Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Glaskunst i Kosta Boda i Småland
Foto: Jan Simonsson/imagebank.sweden.se

Rejsetips

Guide til kulturelle oplevelser i Småland

Guide til kulturelle oplevelser

Glaskunst i verdensklasse

Tid, koncentration og et godt håndelag er essentielle dyder i det sydøstlige hjørne af Småland. Under det poetiske navn Glasriget er dette område kendt for sine glasværker, faktisk har man her fremstillet glaskunst og glasbrugskunst siden 1742. Gå på opdagelse i det farverige glasunivers – på et af de 12 aktive glaspusterier, på glasmuseer, outlets eller nogle af de mange loppemarkeder, der jævnligt dukker op. I Glasriget finder du også spændende spisesteder – og overnatningsmuligheder. Fx Kosta Boda Art Hotel, hvor selv baren er lavet af glas.

i
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Glaskunst i Målerås i Småland.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Særegent landskab på Øland

Den store kalkstensslette på Øland, Stora Alvaret, har så forunderligt et naturlandskab, at området er blevet optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv. På det sydlige Øland breder sig en 37 km lang og 15 km bred slette, hvor der blot er et tyndt lag jord oven på stengrunden. Og man kan levende forestille sig, hvor svært det har været at få noget til at gro. Små planter og blomster trives dog i det barske miljø, heriblandt 32 sjældne orkidéer. Foruden den særegne natur, byder dette område også på flere end 200 små landsbyer. 

i
Foto: Miriam Eriksson
Vindmølle på Øland.
Foto: Miriam Eriksson

Kunst og kultur

Regionale kunsthaller med international format: Tre kunsthaller skiller sig særligt ud det smålandske: Vandalorum i Värnamo, Vida ved Borgholm på Øland og Kalmar Kunstmuseum.  Hver med en lokal forankring og et særligt blik ud mod verden.  Foruden de skiftende udstillinger af kunst, arrangeres der forskellige events, og i de respektive designshops er der altid et udvalg af produkter, der relaterer sig til aktuelle udstillinger – fx smykker, mode, glas eller brugskunst. Glæd dig til en oplevelse, hvor kunst og design også går hånd i hånd med arkitektur i disse smålandske kunsthaller. 

i
Foto: AB Glasriket
Glaspusteri i Småland
Foto: AB Glasriket

Slots- eller herregårdsophold

Grever, baroner og kongelige har som alle andre fundet sig overordentligt godt til rette i Småland. Og heldigvis for os i dag, der nu har mulighed for at besøge slotte og herregårde i pragtfulde omgivelser. I udkanten af Växjö ligger Teleborg Slot. Her kan du nyde et fredeligt slotsleben - og alligevel være tæt på byen. Ønsker du mere komfort og luksus end historisk vingesus, så er Hooks Herregård et virkelig godt bud på en rekreativ ferie. Selvom Hooks Herregård har rødder tilbage i 1300-tallet er det nemlig mere som et spa- og golfhotel, den har vundet anerkendelse for i dag. 

i
Foto: Cathrine Rydström / Region Småland
Teleborg Slot i Småland.
Foto: Cathrine Rydström / Region Småland

Carl von Linnés fødested

Linnés Råshult er en oase i ordets egentlige forstand. Den verdensberømte videnskabsmand, Carl von Linné, blev født i 1707 i Råshult ved Älmhult. Råshult inviterer på en fantastisk tidsrejse tilbage til 1700-tallets landskaber og haver. Haven, som nærmere er en park, er et fredeligt sted med frugttræer og udsigt over den store urtegård. I caféen kan du nyde de økologiske forfriskninger eller en vegetarisk buffet med råvarer plukket i haven.

i
Foto: Cathrine Rydström
Cafe Linnes Råshult.
Foto: Cathrine Rydström

Gunillaberg

Den 350 år gamle hovedbygning på herregården Gunillaberg giver et praj om, hvad der venter her af poetisk charme. Den internationalt anerkendte kunstner Tage Andersen har skabt en helhedsoplevelse af kunst, kultur, natur - og magi.  Med fantastisk havekunst og installationer som udgangspunkt er Gunillaberg blevet et kulturcentrum for området omkring Jönköping. Udstillinger finder du både i den renoverede hovedgård og i det 400 kvm store orangeri, hvor der i øvrigt også er koncerter og ballet sommeren igennem.

i
Foto: Patrik Svedberg
Gunillaberg.
Foto: Patrik Svedberg

Loppemarkeder

Ser du et skilt med ’Loppis’ i vejkanten, er det bare om at følge det. For det kan meget vel føre dig til skjulte skatte, som du lige mangler hjemme hos dig selv. Der er generelt en stor kærlighed til gamle ting i Småland – og til at bevare og genbruge. På loppemarkederne kan man finde alt fra broderede tekstiler, glas, kunst, porcelæn og møbler i forskellige stile. Ofte er loppemarkederne her i Småland store, velorganiserede markeder eller butikker, men de kan også være hos en smålandsk familie.

Shoppers are perusing clothes at an outdoors flea market.
i
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se
Loppemarked i Gøteborg.
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Passioneret kogekunst

Snyd ikke dig selv for en gastronomisk oplevelse af Småland hvor årstidens lokale råvarer altid er i fokus. På Øland lyser michelinstjernen over Hotel Borgholm og i vinkælderen findes nye og spændende kvalitetsvine. Restaurant Sjön i Jönköping er belønnet med to Bocuse d’Or-medaljer og EM-guld. Teamet sætter en ære i at holde en afslappet stemning på stedet. Gastrohotellet PM & Vänner i Växjö er i topklasse og holder den gastronomiske fane højt med en moderne fortolkning af det smålandske køkken samt en svensk sommeliermester.

i
Foto: Åke E:son Lindman / PM & Vänner
Morgenmad på PM & Vänner
Foto: Åke E:son Lindman / PM & Vänner

Korrö håndværksby

På den lille ø, Korrö midt i Ronnebyåen har driftige håndværkere i hundreder af år udnyttet åens brusende vand til at holde blandt andet møllen, savværket og garveriet i gang. I dag har al produktion forladt Korrö, men de små karakteristiske røde huse står endnu. Gå på opdagelse i den idylliske håndværksby - kig ind i de gamle bygninger, spis i restauranten, tag på vandring i naturreservatet og snup en overnatning på hotellet. Korrö er et perfekt udgangspunkt for kanoture og madvandringer, hvor du kan nyde naturen med benene, øjnene og munden.

Next to a lake with lush forest around, there's a traditional red cottage and a small red guest house.
i
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
Traditionelt rødt hus på Korrö.
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

IKEA-museet

Hvad var det, der inspirerede grundlæggeren Ingvar Kamprad til at sælge kvalitetsmøbler til små penge? Du får hele den imponerende historie om IKEAs 70-årige historie lige præcis der, hvor det hele begyndte med det første IKEA varehus i Älmhult. Det ombyggede varehus åbnede som museum i sommeren 2016 og huser tre udstillinger fordelt på fire etager og 7.000 kvm. Og der er masser af nostalgiske gensyn og mulighed for at se og røre ved møblerne. Lige over for museet ligger IKEA Hotel med 254 værelser – lækkert indrettet, naturligvis.

Visitors at the IKEA museum viewing an exhibition with an upside down room in the cieling.
i
Foto: © Inter IKEA Systems B.V. 2017
Udstilling på IKEA Museum i Småland.
Foto: © Inter IKEA Systems B.V. 2017