan fange sin egen aftensmad undervejs! Søen måler 54 kvadratkilometer og er 50 meter på sit dybeste sted. Med sin størrelse har den også adskillige øer, holme og vige og er derfor velegnet til såvel en endagstur i kano eller kajak som en tur over et par dage. Rundt om søen ses skovklædte bakker og højdedrag med Snäckestad nord for søen som det højeste punkt (159 meter over havet).

Halland med kano, surfing og action

Halland som ligger mellem Skåne og Göteborg med en lang kyststrækning er en perle, når det kommer sig til feriemuligheder med - og i - vand. De smukke store elve, der løber ud i Kattegat fra Halland, giver mulighed for herlige kano- og kajakture af kortere og længere varighed, men området byder også på optimale surfing-forhold, kite-surfing og paddle-surf (SUP), sidstnævnte som det nyeste i genren. Halland har altid excelleret i gode aktivitetsmuligheder i det våde element. Læs mere om kanoture og surfing-oplevelser på Halland.

Åsnen perfekt til kano og kajak

Småland ligger Åsnen. Søen har Sverige største sø-skærgård med mere end 1.000 små øer. Åsnen er et oplagt sted at opleve fra kano eller kajak og hele familien kan være med. Søen har et rigt dyre- og planteliv, så hvis man spidser ører og har øjne på stilke, kan man se gedder, sandarter og ål ved siden af båden, og masser af fugle på vandoverfladen og himlen. Der er hyggelige campingpladser, Bed & Breakfast’s, hytter og pensionater til overnatning. Et godt eksempel er Getnö Gård, som også tilbyder fiskekole for børn og nybegyndere.

Se en hovedstad fra kajakkanten

Stockholm er etableret på 14 øer, og skærgården øst for hovedstaden er en af verdens smukkeste. Af samme grund kalder flere byen for det nordiske Venedig. Der er masser af muligheder for både kano og kajak i den stockholmske skærgård og et hav af fine små øer, hvor man kan lægge til, gå på udforskning i naturen og spise hyggelig frokost. Ikke mindst friskfanget fisk eller nyrøget laks smager godt her. Det er også sjovt at have den smukke hovedstad som alternativ, når pulsen skal lidt op. Læs mere her.

Økoturisme i kajakken

På den svenske østkyst er der fabelagtige skærgårdsoplevelser i kajak. Oplev skærgården omkring Västervik og lidt nord herfra ligger Sankt Anna skærgården. Hvis I er på særligt udkig efter økoturisme, fx certificeret af Nature’s Best, kan I finde aktiviteter og udbydere overalt her. I sommersæsonen er Sverige et eldorado for entusiaster, der elsker kano- og kajakture. Det er bare at komme afsted. Alt kan fejres på en kanotur; en 50-års fødselsdag, konfirmation eller selve livet. Kombinér fx kanoturen med overnatning på de svenske campingpladser.


Havkajak ved yndige, små fiskerlejer i Vestsverige

Den vestsvenske skærgård strækker sig hele vejen fra syd for Gøteborg og op til den norske grænse. Her langs Bohusläns kyst ligger de pittoreske fiskerlejer som perler på en snor sammen med hyggelige øer, smukke holme og skær ud for kysten. Det er et sandt paradis for især havkajak-elskere. Bohuslän er ydermere verdensberømt for de velsmagende friske skaldyr, og det må man unde sig i stor stil her. Der er tale om Kosterhavets marine nationalpark, et 450 km2 stort maritimt område, hvor livet under havoverfladen er fredet. Her kan I udforske, opdage og blive et med naturen. Læs mere om kajak-ture i Vestsverige.

Fjällbacka: i krimiforfatterens fodspor

En anden mulighed findes længere mod syd i skærgården ud for Fjällbacka. De mange små øer gør det stort set umuligt for almindelige skibe og både at sejle her, så kommer I i kajak, har I det hele for jer selv. Og ganske heldigt giver de mange øer læ, så det er en ren fornøjelse at padle her. Gå i land på en af de ubeboede øer og slå lejr for natten eller lav et stop på et stille sted og ta’ en dukkert. Det er også her, krimiforfatteren Camilla Läckbergs romaner finder sted, så man kan gå i krimiernes fodspor! Tjek evt. med de lokale havkajak- og guidespecialister Nautopp i Lysekil.

Dalsland: 240 kilometers armkræfter

Mens I er i Vestsverige, så prøv at tage en kanotur ind i landet fra Bohuslän til Dalsland. Her venter der jer den helt store oplevelse på Dalsland Kanalen, det 240 kilometer lange sejlbare system af søer og kanoruter i hjertet af det smukke område. Her er kanoen selvfølgelig det bedste transportmiddel, I kan finde. Et årligt kano-maraton, der både er en konkurrence og en folkefest, forpligter; I kan læse mere om ”Dalsland-Marathon”. Hvis I bare vil nyde søer og vandløb i Dalsland i et mere civiliseret tempo, kan I finde inspiration her.
 

Värmland er de 1000 søers land

I den vestlige del af Midtsverige lokker Värmland med udstrakte skove, intet mindre end 10.000 søer og masser af udfordringer til kano- og kajakelskere. Klarälven, Sveriges længste, skærer sig hele vejen ned gennem Värmland, før den flyder ud i Vänern, en af Europas største søer. I det kæmpestore og skovklædte Glaskogen naturreservat i områdets nordlige del kan I vælge at padle rundt mellem 80 nærmest uberørte søer og vandløb. Klarälven, Röjdån, Rottnan og Svartelven rummer også enestående muligheder for kano- og kajakoplevelser. Hos Arvika Kanot & Turistcenter kan I leje al slags udstyr og få gode råd. Prøv også outdoor-eksperterne hos Vildmark i Värmland i byen Torsby.

Midnatssol, vildmark og arktisk natur

Oplevelser i kano eller kajak fås ikke vildere – og længere ude i naturen – noget andet sted i Europa end i Lapland i Nordsverige. Og med midnatssolen lysende på himlen er der lyst døgnet rundt hele sommeren nord for polarcirklen – og dermed langt mere tid til at udforske mulighederne på søer og elve. I Lapland kan kano- og kajak-entusiaster opleve Sveriges ægte vildmark med elve, der skærer sig gennem snævre raviner og over udstrakte arktiske sletter og moser. Kalix og Torne-elvene er de helt store hits. Se mere på Swedishlapland.com.