Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Sofiero Slot i Helsingborg, Skåne
Foto: Sofiero Slott

Rutevejledning

Helsingborg - 2 dage

På denne del af turen kommer du til at besøge byerne Helsingborg og Landskrona.

Efter naturoplevelser i midten af Skåne går turen videre til Helsingborg, der møder en med hygge, lækre madoplevelser og fine grønne områder.

Helsingborg

Helsingborg har en over 900 år lang historie bag sig, og som nabo til Helsingør lige på den anden side af Øresund har den spillet en vigtig historisk rolle, ikke mindst i forhold til opkrævning af Øresundstolden i gamle dage.

Læg ud med at køre til den nordlige del af byen og besøg Sofiero Slot og Slotshave. Tilbage i tiden var slottet en kongelig sommerresidens, men i dag er slottet og parken åben for alle. Her finder du som diametral modsætning til Söderåsens vilde natur en meget smukt anlagt park med udsigt til Øresund, hvor de flere tusinde blomster farvestrålende tager imod dig. I disse skønne rammer afholdes der flere koncerter om sommeren. Tilknyttet slottet har de en meget lækker restaurant, hvor du kan få mad tilberedt af nogle af de bedste kokke. Du kan også vælge blot at tage forbi deres café, hvor du kan få et stykke kage eller en mindre ret til frokost - alt sammen i smukke omgivelser.

Mæt af blomster følger du kystvejen sydpå med kig ud til Øresund og Danmark på din højre side. Du kan også vælge at spadsere en tur ad Landborgspromenaden, som strækker sig fra Sofiero og hele vejen til Råå syd for Helsingborg og åbenbarer mange naturskønne og kulturelle oplevelser undervejs.

Hvad enten du kører eller spadserer, bringer det dig frem til centrum af Helsingborg. I den nordlige del af havnen bør du kigge ind i den arkitektonisk spændende bygning, der huser Dunkers Kulturhus. Her er altid et væld af udstillinger og kreative udfoldelser, som nok skal fange din interesse.

Fra kulturen i havnen spadserer du via Stortorget frem og op ad trapperne til Slothaven og ikke mindst det 34 meter høje vagttårn Kärnan. Med sin placering højt på en bakke med udsigt til hele Øresund spillede tårnet en vigtig rolle i gamle dage ved at sørge for, at ingen skibe sejlede gennem sundet uden at betale Øresundstolden.

Fortsæt gennem Slotshaven og videre til Fredriksdal Museer og haver. I den store park finder du flere museer, natur- og kulturoplevelser, som viser fortid og traditioner fra Skåne. Her er noget for hele familien med frilandsmuseum med bl.a. gamle bykvarterer, botanisk have og dyrehold, hvor I kan komme tæt på dyrene.

Som prikken over i’et kan du besøge Lakritsfabrikken Ramlösa, der ligger et stenkast væk. Her kan du se, mærke og ikke mindst smage alle mulige former for lakrids. Til at skylle lakridsen ned vil det være oplagt med et besøg i Ramlösa Brunnspark, hvor du kan smage Ramlösa Kildevand fra den oprindelige kilde. Du kan også skylle lakridsen ned med øl – Helsingborg har nemlig sit eget bryggeri med en gammel, spændende historie. Her kan du komme på rundvisning og få bryggeriets historie, ligesom du kan se, hvordan de brygger øllen fra start til slut – og selvfølgelig smage de gyldne dråber!

På dit besøg i Helsingborg har du mulighed for at få mange gode madoplevelser. Du kan besøge den hyggelige restaurant Drottninggatan 35, der laver mad fra hele verden efter sæsonens råvarer. Hvis du ønsker et mere gastronomisk måltid kan du spise middag på Gastro, som er en finere restaurant i Helsingborg. Der er altså rig mulighed for at forkæle dine smagsløg på din tur til Helsingborg.

På vej mod Landskrona kan du overnatte i royale omgivelser. Her ligger Örenäs Slot utroligt smukt i naturskønne omgivelser. Her får du lækker mad i hotellets restaurant, hvor der er kræset for hver en detalje. 

Landskrona

Kør ind til centrum af Landskrona og parker på Kasernplan. Herfra er der ikke langt at gå til Landskrona Slot, som blev bygget af den danske konge, Christian III, i midten af 1500-tallet. Slottet, der ligger på et citadel, er et formidabelt fæstningsværk med voldgrave og solide forsvarsmure. Kryds træbroen og gå en tur rundt på fæstningen og ind i borggården, hvor du virkelig fornemmer slottets bastante bygning.

Retur af træbroen skal du lige indsuge synet af Landskronas meget elegante gamle vandtårn, inden du bevæger dig videre til Landskronas Konsthall, som foruden sin smukke bygning har skiftende kunstudstillinger af høj kvalitet.

Vil du vide mere om Landskronas historie, kan du tilbage på Kasernplan besøge Landskrona Museum, og under alle omstændigheder bør du lige dvæle over skulpturen Non Violence af Carl Frederik Reuterswärd uden for museet, som sætter byens militærhistoriske betydning i relief.

Hvis du ønsker at bruge længere tid i Landskrona og gerne vil overnatte her, kan du vælge det ældre, smukke Hotel Öresund, der ligger centralt i byen. De sælger også forskellige pakker, hvor du kan komme ud på tur, fx på fisketur eller på cykeltur til øen Hven, der ligger lige ved siden af.