Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

In a forest landscape, people enter the Icehotel, a building made of ice and packed snow, through a door made of ice, reindeer pelt and antlers.
Ishotellet i Jukkasjärvi
Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Overnatning

Ishotellet

Oppe i Jukkasjärvi nord for polarcirklen finder du det legendariske Ishotellet. Her tilbydes overnatning på en helt igennem unik og anderledes måde.


Det hele begyndte tilbage i 1989. I landsbyen Jukkasjärvi blev der afholdt et kunstkursus i at skabe is- og sneskulpturer (råmaterialer findes lige ved hånden på de kanter!). Som opbevaringsdepot under kurset byggede lokale et hus af isblokke og sne. Men pludselig manglede man overnatningspladser.

Og hvad gør man så? Tænker hurtigt, og indkvarterer gæsterne i det nye is- og snehus sammen med skulpturerne. Selvfølgelig gav man gæsterne gode solide soveposer, gode råd om at overleve i frost, råd om hvordan man går på toilettet, når det fryser stenhårdt – og en tur i saunaen om morgenen, der kan få evt. frostskader til at tø op. Og så var Ishotellet skabt!

Siden da har man hver vinter skåret store blokke ud af den tilfrosne Torneå i Jukkasjärvi.

Lokale bygningsarbejdere og kunstnere arbejder sammen om at håndtere de kæmpestore isblokke, og efter nogle afsindige måneder med at skære, hugge og forme isblokkene – sikkert hjulpet på vej af noget styrkende, både varmt og koldt – har man … vupti et stk. ISHOTEL og et stk. ISBAR. Og en masse skader i muskler og sener. Og som om det ikke er nok, så smelter det hele igen, når det bliver forår! Men det er charmen ved ISHOTELLET, og som de siger i Jukkasjärvi: Vi får jo et nyt hotel og et nyt kunstværk hvert år! Læs mere om eventyr i Lapland her.

Men hvad nu, hvis man kommer til byen efter ISHOTELLET er smeltet? Intet problem! Kunstcentret i Jukkasjärvi har en Absolut Icebar, hvis I skulle få lyst til en pause fra sommerens 100 dage med midnatssol.

Tips til jeres ophold på ISHOTELLET? Hva’ med at gifte jer? Eller tage på en guidet nordlys tour, prøve at lave en isskulptur, prøve isfiskeri, køre med hundeslæde, tage ud og kikke på elge eller ta’ på snescooter-safari? Eller hva’ med besøge det nærliggende Esrange rumcenter i Kiruna.

Husk at I kan reservere jeres ophold på ISHOTELLET op til et år i forvejen. Hotellet er fuldt i det meste af sæsonen, og det er ikke lige stedet, hvor man bare møder op og håber på et ledigt værelse! I nødstilfælde er der et ganske udmærket vandrehjem tæt på hotellet.

Absolut Icebar fans kan også opleve lignende isbarer i København, Istanbul, London, Tokyo, Oslo og Stockholm.

Lapland

Her er minus 40 grader om vinteren, og plus 30 grader om sommeren. Det er Europas sidste ødemark og hjemsted for Europas eneste indfødte folk, samerne. Det er også regionen med de 8 årstider, Nordlyset og midnatssolen!

Hovedside