Visit Sweden

Sveriges officielle hjemmeside for turisme og rejseinformation

Udsigt over Edsåsdalens smukke natur i Jämtland Härjedalen
Foto: Jonas Kullman

Destination

Jämtland Härjedalen: Skiløb i hjertet af Sverige

Lad skiglæden få frit løb midt i Sverige. Jämtland Härjedalen er et ideelt sted for både familie og venner at samles om vinteraktiviteter i høj klasse. Naturligvis for at nyde et varieret skiløb, men også for at give vinteroplevelserne én på overfrakken. Foruden skiløb på alpin, langrend eller i funparks er der nemlig rige muligheder for at få endnu bredere smil om munden, når I fx suser henover sneen i hundeslæde, tager på snescootersafari, nyder en kanetur med rensdyr, skøjter eller kaster snøren ud til isfiskeri.

Det er nemt at komme til skiområderne i Jämtland Härjedalen, uanset hvilken form for transport du vælger. Med tog tilbyder Snälltåget direkte afgange fra Malmø til Åre- og Vemdalsfjällen hele vinterperioden. Foretrækker du at rejse med fly går der direkte afgange fra København til Östersund med easyjet

Gennemført vinterstemning i Östersund

I Östersund kan du stå på alpinski i byen, hvilket vidner om, hvor dedikeret stedet er til vintersport. Der findes to slalombakker i byen og desuden spændende forretninger, vandland og restauranter. Du finder også Nordeuropas bedste skistadion med 90 km langrendsspor ud i det naturskønne område. Östersund kan nås med tog, fly eller bil og ligger snesikkert placeret, omgivet af smukke fjelde og Storsøen, som tilsammen giver uendelige muligheder for vintersjove aktiviteter. Fx Sveriges længste skøjtebane og slædeture i ødemarken.

i
Foto: Johannes Poignant
Skøjteløb på Störsjön i Östersund.
Foto: Johannes Poignant

Nordens topdestination: Åre

Sveriges største skiområde finder du i Åre. Over 100 pister og 40 lifte venter på at give formidable skioplevelser til de mange gæster, der vender næsen denne vej efter nye vintereventyr. Åres tre områder byder på udfordrende nedfarter, god plads til brede sving og snowparks til børn og voksne, der ikke kan få action nok i sneen. Derudover er der masser af hyggelige aktiviteter i naturen og i den charmerende by. Tag toget, kør selv eller flyv til Åre Östersund lufthavn, hvorfra der kører transitbusser til skisportsstedet.

i
Foto: Karl Hägglund
Skilift i Åre.
Foto: Karl Hägglund

Sorte pister og hyggeski i Vemdalen

Selvom Vemdalen er et udpræget familiested med masser af aktiviteter for børn, er her i høj grad noget til dig, der elsker sorte pister - og også gerne suser ind til afterski. De moderne liftsystemer tager dig op til kilometerlange nedfarter i varierende sværhedsgrader, og så er det blot at nyde turen ned med sne om ørerne. Du finder også et stort net af langrendsspor til hyggeture i snelandskabet eller til udfordrende træning for de erfarne. I et af skiområderne kan du træne langrend med eliten i et officielt Vasaloppscenter.

i
Foto: Kalle Hägglund
Barn på alpin ski i Vemdalen.
Foto: Kalle Hägglund

Lofsdalen – en af familiefavoritterne

Stejle pister til de rutinerede skiløbere og brede, fladere bakker til nybegyndere. Det er et must for familievenlige skidestinationer. Lofsdalen har 25 nedfarter, der lever op til de forskellige ønsker, men der er også alt det andet, som gør ferien til årets højdepunkt: Funpark, skicross, indendørs aktiviteter, 122 km præparerede langrendsspor plus 150 km markerede spor. Derudover er Lofsdalen et særligt godt sted at ræse gennem dynger af sne på snescooter ud over vinterfjeldet – på egen hånd eller med en rutineret guide.

i
Foto: Martin Olson
Langrend med pulk i Lofsdalen.
Foto: Martin Olson

Bydalsfjällen med plads til store sving

Den lille fjeldby Bydalen i Södra Årefjällen har lagt navn til skiområdet Bydalsfjällen, hvor naturen deler gavmildt ud af oplevelser i bakker og dal. Destinationens 45 brede pister giver plads til leg med store sving på nedfarten, og selvom området er stort og populært, hersker en fredelig atmosfære uden trængsel på pisterne. Området indbyder til offpiste, hvor du nemt finder et sted at suse gennem uberørt sne. Vil du have en flyvetur med, kan du endda booke heliskiing her i Bydalsfjällen. Langrendsløbere kan glæde sig til et veludbygget sporsystem med længder fra 3 til 16 km.

i
Foto: Bydalsfjällen
Udsigt over Bydalsfjällen.
Foto: Bydalsfjällen

Klassisk skiferie i Trillevallen

Skiferie i Trillevallen, blot 25 km. fra Åre, kan nærmest beskrives som en klassisk oplevelse. Omdrejningspunktet er Trillevallens Högfjällshotel, bygget i 1938 og moderniseret, så det i høj grad lever over til nutidens standarder. Men hyggen er bevaret, og det samme er overskueligheden i pisteområderne, der gør Trillevallen eftertragtet for skiløbere i flere generationer. Med 21 pister kan du nemt variere dit skiløb, samtidig med at børnene får frit løb ned over sneen eller i det store legeområde. Vil du løbe langrend, får du 120 km lettilgængelige, præparerede spor at boltre dig på.

i
Foto: Mats Lind
Børn på skilift i Trillevallen.
Foto: Mats Lind

Store naturoplevelser i Edsåsdalen

Skal naturen og det endeløse hvide landskab være i centrum for din skiferie? Knitrende sne under skiene på præparerede langrendsspor er vel nok den hyggeligste måde at være sammen på. Edsåsdalen er desuden et godt sted for børn at lære skiløbets glæder at kende. Enten på langrend eller på en af de 11 pister. Der er også mulighed for at komme ud i naturen med hundeslæde, og når dagen går på hæld, kan I koble helt af i egen hytte eller på hotel Köjagården med pool, sauna og god mad. Destinationen ligger blot få kilometer fra Åre, så det er nemt at komme hertil med direkte fly fra København. 

i
Foto: Jonas Kullman
Langrend i Edsåsdalen.
Foto: Jonas Kullman

På eventyr i Vålådalen

Eliteudøvere inden for langrendsski har i flere år trænet i Vålådalen i Södra Årefjällen, der har et meget varieret udbud af spor. Men også motionister og skiglade gæster finder vej hertil. Foruden muligheder for at pudse teknik og udholdenhed af tilbyder destinationen guidede ture på fjeldet med lidt anderledes udstyr, såsom skisko eller skidisciplinen randonné. Guiderne har solidt kendskab til fjeldet og sørger for sikkerhed og planlægning. Efter en dag i sneen kan du med fordel koble af på Vålådalens fjällstation, der ligger idyllisk i forlængelse af Vålådalens naturreservat.

i
Foto: Anette Andersson
Langrend i Vålådalens smukke naturreservat.
Foto: Anette Andersson