Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Middag på Saxå bruk i Filipstad, Värmland
Foto: Saxå Bruk

Rejsetips

Her spiser og drikker du godt i Värmland

Värmland i den vestlige del af Midtsverige er med rette berømt for områdets enestående natur. Her kan du vandre i høje fjelde og store skove, sejle i kajak i Klarälven eller fiske i regionens 10.000 søer. Men Värmland har også noget at byde på, når depoterne skal fyldes op efter en lang dag i naturens selskab.

Värmland er fuld af idyllisk beliggende herregårdsrestauranter, kafferisterier og caféer med charme, særpræg og sublime udsigter. Snyd ikke dig selv for at prøve Värmlands-specialiteten ’motti med fläsk’, som er en grød på ristet havremel serveret med stegt flæsk og tyttebærsyltetøj. En ægte husmandsret.  

Alle danskere kender også knækbrødet fra Wasa, og det produceres stadig i Värmland på fabrikken i Filipstad, hvor du kan besøge noget så særligt som et knækbrødsmuseum!

Kommer du til Värmland i september, kan du også dykke ned i madkulturen under den årlige madfestival Smaka på Värmland i Kristinehamn, hvor du finder talrige eksempler på områdets råvarer og madhåndværkere.

Læs med herunder, hvor vi giver dig de bedste tips til mad og drikke i Värmland. 

Saxå Bruk

Saxå Herrgård ligger smukt ved søen Saxen mellem Filipstad og Grythyttan. Her kan du træde et skridt tilbage til fortiden gennem en af de måltidsforestillinger, som indehaver Carl Jan Granqvist afholder. En kulinarisk tidsrejse gennem den charmerende herregård, hvor du forkæles med en udsøgt menu og kaffe serveret på porcelæn fra 1800-tallet i de barokke stuer, inden du kan gå til ro i de historisk indrettede gæsteværelser. En gennemført oplevelse! Er du blevet nysgerrig, kan du også nøjes med at komme forbi til kaffe, frokost eller en god middag i restauranten Gårdskapellet. Kombinér evt. et besøg med en tur på den nærliggende golfbane.

i
Foto: Saxå Bruk
Middag på Saxå bruk i Filipstad, Värmland
Foto: Saxå Bruk

Mårbackas café

Forfatter, nobelpristager og politiker Selma Lagerlöfs Mårbacka i Sunne er et fascinerende vindue til fortiden. Selma Lagerlöf brugte sin gamle familiegård som sommerresidens, og i sit testamente skrev hun, at den skulle bevares som mindegård for eftertiden. Når du har været på omvisning i den historiske residens, kan du tage en pause i caféen, hvor kagerne er baseret på husets opskrifter, og hvor æblemosten naturligvis er presset på gårdens egne æbler. 

i
Foto: Mårbacka Café
Mårbacka café i Värmland.
Foto: Mårbacka Café

Löfbergs Rosteri og Kaffebar

Kaffe skal der til, og i Karlstads inderhavn finder du Löfbergs risteri og kaffebar. Löfbergs er et familieforetagende, som siden 1906 er vokset til ét af Nordens største kafferisterier. I caféen, som ligger i bunden af Löfberg-bygningen i Inderhavnen, serverer de dygtige baristaer friskristet kaffe til morgenmad, kager eller frokosten baseret på lokale råvarer. Du kan også komme på en lærerig rejse i kaffens verden gennem en kaffesmagning, hvor du smager på helt friskristet kaffe og lærer at afkode kaffens omfattende smagsunivers. 

i
Foto: Löfbergs café
Nyd en lækker cappuccino på Löfbergs café i Karlstad, Värmland
Foto: Löfbergs café

Thorills

Dybt inde i skovens idylliske omgivelser ligger en ’pytteliten’ restaurant i en rødmalet trægård med kun 25 pladser. Det er Thorills, som ligger mellem landsbyerne Töcksfors og Årjäng og byder på et førsteklasses køkken baseret på lokale råvarer i sæson. Alt er lavet fra bunden, og der lægges stor vægt på råvarer, som er produceret med omtanke for miljøet. Du finder derfor også altid vegetariske muligheder på menuen. Så absolut køreturen værd. 

Mormors Glasscafé

Sommertid er istid, og det er der altid i Lysvik, hvor Mormors Glasscafé byder sig til i skønne omgivelser med udsigt over Fryken-søen. Mormor Eva driver caféen sammen med sin datter og barnebarn, og deres omfattende ismenu indeholder utallige lækre isdesserter, som utvivlsomt vil få mundvandet til at løbe. Iskreationerne får en ekstra dimension, når de nydes i den grønne gårdhave med en kop kaffe i hånden og udsigt over vandet.

Niklasdams Trädgård

Er du vild med farverige blomster og kager, bør du overveje at besøge Niklasdams Trädgård ved Kristinehamn. Her dyrkes masser af sommerblomster, og i ét af væksthusene har ejerne indrettet et levende pelargoniemuseum med 400 forskellige pelargoniesorter. I den tilhørende café kan du endda få yderligere smag for pelargonierne ved at prøve den økologiske pelargoniekage, som er blevet et populært valg på caféen, hvor såvel kaffen som hjemmebaget er økologisk. Du kan sidde indenfor eller udenfor i gårdhaven blandt blomster og vækster til alle sider. Et hyggeligt udflugtsmål.   

Sockerslottet

Hvis du er en sukkergris, må du ikke snyde dig selv for en tur på Sockerslottet ved Kristinehamn, som ligger i en tidligere kirkebygning fra 1892. Sukkerslottet er et passende navn til konditor-entusiasten Gunilla Walls butik og café, som er et sandt eventyr for dig, der har hang til konditorkager og håndlavede chokolader af højeste kvalitet. Spis dagens kager i caféen, eller køb lækkerierne med til senere nydelse. I sommerperioden er der også mulighed for at besøge Sockerslottets aflægger på herregården Gustafsvik. Kan du slet ikke få nok, er det endda muligt at overnatte på ét af Sockerslottets lækre dobbeltværelser.

Olssons Brygga

Havnen i Arvika er Sveriges inderste, og her kan du gøre holdt ved underholdningskomplekset Olssons Brygga, som frister med en herlig udsigt over vandet fra den udendørs terrasse. I restauranten bydes der både på lettere caféretter, bøffer fra grillen og friskfanget fisk til den store middag på kajen. Der er også en bar, bowlinghal, natklub og to livescener, herunder en stor udendørs scene, hvor der sommeren igennem afholdes livekoncerter.