Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Dansende traner ved Hornborgasøen i Vestsverige
Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

Aktiviteter

Hornborgasøen - dansende traner

Hele Skaraborg-området i Västergötland er en yndet rasteplads for mange trækfugle på vej til og fra sommerens ynglepladser højt mod nord og øst. I det frodige landskab og især ved de to slettesøer - Hornborgasøen og Östen - udspiller der sig et fantastisk og enestående fugleliv. Et helt enestående og spektakulært årligt tilbagevendende ”indslag” i fuglelivets naturlige cyklus er den såkaldte ”tranedans”.


På markerne rundt om Hornborgasøen kan man hvert år i slutningen af marts og gennem det meste af april se titusindvis af traner, der vækker opsigt med deres helt særlige dans og specielle sang. Det er et af naturens mest fantastiske skuespil, der udspiller sig her.

På deres vej fra deres overvintringssteder i Europas sydligste egne og det nordlige Afrika, flyver traner i titusindvis nordpå mod ynglepladserne i midt- og nordsverige. Den lange tur kræver – selv for disse yndefulde flyvere – et hvil, hvilket tranerne hvert år holder ved netop Hornborgasøen.


Trandansen i solnedgang

Hver trane opholder sig normalt nogle dage ved Hornborga, hvor de hviler og udfører en særlig ”dans”, som tilsyneladende har til formål at styrke båndene mellem hanner og hunner, men dog faktisk ikke er en decideret parringsdans. Tranerne hopper og basker med vingerne mod hinanden hvilket – især i det stemningsfulde lys fra en smuk solnedgang - kan minde om en yndefuld dans og henstille én til total fordybelse. At se tranernes dans ”live” i en smuk solnedgang ved Hornborgasøen i det tidlige svenske forår er i sandhed en storslået naturoplevelse – dét skal opleves!

Godt hundrede tusinde turister besøger hvert år Hornborgasøen i perioden marts – april for at opleve tranerne og deres dans. På grund af den store interesse arrangeres der hvert år en lang række natur-aktiviteter i ”trane-perioden”. Populære guidede ture, udendørs forelæsninger af kyndige ornitologer og andre ildsjæle, udsigtstårne, hvor man kan komme særligt tæt på fuglene, og masser af inspirerende information er blandt tilbuddene.

Området er et beskyttet naturreservat

Når man besøger Hornbogasøen for at nyde tranernes dans skal man være opmærksom på at området er et beskyttet naturreservat – det har det været det siden 1999. Dette betyder at det ikke, under tranedansen, er tilladt at bevæge sig udenfor afmærkninger og trænge ind i selve reservatets område. Til gengæld er der fri adgang til adskillige etablerede udsigtstårne, observationsposter og sti-systemer omkring i området.

Tag dit campingudstyr med

Det mest populære område for besøgende under tranedansen er ved Hornborgasøens sydlige ende – tæt ved hovedvej 184. Der findes ikke nogen etableret campingplads, men i perioden er det tilladt at campere på omkringliggende markarealer mod en mindre afgift. Husk at medbringe, eller udstyre campingvognen med, det mest nødvendige, da der ikke er toilet- og badefaciliteter til rådighed.

Vidste du at?

  1. Ligesom os mennesker har traner også forskellige personligheder, hvilket gør, at de hver især er unikke. 
  2. Præcis ligesom de fleste mennesker er tranerne også monogame, hvilket betyder, at de lever sammen i par. Ofte lever de med den samme partner gennem hele livet.
  3. Den røde plet, som tranerne har på hovedet, bliver større og mindre afhængig af tranens humør.
  4. Tranerne flyver fra Rügen i Nordtyskland til Hornborgasøen på under en dag! Her udnytter de luftens termik præcis som et svævefly, og på den måde når de en fart på 70-80 km/t.
  5. Tranerne fodres med korn ved Hornborgasøen; faktisk får de hele 150 ton korn hvert år. Det er dog ikke kun korn, som de nyder at spise, også fisk, frøer, æg, kyllinger og insekter er de vilde med.
  6. Der er ikke noget bestemt tidspunkt, hvor tranerne danser deres forunderlige dans. Dansen varer omkring 10-20 sekunder, hvor de i par hopper og flakker med vingerne – på den måde finder de sammen og knytter et bånd til hinanden.
  7. Hvert forår bliver tranerne talt med hånden – faktisk hver aften! Normalt er der omkring 26.500 traner på samme tid.
  8. Ved hjælp af ringmarkering har ornitologer fundet frem til alderen på nogle af tranerne, hvor den ældste ringmarkeret trane er 27 år. En fuldvoksen trane vejer mellem 4 og 7 kilo, og vingefanget måler ca. 2 meter.
  9. Det er de samme traner, som kommer til Hornborgasøen hvert år. Årsagen til at tranerne kommer, er den gode mad, det er trygt, og så kan de få hvilet ud, før de flyver videre til deres ynglepladser.
  10. Man sagde før i tiden, at tranen bærer lys til sengen. Det betyder, at når tranen ankommer, behøver man ikke længere at tænde lyset om morgenen, for så er forårssolen kommet.


Læs mere om Hornborgsøen.

Vis mere

Vestsverige

Vestsverige er rig på steder, hvor du kan finde ro og lade op. Tag på kajaktur til en af de mange små skærgårdsøer og nyd roen. Du kan også tage cyklen med på bådrundfart og hoppe fra den ene ø til den anden. Mulighederne er mange, hvis du er vil med aktiv ferie. Er du mere til storbypulsen, lækker mad og shopping, så tag et smut til Gøteborg. Her finder du flere Michelin-restauranter, spændende kultur og ikke mindst Nordens største forlystelsespark Liseberg!

Hovedside