Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Lisbeth Kiel og familie Göteborg
Foto: Lisbeth Kiel

Rejsetips

It's Fashion Baby! På familieferie i Göteborg

I Gøteborg behøver du ikke som sådan skelne mellem oplevelser til børn og oplevelser til voksne. For selvom familien har tilrettelagt et ophold på børnenes præmisser, bliver de voksne også grebet af det meste. Livsstilsbloggeren Lisbeth Kiel, der blogger på It's Fashion, Baby!, har været i Gøteborg med sin mand og tre børn og fandt ud af, at storbyferie med børn er ’piece of cake’, når byen har så meget at byde på.

Nemt til Gøteborg – og rundt i byen

Det kom lidt bag på Lisbeth Kiel, at køreturen fra København til Gøteborg ikke tager mere end 3,5 timer, for i tanken var byen laangt oppe i Sverige. Men faktisk var køreturen væsentligt kortere, end når hun tager til Nordjylland for at besøge sin familie. Det er også muligt at tage toget til Gøteborg, hvilket ikke er nogen dårlig idé, da man nemt kommer rundt i Gøteborg uden bil. Familiens voksne købte hver en tre-døgns billet til 190 svenske kroner, som giver adgang til alle busser, sporvogne og skærgårdsbåde – børn kommer gratis med.

i
Foto: Lisbeth Kiel
Det er nemt at komme rundt i Göteborg på gåben og med et citypas
Foto: Lisbeth Kiel

Tag gerne børn med på restaurant

I Gøteborg behøver man ikke lede særligt længe efter et godt spisested, og for Lisbeth var det tydeligt, at svenskerne i større grad end danskere har en tradition for at spise ude til frokost. Udvalget var nemlig stort og godt. Som en behagelig overraskelse opdagede hun, at børn ikke bare er tolereret på alle slags restauranter, men faktisk velkomne. I den fine restaurant Norda blev der omgående sat en højstol frem til familiens yngste, og der var andre børn, der legede i de smukke, smukke omgivelser i tiden mellem de vanvittigt lækre serveringer, uden at nogen kiggede skævt til dem.  

i
Foto: Lisbeth Kiel
Influencer Lisbeth Kiel besøger restaurant Norda
Foto: Lisbeth Kiel

Boulebar og rejemadder

Lisbeth erkender, at hun i planlægningsfasen af ferien burde have fokuseret lidt mere på, hvor familien skulle spise. Så det blev ofte til en hurtig mad mellem alle oplevelserne, men hun fremhæver alligevel to anbefalelsesværdige spisesteder mere. På Boulebar havde ikke mindst børnene en fest, fordi de efter et lækkert måltid kunne give deres forældre baghjul i et spil boule på ægte sydfransk manér og i ditto stemningsfuld indretning. Det andet sted, der får en anbefaling med fra Gøteborg, ligger faktisk i den sydlige del af skærgården ud for byen, nemlig Skärgårdens Café –på Vrångö, hvor den stod på ægte ’räksmörgås’, altså rejemadder til alle. Kombineret med den skønneste udsigt, kold hvidvin og service i særklasse, var besøget her helt perfekt.

i
Foto: Lisbeth Kiel
Familien på boulebar i Göteborg
Foto: Lisbeth Kiel

Vildt sjovt i Liseberg

Nordens største forlystelsespark, Liseberg, skal naturligvis have et besøg, når man er en forlystelsessyg familie. Lisbeth falder dog lidt ved siden af de andre, da hun helst ikke deltager i noget, der kildrer i maven, men denne gang var det helt perfekt. For mens hendes mand og deres to store børn fik de vildeste adrenalinkick i rutsjebanerne, hyggede hun sig med baby i den hyggelige park. Og når man bliver på jorden, lægger man måske mere mærke til, hvor meget der egentlig er gjort ud af hyggen med huse i fine pastelfarver, blomster og stemningsmusik i gaderne. Foruden de mange vilde forlystelser er her et stort område for mindre børn, hvor fantasien kan få frit spil i mere rolige omgivelser.

i
Foto: Lisbeth Kiel
Sveriges vildeste forlystelsespark Liseberg ligger i Göteborg
Foto: Lisbeth Kiel

Oplevelser til flere dage i Universeum

En af de største overraskelser på turen var uden sammenligning Universeum, som Lisbeth beskriver som en mellemting mellem Eksperimentarium, Randers Regnskov, Knuthenborg Safaripark og Den Blå Planet. Kort fortalt var det et eldorado for små – og store – videbegærlige og nysgerrige hoveder. Familien var her en hel dag, men det var faktisk ikke nok i forhold til de mange aktiviteter og udstillinger, de gerne ville have dvælet mere ved. Så et tip fra bloggermoren er at sætte god tid af til et besøg, så der er god tid til at eksperimentere og dyste eller lade ørerne blive lange og få øjne på stilke. For her er ubeskriveligt meget at opleve, mens man bliver klogere. Husk, at du kan købe et Gothenburg Sightseeing Pass, som giver fri adgang til et væld af oplevelser i byen, fx både Universeum og Liseberg.

i
Foto: Lisbeth Kiel
Universeum var en stor oplevelse for hele familien
Foto: Lisbeth Kiel

Skærgårdens idyl

Selvom du befinder dig midt i Storbyen, er den vidunderlige skærgård ikke mere end 30 minutters sejlads væk. Netop denne detalje var Lisbeth og familien henrykte over, for naturen på Vrångö i den sydlige del af Gøteborgs skærgård, var intet mindre end fænomenal. Faktisk var besøget så dejlig en oplevelse, at de forlængede opholdet med en ekstra dag. På den måde kunne de i ro og mag nyde havet, strandene og ikke mindst de hyggelige beboede områder, der ifølge Lisbeth er som taget ud af Astrid Lindgrens eventyrlige univers.

i
Foto: Lisbeth Kiel
Skærgården er ikke mere end 30 minutters sejlads væk.
Foto: Lisbeth Kiel

Husaren i Haga

Haga er et område i den gamle del af Gøteborg, hvor du befinder dig idyllisk mellem smuk, historisk arkitektur, små specialbutikker og … ja, caféer. Som fx Café Husaren, der har en helt særlig attraktion, nemlig Sveriges største ’kanelbullar’. Familien købte to til deling, men kunne godt have nøjedes med en enkelt. De var fascinerende store, ligesom i øvrigt en helt særlig attraktion for slikmunde. Lisbeth havde inden turen fået et tip på Instagram om slikbutikken 4-Gott, som er den største i hele Gøteborg. Her slap hun børnene løs i deres vildeste fantasi for en stund, og resultatet var gigantiske slikposer, der passede fint til en hyggeaften efter nogle oplevelsesrige dage i Gøteborg.

i
Foto: Lisbeth Kiel
Der bliver shoppet massere af slik
Foto: Lisbeth Kiel