Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

A man and a woman hiking up one of the slopes of the High Coast in Sweden, with the forest-rich landscape and the Baltic Sea in the background.
Vandring i Höga Kusten i Ångermanland
Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

Destination

Höga Kusten

Langs Höga Kusten ud mod den botniske bugt rejser de stejle granitklinter og stenede øer sig direkte op af havet. Og rejser sig er det helt rigtige ord. Kysten er den højeste landhævning i verden.


På UNESCOs liste over verdensnaturarv

Höga Kusten i Ångermanland i det nordøstlige Sverige er optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv for det unikke og absolut sceniske kystlandskab med de karakteristiske røde granitklinter og klipper.

Landskabet går lige i vejret

På grund af kombinationen af isens pres og dens tilbagetrækning i den sidste istid for ca. 9.600 år siden, blev det en gang så udstrakt land presset voldsomt sammen, og rejser sig nu lige i vejret. Dette særlige geologiske fænomen gør, at ”Höga Kusten” når helt op i ca. 295 meters højde.


Sådan oplever I Höga Kusten

Hele området, der er optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv, strækker sig over 100 km fra nord til syd, med Skuleskogen nationalpark i midten. Höga Kusten opleves bedst til fods eller på cykel. Men I kan også få fantastiske oplevelser i bil, hvis I starter i byerne Örnsköldsvik eller Härnösand. Om sommeren er der også udflugter med både og færger langs kysten.

Hvad kan man ellers opleve?

I området kan I bl.a. komme med på bjørne- eller bæversafarier eller skærgårdsture med kajak. I kan fiske, ride og ikke mindst bare cykel eller vandre langs med kysten. I kan også opleve Sveriges næsthøjeste vandfald på 90 m. i Västanöfallet naturreservat.

Og så skal I jo prøve… Höga Kusten er hjemsted for Sveriges mest mærkelige delikatesse, den gærede sild! Man kan kun hade eller elske den, surströmmingen! Årets udgave bliver traditionelt serveret første gang på den tredje torsdag i august i Alfta.

Höga Kusten Hike er en ca 4 mil lang vandring langs Höga Kusten i Nordsverige. Du bestemmer selv, hvor hurtigt du ønsker at gå, men en hike er velegnet til 2-3 dages vandretur. Den mægtige natur og stilhed skaber en kombination af spænding og harmoni for alle eventyrer, der nyder livet.
Læs mere her.

Nordsverige

Nordsverige, inklusiv det storslåede og vidtstrakte Lapland, er et unikt paradis for aktive livsnydere. Her kan du fiske efter kæmpestore laks under sommerens midnatssol, eller snøre vandrestøvlerne og prøve kræfter med den verdensberømte vandrerute Kungsleden. Der er gangske enkelt ingen andre steder som Nordsverige!

Hovedside